Hol érdemes állást keresni?

Nézze meg az interneten, újságokban, foglalkoztatási hivatalokban és munkaerő-közve­títő magáncégeknél megjelenő álláshirdetéseket. Feltétlenül nézze meg az EURES fog­lalkoztatási mobilitási portált is. Sokszor a vállalatok saját honlapján is megjelentetik az álláshirdetéseket, de előfordul, hogy külső fejvadász céget bíznak meg a jelöltek előze­tes válogatásával.

Az egyes szakmákra és ágazatokra, illetve Európa bizonyos régióira szakosodott web- oldalakat és más csatornákat is érdemes megnézni. Könnyen lehet, hogy ezek vezetnek el a keresett kapcsolattartókhoz és azokhoz a cégekhez, ahol dolgozni szeretne. Néhány országban külön weboldal szól a külföldi álláskeresőknek.

Töltse fel az önéletrajzát az EURES foglalkoztatási mobilitási portálra és más, álláskeresők­nek szóló weboldalakra. Ne feledje: ha nincs feltüntetve a jelentkezési határidő, ellenőrizze, hogy érvényes-e még az ajánlat, mielőtt jelentkezne. Egyes weboldalakon már lejárt hir­detések is előfordulhatnak.

A fejvadász cégek sokszor egy-egy ágazatra szakosodnak, és összegyűjtik az ígéretes jelöl­tek önéletrajzait, amelyeket eljuttatnak a munkáltatókhoz. Keresse meg a választott terü­letre szakosodott fejvadászokat, és vegye fel velük a kapcsolatot az aktuális és jövőbeni felvételek ügyében.

Néhány országban az a szokás, hogy a megüresedő álláshelyekről szóbeszéd útján, szemé­lyes kapcsolatok révén lehet értesülni. Erről bővebben a füzet egyes országokra vonatkozó részében tájékozódhat. Általában inkább a kis cégekre jellemző az ilyen fajta munka­erő-felvétel. A nagyobb cégek minél szélesebb körben hirdetik meg az állást, hogy a leg­jobb jelöltekhez is elérjenek.

"Minden évben ott vagyunk az EURES Foglalkoztatási Napokon - vagy más álláspiaci rendezvényeken. A statisztika néha egészen lenyűgöző. Az egyik állásbörzén például 17 EGT-országból mintegy 900 állást hirdettek meg, és ebben az építőipar éppúgy helyet kapott, mint a vendéglátás, a kertészet, az informatika, az egészségügy és a gyáripar."

Ewa Staniewicz, EURES-tanácsadó, Lengyelország


Az álláshirdetés megjelenése és a munkakezdés közötti idő

A betöltetlen állás meghirdetése és a pozíció betöltése között eltelő idő az adott állás típu­sától függ. Némelyik állást már a meghirdetés napján betöltik. A munkáltató ugyanakkor adott esetben más jelöltekkel is találkozni akar, háttérellenőrzést végezhet és referenci­ákat kérhet.

Néhány országban a felmondási idő is több hónap lehet. A munkáltatóknak ilyenkor számí­taniuk kell arra, hogy a távozó és az újonnan érkező munkatársakkal meg kell állapodniuk a kezdési időről, illetve az átfedésről.



© Európai Unió, 2014
Privacy Policy