Dánia - álláskeresés

Ország: Dánia
Hivatalos nyelvek: dán
Államforma: alkotmányos monarchia
Népesség: 5,6 millió
Főváros: Koppenhága
Pénznem: dán korona (DKK)
EU- vagy EGT-tagság: EU
Országhívószám: +45
Nemzetközi internetes tartománynév: .dk

Miért ez az ország?

Dániában mindig legfeljebb egy órányira van az ember a tengerparttól. Az országot a Föld egyik legboldogabb helyeként tartják számon, de híres még a design és a szaktudás, valamint a hatékony közszolgáltatások terén elért eredményei miatt is. A gazdagok és a szegények között Dániában nagyon kicsi a különbség, ami azt jelenti, hogy a dán népesség legnagyobb részét a virágzó középosztály alkotja.

A munkanélküliség nem éri el az európai átlagot, és bár a gazdasági válság hatása Dániát sem kerülte el, a munkáltatók bizonyos állásokat még most is nehezen tudnak betölteni; nagy a kereslet például gépészmérnökök és informatikusok, orvosok, pszichológusok, informatikai tanácsadók, szoftverfejlesztők, gyógyszerészeti szakértők és mások iránt.

Álláskeresés

A betöltetlen álláshelyeket a munkáltatók a saját webhelyükön, illetve a hivatalos http:// jobnet.dk webhelyen hirdetik meg. A külföldi álláskeresőknek szóló álláshirdetések a http://www.workindenmark.dk weboldalon is megtalálhatók, ahová önéletrajzokat is fel lehet tölteni. A munkáltatók esetenként kérik az álláshirdetések konkrét webhelyekre való feltöltését, esetleg kapcsolatba lépnek egy állásközvetítő irodával, amely azután lebonyolítja a jelöltek első szűrését.

Tanácsok az álláspályázathoz

Az álláshirdetésben meghatározzák a jelentkezés módját, és ezt követni kell.

A jelöltek és a munkáltatók között rendszerint közvetlen a kapcsolat. Az (általában elektronikus úton) elküldött jelentkezést nagyon fontos az adott munkáltatóhoz igazítani. A munkáltatóval kizárólag a hirdetésben kért nyelven vegye fel a kapcsolatot. Nem kell minden követelménynek megfelelni, de az álláshirdetésben megjelölt nyelvet mindenképpen beszélni kell. A jelentkezés megírását és a kapcsolatfelvételt mindig saját maga intézze. Az idegen nyelvű dokumentumok eredetiségét igazolni kell.

A jelentkezési eljárás során teljességgel elfogadhatatlanok a következők: elírás a vállalat nevében vagy címében; hibák a jelentkezésben; a korábbi munkáltatóval szembeni lojalitás hiánya; késés az interjúról.

„Az EURES tanácsadója értesített a Dániában induló üvegházi kertész tanfolyamról, amihez dán nyelvtanfolyam és egy dániai farmon munkalehetőség is tartozott. Érdekelt ez a lehetőség, mivel így új készségeket és ismereteket is szerezhettem a későbbi karrieremhez. Egy ilyen lépés szélesíti az ember látókörét, növeli a függetlenségét, de az önbizalom és a személyes kapcsolati háló építésében is sokat segíthet!” Sarunas, egy álláskereső Litvániából

Szoktak fényképet mellékelni az önéletrajzhoz?

A fénykép nem kötelező, de egyre gyakrabban része az önéletrajznak.

Előnyt jelent a kézzel írt jelentkezés?

Nem, ne küldjön kézírásos jelentkezést.

Mennyire elterjedt, illetve elfogadott az Europass-formátumú önéletrajz?

A dán munkáltatók nem szeretik az Europass- formátumú önéletrajzot. A jelentkezőtől elvárják egy személyes, célirányos önéletrajz összeállítását.

Telefonos érdeklődés

Ha spontán jelentkezést szeretne küldeni, érdemes először telefonon kapcsolatba lépni a vállalattal. Ez abban segít, hogy célirányosabban tudjon jelentkezni. Az álláshirdetésekben meg van adva, hogy kivel kell felvenni a kapcsolatot. A pályázat beküldése előtt jó, ha felhívja a vállalkozást. Jól gondolja át a kérdéseit, hogy ne úgy emlékezzenek Önre, mint a jelöltre, aki csak az idejüket vesztegette. Kerülje a fizetés kérdését, erről majd az interjún lesz szó.

A jelentkezéssel együtt az okleveleket is be kell küldeni?

Nem, csak ha az álláshirdetésben kifejezetten kérik. A jelentkezés általában önéletrajzból és motivációs levélből áll, ha külön nem jelzik, hogy mást is kérnek.

Kell referencia, ajánlólevél vagy erkölcsi bizonyítvány?

Az adott helyzettől függ, hogy szükség van-e referenciákra. A munkáltató a referenciaként megadott személyekkel akkor veszi fel a kapcsolatot, ha bizonytalan, illetve ha magas szintű szaktudásra van szükség, például vezetői vagy tudományos pozíciók esetében. A referenciákat kiállíthatják korábbi munkáltatók vagy kollégák (akiktől elvárható, hogy reagálnak a munkáltató referenciák iránti esetleges kérésére).

Az ajánlólevelek hasznosnak bizonyulhatnak. Egy jó ajánlás mindig sokat segít. Ha gyermekekkel, idősekkel, illetve a pénzügyi szektorban kíván dolgozni, szüksége van erkölcsi bizonyítványra.

Jellemzően mennyi idő telik el az álláshirdetés megjelenése és a munkakezdés között?

Változó, de körülbelül 1–2 hónap.

Felkészülés az interjúra

Az állásinterjú valójában párbeszéd a jelentkező és az interjúztató között, számítson tehát arra, hogy aktívan kell fellépnie és kérdeznie. Előre készüljön fel a kérdésekkel, és próbáljon tájékozódni a vállalati értékekről és célokról. Pszichológiai és gyakorlati tesztek is előfordulhatnak.

Öltözködési javaslatok

Öltözzön viszonylag konzervatívan – ne legyen túl elegáns, se túl hétköznapi. Az ékszer legyen diszkrét, a testékszer lehetőleg ne legyen látható helyen.

Ki lesz ott az interjún?

Az interjún rendes esetben egy–öt interjúztató van jelen. Fontos, hogy az interjúvezetők mindegyikével próbálja tartani a szemkontaktust. Ügyeljen arra, hogy senkit ne hagyjon ki. A megbeszélések jellemzően legfeljebb 1 órát vesznek igénybe, a jelentkezőket gyakran megkínálják egy csésze kávéval vagy teával.

Szokás kezet fogni?

Fogjon kezet minden jelenlévővel, érkezéskor és távozáskor egyaránt. Figyeljen a határozott kézfogásra és közben tartsa a szemkontaktust.

Jellemzően hogyan épül fel az interjú?

A munkáltatók külön figyelmet fordítanak arra, hogy a jelentkezők képesek-e megfelelni a követelményeknek.

A megbeszéléseknek jól felépített szerkezete van. Először röviden lehet beszélgetni az időjárásról, arról, hogy a jelentkező hogyan jutott el a megbeszélésre, illetve valamilyen más általános témáról. Ezután röviden bemutatják a vállalatot, majd a jelentkező is lehetőséget kap a bemutatkozásra. A jelentkező a megbeszélés végén kérdéseket tehet fel a pozícióról, a fizetésről, a munkakörülményekről, a szerződésről, a szabadságokról, a külön jogosultságokról stb.

Végül a megbeszélés lezárásakor tájékoztatják a következő lépésekről. A hangulat általában barátságos és nyílt, és a jelentkezőtől is ezt a hozzáállást szokták elvárni. Ne feledkezzen meg a jó szemkontaktusról sem.

Az interjú legnagyobb részben szakmai témákkal foglalkozik. A leggyakoribb kérdések az Ön erősségeire és gyenge oldalaira vonatkoznak, illetve arra, hogy reményei szerint hol fog tartani 3–5 év múlva. Nincsenek beugratós kérdések. Az interjú végén a tárgykörbe kiegészítésként vagy szimpla csevegésként bekerülhetnek az olyan nem szakmai témák is, mint a háziállatok, a gyerekek, a sport és a személyes érdeklődés egyéb vetületei.

Mikor lépi át egy kérdés a határt?

Dániában a nem, az életkor, a fogyatékosság, a faj, a vallás és a politikai vélemény tekintetében az európai szabályoknak megfelelő megkülönböztetés elleni törvények vannak érvényben. Nem kell minden kérdésre válaszolnia. A szexuális irányultságot, illetve a további gyermekvállalási terveket szigorúan magánügynek tekintik.

Alku a fizetésről és a juttatásokról

Vannak szabványos munkaszerződések, de a vállalat adott esetben használhatja a saját változatát is. A szabványos munkaszerződés sablonja segítségével ellenőrizheti, hogy az Ön egyedi szerződéséből nem maradt-e ki valami. Ez minden könyvesboltban beszerezhető.

A bérről, a munkaidő-beosztásról, illetve a kiegészítő juttatásokról folytatott tárgyalások általában a felkínált állás szintjétől függenek. A díjazást óránkénti, heti vagy havi összegben adják meg, éves bérről ritkán van szó. A fizetett szabadság megfelel a törvényi előírásoknak. Amennyiben jutalomrendszer is működik, ezt külön meg kell említeni.

Különjuttatásokról az állás szintjétől függően lehet tárgyalni. A leggyakoribbak ezek közül az ingyenes telefon, napilapok, szolgálati autó, internet stb. Tárgyalni vagy a vállalat vezetőjével, vagy a humánerőforrás- osztállyal kell.

Számítani kell próbamunkára?

Nem gyakori, csak néhány szakmában fordul elő, és meg is lehet tagadni.

Meddig tart a szokásos próbaidő?

A próbaidő jellemzően 3 hónap.

A munkáltató fedezi az interjún való részvétel költségeit?

Az interjúra való eljutással járó útiköltségeket ritkán térítik meg.

Mikor értesítenek az eredményről?

Változó, de a munkáltató általában az interjútól számított egy héten belül jelentkezni fog. Ha más, ugyanolyan képzettségű jelöltek is vannak, második interjúra is behívhatják.

Visszajelzés és további lépések

Gyakoriak a kiértékelések célját szolgáló újabb telefonhívások, találkozók, amelyek során a jelentkező megtudhatja, mely területeken van lehetősége a fejlődésre.

Mennyivel előbb kell odaérni az állásinterjúra?

A dánok nagyon pontosak. Jobb, ha 5–10 perccel előbb érkezik. Nem kell visszaigazolnia, hogy el fog menni az interjúra. Hacsak nincsenek olyan képesítései, amelyekre érdemes várni, nem teheti meg, hogy távol marad, és új időpontot kér.

Az utolsó módosítás dátuma: 2014-11-25 14:24:12

© Európai Unió, 2014
Privacy Policy