Az Európai Foglalkoztatási Szolgálat hálózata

Az Európai Foglalkoztatási Szolgálat hálózata, az EURES álláskeresési és munkaerő-felvé­teli szolgáltatásokat biztosít az Európai Gazdasági Térség (EGT) valamennyi országában (3), valamint Svájcban is. Az álláskeresőket és állásváltoztatókat elvezeti oda, ahol a munka­helyek vannak, a munkáltatóknak pedig nagyobb választékot kínál a vállalkozásuk fejlesz­téséhez szükséges készségekkel rendelkező jelöltekből. Az álláskeresők és munkavállalók számára az EURES valamennyi szolgáltatása ingyenes.

Az EURES partneri hálózatába beletartoznak az egyes országokban működő állami foglal­koztatási szolgálatok, a hálózat azonban több országban az álláspiac további résztvevői­vel, például munkaerő-közvetítéssel foglalkozó magáncégekkel bővül. Bővebb információ az EURES foglalkoztatási mobilitási portálon található.


AZ EURES SZOLGÁLTATÁSAI

Az EURES szolgáltatásai széles körűek, és minden európai álláskereső számára elérhe­tőek - az álláskeresés előtt, alatt és után egyaránt. A szolgáltatási körbe a külföldi élet és munkavállalás minden területe beletartozik, ideértve többek között a pályaválasztási tanácsadást, az önéletrajz átnézését és fordítását, az ajánlatok elemzését, az állásinter­júkhoz szükséges videokonferencia elősegítését, az európai munkaerő-piaci tájékozta­tást, a jogi és társadalombiztosítási tanácsadást, valamint a nyelvtanulási és támogatási lehetőségeket.


EURES - az európai foglalkoztatási mobilitás portálja

Az EURES portálon több mint egymillió betöltetlen álláshely szerepel Európa 32 országá­ból, közel ugyanennyi önéletrajz, valamint regisztrált munkaadók ezrei. A portál eszközö­ket kínál az alábbiakhoz:

  • profil létrehozása, amely lehetővé teszi, hogy megjelölje az Önt érdeklő ágazatokat vagy országokat és e-mailben értesítést kapjon a megfelelő betöltetlen álláshelyekről;

  • önéletrajz készítése és karbantartása egy vagy több nyelven - majd feltöltés, hogy lát­ható legyen a portálon regisztrált 30 000 munkáltató számára;

  • az Ön által választott ország élet- és munkakörülményeire vonatkozó információk keresése;

  • Európai Foglalkoztatási Napok és más munkaerő-toborzással kapcsolatos események keresése a régióban;

  • kapcsolatfelvétel más álláskeresőkkel, az állásvadászatra és a külföldi élet- és munka­körülményekre vonatkozó tippek megosztása.

EURES-tanácsadók

Az EURES-tanácsadókat - és az EURES-hálózatba tartozó más munkaerő-toborzási szak­értőket - az álláskeresési és költözési folyamat bármely szakaszában megkeresheti, ha információra vagy tanácsra van szüksége. A tanácsadók az európai munkaerő-mobilitás gyakorlati, jogi, illetve adminisztratív területén szerzett szakértelmüknek köszönhetően segíthetnek a következőkben:

  • a profilja alapján érdekes lehetőségeket ajánlhatnak Önnek - sőt, segíthetnek a profiljá­hoz illő munkáltatót találni egy másik európai országban;

  • segíthetnek az álláspályázat elkészítésében, és továbbíthatják az önéletrajzát a lehet­séges munkáltatóknak;

  • tájékoztatást nyújthatnak Önnek a célországbeli élet- és munkakörülményekről; és

  • segíthetnek Önnek az új országban való beilleszkedésben, például a lakhatásra, a szoci­ális biztonságra és az adózásra, illetve család esetén az iskolákra és egészségügyi ellá­tásra vonatkozó tájékoztatással.

"Határ menti ingázók százainak segítünk nap mint nap az olyan kérdésekben, mint hogy hol kell adót fizetni, hol igényeljenek gyermekek után járó juttatásokat, vagy hogy igénybe vehetik-e az egészségügyi ellátást. Ez a segítség megkönnyíti az átmenetet a másik országba költöző, mobilis munkavállalók számára."

Joe Lavery, EURES-tanácsadó, Cross Border Partnership Írország - Észak-Írország.


Felhívjuk figyelmét, hogy az igénybe vehető szolgáltatások köre országonként, illetve EURES-partnerszervezetek szerint eltérő lehet.

Az EURES portálon a további információk mellett megtalálja a helyi EURES-tanácsadója és más munkaerő-felvételi szakértők elérhetőségét.


Az EURES a határokon átnyúló régiókban

A munkaerő mobilitásának leggyakoribb formája, hogy a munkavállaló másik ország­ban dolgozik, mint ahol él. Az EURES Európa-szerte megtalálható a határokon átnyúló régiókban. A határ menti ingázóknak szóló információkhoz az EURES foglalkoztatási mobilitási portálon és helyi EURES-tanácsadóktól lehet hozzájutni.


Európai Foglalkoztatási Napok és más rendezvények

Az EURES évről évre több száz eseményt rendez szerte Európában, és ezek mindegyike egyszerűen és ingyenesen hozzáférhető. A legismertebbek az Európai Foglalkoztatási Napok, amelyek ideális közeget biztosítanak a potenciális munkáltatókkal való (helyszíni vagy online) találkozáshoz, az élő "kérdések és válaszok" műsorok meghallgatásához és a foglalkoztatási mobilitás szakértőivel és hasonló szakértőkkel tartott kétszemélyes videós felkészítéshez. Az EURES emellett számos konferenciát, szemináriumot és a mobilitással kapcsolatos általános tájékoztató napot tart, amelyeken az EURES-tanácsadók is részt vesznek, hogy szaktanácsokkal szolgáljanak az európai álláskereséssel kapcsolatban. Az Európai Foglalkoztatási Napok vagy általánosak, vagy egy, illetve több konkrét ágazatra koncentrálnak. Tekintse meg a rendezvénynaptárt az EURES foglalkoztatási mobilitási por­tálon, ahol bővebb információt kap az Ön környezetében várható eseményekről.

"A Concentrix évek óta együtt dolgozik az EURES-szel, és éppen ez a partnerség lett a munkaerő-felvételben elért sikereink kulcsa. Hirdetéseink az EURES egész hálóza­tához eljutnak, szerte Európában rendszeres kapcsolatban vagyunk az egyes tanács­adókkal és gyakran ellátogatunk az EURES különböző országokban megrendezett, munkaerő-toborzással kapcsolatos eseményeire. Magas felvételi követelményeink és változatos nyelvi igényeink miatt az országon belüli hirdetés esetében is fontos szerepe van az EURES portálnak és a tanácsadói hálózatnak. A szolgáltatás színvonala egye­dülálló, a helyismeretről és a tanácsadásról nem is beszélve."

Concentrix, Észak-Írország

Strona www
https://ec.europa.eu/eures/page/homepage


© Európai Unió, 2014
Privacy Policy