Álláskeresés

Találat: 10
Készüljön fel alaposan a kérdések várható körére. A legtöbb kérdés valószínűleg a tapasz­talataira, készségeire és motivációjára fog vonatkozni. Győzze meg az interjúztatókat arról, hogy nagyon szeretné megszerezni az állást. Beszéljen arról, hogy az erősségei és az érdeklődési köre hogyan esik egybe a munkáltató által keresettekkel. A kérdésekre adjon teljes, de tömör választ. Csak azokról a tényekről beszéljen, amelyek a munkál­tató érdeklődésére számot tarthatnak. Legyen udvarias, őszinte és szakszerű. Semmikép­pen ne hazudjon!
Ha a közösségi háló segítségével szeretné megszólítani a munkáltatókat, a profiljának összhangban kell lennie azzal, amit a nyilvánosság felé mutatni akar, és fiókját, például az önéletrajzát a célközönséghez kell igazítania.
Jelentkezés az álláshirdetésre
Tartsa be az álláshirdetésben leírt jelentkezési eljárást. Egyes vállalatoknál azt kérik, hogy a jelöltek az önéletrajz mellé egy motivációs levelet is küldjenek. Más helyeken jelentkezési lapot adnak, és ezt kell teljesen kitölteni.
Mindig a hirdetés nyelvén jelentkezzen, hacsak külön nem jelzik, hogy más az elvárás.
Az Európai Foglalkoztatási Szolgálat hálózata, az EURES álláskeresési és munkaerő-felvé­teli szolgáltatásokat biztosít az Európai Gazdasági Térség (EGT) valamennyi országában (3), valamint Svájcban is. Az álláskeresőket és állásváltoztatókat elvezeti oda, ahol a munka­helyek vannak, a munkáltatóknak pedig nagyobb választékot kínál a vállalkozásuk fejlesz­téséhez szükséges készségekkel rendelkező jelöltekből. Az álláskeresők és munkavállalók számára az EURES valamennyi szolgáltatása ingyenes.
Nagy előnyök
A külföldi környezetben végzett munkához való alkalmazkodás önmagában is egy képes­ség. Ha valaki egy ideig például Spanyolországban, Romániában és Svédországban dolgo­zik, akkor ezalatt megtanul alkalmazkodni a különböző kulturális mintákhoz, és már tudja, hogyan dolgozzon, hogyan működjön együtt a lehető legjobban az ott élőkkel. Ezek nagyon hasznos készségek.
Aki egy latin országban, például Olaszországban dolgozik, hozzászokik a rugalmassághoz, ha tehát azt mondják neki, hogy „5 perc”, tudni fogja, hogy ez nem feltétlenül jelenti ugyan­azt, mint ha egy német mondana 5 percet.
Az interjúztatási kultúra éppen olyan sokféle lehet, mint ahány vállalat és szervezet műkö­dik a piacon. Igyekezzen előzetesen a lehető legtöbbet megtudni a folyamatról. Kell-e vinni okmányokat, esetleg kell-e bemutatót készíteni, lesz-e pszichometriai vizsgálat, gyakor­lati vagy más feladat az interjú során? Meddig tart majd a folyamat, és várhatóan kivel fog találkozni?
Nézze meg az interneten, újságokban, foglalkoztatási hivatalokban és munkaerő-közve­títő magáncégeknél megjelenő álláshirdetéseket. Feltétlenül nézze meg az EURES fog­lalkoztatási mobilitási portált is. Sokszor a vállalatok saját honlapján is megjelentetik az álláshirdetéseket, de előfordul, hogy külső fejvadász céget bíznak meg a jelöltek előze­tes válogatásával.
A munkáltatók egyre gyakrabban ragaszkodnak a kompetenciaalapú (más néven struktu­rált vagy szituációs) interjúhoz. Ez a fajta interjú nagyon hatékonynak bizonyult a jövőbeni munkahelyi teljesítmény előrejelzésében, és objektívebb, mint a kötetlen interjú.
Fontos a munkaerő mobilitása, mivel ez segít egyensúlyban tartani a munkaerőpiacot. A dinamikusan növekedő területeken például problémát okozhatnak a betöltetlen álláshe­lyek, miközben más régiókban esetleg tartósan magas a munkanélküliség. Azok az európa­iak, akik hajlandóak külföldre költözni és ott dolgozni - vagy akár határokon át ingáznak a munkahelyükre -, hozzájárulhatnak az egyensúlyhiány orvoslásához, ugyanakkor maguk is élvezhetik azokat az előnyöket, amelyek egy másik kultúra megismerésével járnak.
Az EURES mellett a következő európai mobilitási hálózatok is hasznosnak bizonyulhatnak: Európa Önökért, Európa Önökért Tanácsadó Szolgálat, SOLVIT, Oktatási és Kulturális Főigazgatóság, Europass, Euroguidance, Enterprise Europe Network, Európai kisvállalkozási portál.

© Európai Unió, 2014
Privacy Policy