A közösségi média használata a tökéletes állás behálózásához

Ha a közösségi háló segítségével szeretné megszólítani a munkáltatókat, a profiljának összhangban kell lennie azzal, amit a nyilvánosság felé mutatni akar, és fiókját, például az önéletrajzát a célközönséghez kell igazítania.

Alakítson ki professzionális profilt
  • A közösségi médiában létrehozott profilját tegye érdekessé a potenciális munkáltatók számára. Adja meg a releváns adatokat; ha pedig azt szeretné, hogy a munkáltatók több közösségi hálón is lássák, tegye ki a linkeket, például írja be a LinkedIn fiókjának címét a Twitter profiljába.

  • Ha tényleg meg akarja mutatni a képességeit, és a Facebookon vagy a Google+-on sze­retné reklámozni magát, hozzon létre professzionális rajongói oldalt. Ezeket pontosan ugyanúgy ki lehet posztolni, mint a közösségi hálón működő személyes profilját, ugyan­akkor itt minden fontos információt feltüntethet magáról, amivel a munkáltatót megkí­méli a személyes profil böngészésétől. Ügyeljen arra, hogy ezt mindig frissíteni kell és karban kell tartani, mint egy blogot, máskülönben komolytalannak tűnhet.

  • A munkáltatók érdeklődésének felkeltéséhez az is hasznos lehet, ha a LinkedInen és hasonló szolgáltatásokon referenciákat vagy ajánlásokat kér a korábbi munkáltatóktól. Az érdeklődők így rögtön láthatják a referenciákat, és meg tudják szerezni a volt mun­káltatók elérhetőségét is.

  • A profiloldalára friss, "professzionális" képet töltsön fel. Amennyiben több közösségi oldalon is jelen van, mindegyiken ugyanazt a képet használja. Ezzel azt mutatja, hogy tisztában van a vizuális identitásával és a személyes márkájával, egyben a munkáltatók számára is megkönnyíti az azonosítást.


Foglalkozzon az online közösségekkel
  • Kövesse az Önt érdeklő vállalatokat. Mutassa ki, hogy érdekli az iparág. Kövesse az ága­zati híreket. Ezzel jelzi, hogy lépést tart az ágazat fejleményeivel.

  • Intézzen konstruktív megjegyzéseket a kiszemelt iparág vagy vállalat kampányaihoz, híreihez vagy csoportjaihoz. Ezzel jelzi, hogy érti, amit olvas, a munkáltatók pedig ebből láthatják a kutatási és analitikai készségeit.

  • Vegye fel a kapcsolatot a vállalat alkalmazottaival, így többet tudhat meg a vállalatról. Lehet, hogy nem kap választ, de ha sikerül egy alkalmazott szemszögéből megismer­nie a vállalatot, könnyebben eldöntheti, hogy szeretne-e annál a cégnél, illetve az adott ágazatban dolgozni.


Nézze a munkáltató szemével

Még ha nem is szeretné, hogy a munkáltatók lássák a profilját, arra fel kell készülnie, hogyesetleg megnézik. Egy amerikai jelentés szerint a munkáltatók 45%-a használja a közös­ségi médiát a jelöltek kiválasztása során.

Ha a munkáltatók megnézik az Ön profilját, ez azt jelenti, hogy a következőket fogják figyelni.

  • Megjelenés: Milyennek mutatja magát? Pozitív szellemiségű? Panaszkodik a korábbi munkáltatójára?

  • Interperszonális készségek: Hogyan kommunikál, hogyan beszél másokkal?

  • Ellenőrzés: Az online feltüntetett adatai egyeznek az önéletrajzban szereplőkkel?


Tervezze meg a közösségi médiában való jelenlétét
  • Válassza ki az Ön számára legkedvezőbb közösségi médiafelületet. Ha élőben szeretné kommentálni az eseményeket vagy valós idejű párbeszédet szeretne folytatni, akkor a Twitter a legjobb megoldás. Ha egy vállalatról szeretne tájékozódni vagy szakmai párbe­szédre vágyik, hasznosabb lehet a LinkedIn.

  • A különböző ágazatokhoz különböző közösségi hálózatokat lehet használni. Ha kreatív tevékenységet végez, érdemes lehet kitenni néhány munkáját a http://www.reddit.com oldalra, vagy akár az önéletrajzát is elkészítheti infografika formájában. Ha köze van a videokészítéshez vagy újságíráshoz, állítson össze önéletrajz-videót, és töltse fel a You- Tube-ra. Gondoskodjon róla, hogy ezek az erőfeszítései láthatóak legyenek, azaz tün­tesse fel őket a szakmai profiljában, például a LinkedIn-en, vagy írja be a linkeket az önéletrajzába.

  • Ehhez olyan linkrövidítő szolgáltatásokat is igénybe vehet, mint a http://bitly.com, http:// tinyURL.com és a http://goo.gl. Ha személyre szabja a saját linkjeit, ezzel nemcsak a munkáltatóknak segít a rövid, könnyen megjegyezhető linkek megtalálásában; a szolgál­tatások némelyikével azt is nyomon követheti, mikor és hol kattintottak az Ön linkjére. Ebből tudni fogja, hogy valaki érdeklődött, amit a potenciális munkáltatónál interjú köz­ben meg is említhet.

  • A közösségi hálón kialakított profilját igazítsa hozzá a kiszemelt iparághoz. Ha műszaki vagy számítógépes területre készül, a cikkekhez fűzött megjegyzéseivel ezeket a kész­ségeket hangsúlyozza ki a profiljában. Ha a marketing vagy PR területét célozta meg, a párbeszédekkel mutassa, hogy jól bánik az emberekkel.


Közösségi média a világ körül

A füzet megírásának idején Európában a Facebook számít az első számú közösségi oldal­nak, de a Twitter, a LinkedIn és a Google+ szintén népszerű. Érdemes azonban annak az országnak is utánanézni, ahol dolgozni szeretne: hogy itt mi a népszerű, azt olyan piacku­tató szolgálatoktól tudhatja meg, mint a Comscore vagy a nemzeti statisztikai szolgálatok. Az alább felsorolt európai országokban például több más, népszerű platform is működik (ez ugyancsak a megírás idejére vonatkozik):



© Európai Unió, 2014
Privacy Policy