Külföldi munkavállalás Európában

Találat: 32
ÁlláskeresésMiért?
Ausztria - álláskeresés
Kicsi, mégis változatos ország, egyszerre hagyományos és modern, kulturált és mégis merész. Ausztriában az ember kedvére választhat az életstílusokból, az északi részre jellemző bécsi eleganciától a mediterrán hangulaton keresztül a déli részek hegyvidékéig. A téli sportok kedvelőinek Mekkája, hírnevét azonban mindenekelőtt a zene történelmi fővárosaként szerezte.

Az osztrák gazdaság a 2009-es visszaesés óta már talpra állt. A szakképzett szakmunkások – villanyszerelők, gáz- és vízvezetékszerelők, esztergályosok, kőművesek, ácsok és asztalosok – könnyen találnak munkalehetőséget. Az idegenforgalomban, a szálloda- és vendéglátóiparban szintén van kereslet a munkavállalókra. Ugyanez igaz az értékesítőkre és a bolti eladókra is.
Belgium - álláskeresés
Belgium gazdag, soknyelvű ország, az uniós intézmények és más nemzetközi szervezetek székhelye. A holland nyelvű északi flamand részen találhatók a part menti üdülőhelyek, Bruges és Gent történelmi városa, valamint Antwerpen, ez a nyüzsgő kikötőváros. A francia nyelvű déli részre, Vallóniára a sűrű erdők, távoli fenyérek és általában véve a nyugodtabb életstílus a jellemző. Brüsszel a két kultúra olvasztótégelye, nagy nemzetközi közösség.

Régiónként változik, hogy mekkora a munkaerőhiány, különösen Vallóniában és Brüsszelben sok a betöltetlen állás. Ez részben abból ered, hogy az álláskeresők profilja nem egyezik a munkáltatók elvárásaival. A legtöbb állás a szolgáltatási szektorban vagy a közszférában van. Állandó a kereslet ezenkívül az egészségügyi, informatikai, alapfokú oktatási szakemberekre, háztartási takarítószemélyzetre, értékesítőkre és irodai dolgozókra.
Bulgária - álláskeresés
Miközben a napsütés szerelmesei a fekete-tengeri partokra özönlenek, a kalandvágyóbbak a csipkés hegygerinceken és erdőkben kirándulva még ma is találkozhatnak hiúzzal, medvével és más ritka vadállatokkal. A történelem iránt érdeklődők számtalan helyen találnak római kori maradványokat, emellett megismerkedhetnek a fémmegmunkálásukról, lovaglótudásukról és művészi kultúrájukról ismert ősi trák törzzsel.

Bulgária komoly gazdasági fejlődésen ment keresztül, amióta 2007- ben csatlakozott az EU-hoz. A munkanélküliség azonban még most is magas, a bérek pedig Európához képest alacsonyak. A vállalkozók előtt talán több a lehetőség, de sok multinacionális vállalatnál szükség van további munkaerőre az üzleti érdekeltség növekedése miatt. A legtöbb állás a szolgáltatási szektorban található, ezt követi a feldolgozóipar és a mezőgazdaság. A szállodaiparban és az idegenforgalomban jelentős a kereslet a munkavállalók iránt.

„Bulgáriában jó élni és dolgozni. Vendégszerető ország, ahol tiszteletben tartják a máshonnan érkezetteket, az emberek nyitottak, őszinték, barátságosak. A vidék gyönyörű, az éghajlat jó, pezseg a kulturális élet – a borok és az ételek pedig egyenesen kitűnőek!” Elena Vidinska, EURES-tanácsadó, Bulgária
Ciprus - álláskeresés
Ciprus még mindig magán viseli a 10 000 éves civilizáció jeleit, ugyanakkor partihelyszínekben is bővelkedik. Az üdülőhelyektől távoli falvakat és romokat a Földközi-tenger térségének jellemző illatai lengik körül. Kevesen tudják, hogy emellett Cipruson található Európa legdélebbi síterepeinek egyike.

A munka terén az ország a közelmúltban az építőipar, a szállodaés vendéglátóipar, valamint a kiskereskedelem és értékesítés visszaesését tapasztalta. A munkanélküliség az utóbbi években jelentősen megnőtt, különösen a fiatalok körében. A középfokú végzettséggel rendelkezők számára a legjobb elhelyezkedési lehetőségeket a bolti eladói és pénztárosi, felszolgálói, gyermekgondozói és ápolói munkák, illetve a pék szakma kínálja. A felsőfokú végzettségűek nagyobb valószínűséggel tudnak elhelyezkedni pénzügyi és számviteli, informatikai, távközlési és villamosmérnöki állásokban.
Csehország - álláskeresés
Az európai kultúrák találkozásánál fekvő ország Cseh- és Morvaország ősi vidékét fogja össze. A lenyűgöző főváros, Prága a művészeti élet központja, a vidék hangulatát pedig a kastélyok, történelmi falvak és fürdővárosok határozzák meg.

A gazdasági válság sok cseh vállalatot hozott nehéz helyzetbe. Az építőiparban és a szolgáltatási szektorban azonban viszonylag jól megmaradtak a munkahelyek. A munkanélküliséget tekintve nagy különbségek vannak a régiók között: északon és keleten sokkal nagyobb a munkanélküliség, mint Prágában és a központi régióban, ahová a külföldi befektetők figyelme és a turisták nagy száma irányul. Az álláshirdetésekben rendszerint vendéglátóipari és kiskereskedelmi személyzetet, értékesítőket, biztonsági személyzetet, kamionsofőröket, szakképzett mérnököket és technikusokat, valamint gépkezelőket keresnek.
Dánia - álláskeresés
Dániában mindig legfeljebb egy órányira van az ember a tengerparttól. Az országot a Föld egyik legboldogabb helyeként tartják számon, de híres még a design és a szaktudás, valamint a hatékony közszolgáltatások terén elért eredményei miatt is. A gazdagok és a szegények között Dániában nagyon kicsi a különbség, ami azt jelenti, hogy a dán népesség legnagyobb részét a virágzó középosztály alkotja.

A munkanélküliség nem éri el az európai átlagot, és bár a gazdasági válság hatása Dániát sem kerülte el, a munkáltatók bizonyos állásokat még most is nehezen tudnak betölteni; nagy a kereslet például gépészmérnökök és informatikusok, orvosok, pszichológusok, informatikai tanácsadók, szoftverfejlesztők, gyógyszerészeti szakértők és mások iránt.
Egyesült Királyságé - álláskeresés
Az Egyesült Királyságé a világ egyik legnagyobb gazdasága. A GDP több mint 70%-át a szolgáltatási szektor adja, bár nagyon fontos még a gépjárműipari, a repülőgép-gyártási és a gyógyszeripari ágazatok termelése is.

A világválság és a magas államadósság megterhelte az államháztartást, és ez a köz- és a magánszférában is sok munkahely megszűnéséhez vezetett. Gépjárműmérnökök, villamosmérnökök, környezetmérnökök, energiaipari mérnökök és technikusok, japán, thai és kelet-ázsiai konyhában jártas szakácsok, kórházi szakorvosok és műtősnővérek, bizonyos informatikai szakemberek, nehézgépjármű- és autóbuszvezetők iránt azonban így is van kereslet. Az egészségügyi ellátásban szintén akadnak betöltetlen gondozói állások, és hiány van gyermekekkel és családokkal foglalkozó szociális munkásokból is.
Észtország - álláskeresés
Észtország hírnevét többek között az informatikának köszönheti, a Skype-ot például két észt írta. Nevezetes még középkori hangulatú fővárosa, Tallinn, tengerparti üdülői, szigetei, romantikus kastélyai és a területének felét elfoglaló erdőségei. Bár az országot a legkisebb balti államként tartják nyilván, az észtek gyakran inkább a skandinávokhoz sorolják magukat, nem a Baltikumhoz, mivel etnikai és nyelvi gyökereik miatt a finnekhez szorosabban kötődnek, mint a litvánokhoz vagy lettekhez.

2011 végén az EU-n belül Észtországban volt a legalacsonyabb az államadósság. Az ország kisméretű munkaerőpiaca miatt heves verseny folyik az állásokért, különösen a vezetői szintű állásokért. A legfrissebb számadatok szerint a szolgáltatásban, értékesítésben, gép- és berendezéskezelői állásokban volt a legalacsonyabb az egy hirdetésre jelentkezők száma.
Finnország - álláskeresés
Az életminőség, az oktatási színvonal és a gazdasági versenyképesség globális statisztikáiban Finnország feltűnően sokszor szerepel az első helyek valamelyikén. A finnek legkedvesebb időtöltése a szaunázás, de szívesen rendeznek hóbortos világbajnokságokat is, többek között feleségcipelésben, léggitározásban vagy szúnyogfogdosásban. Az ország lakói könnyen kimenekülhetnek a természetbe, legyen az erdő, tó, vagy a 180 000 sziget valamelyike.

A híres finn versenyképesség ellenére az elmúlt időszak gazdasági bizonytalansága a foglalkoztatást is visszavetette. A szolgáltató szektorban még így is szükség van szakképzett munkaerőre, például ápolókra, orvosokra, pszichológusokra, fogorvosokra, óvodapedagógusokra, gyógypedagógusokra, szociális munkásokra, könyvelőkre, eladókra és telemarketingesekre, valamint takarítókra.
Franciaország - álláskeresés
Franciaország jelentős idegenforgalmi központ, ahol évente 80 millió látogató fordul meg. A turizmus 2010-ben a GDP több mint 7%-át jelentette, és a munkahelyek számát tekintve is számottevő.

A francia gazdaság magántulajdonon alapuló szociális piacgazdaság. A gazdaság alapvetően a szolgáltatásra épül – a francia munkavállalók háromnegyede a szolgáltatási szektorban dolgozik –, de az iparvállalatok továbbra is viszonylag nagy részét adják a bruttó hazai terméknek (GDP) és a kivitelnek, és a munkaerő 14%-át foglalkoztatják. 2011-ben Franciaországban több külföldi befektetés érkezett az iparba, mint Európa bármely más országában, elsősorban a vegyiparba, a fém- és fémmegmunkáló ágazatba, valamint az élelmiszeriparba. A kutatás-fejlesztésre fordított külföldi befektetések 2007–11 között átlagosan évi 12%-kal emelkedtek.
Görögország - álláskeresés
Görögország hatása mérete ellenére mindig nagy volt, méltán tartjuk a civilizáció bölcsőjének. Az ország ma is számtalan látnivalót kínál, többek között 2500-nál is több szigetet, elbűvölő tengerpartokat, buja szurdokokat és romantikus romokat.

A 2010-ben kezdődött államadósság-válság szigorú megszorító intézkedéseket és pénzügyi reformokat vont maga után. A munkanélküliség magas, különösen a fiatalok körében. A munkaerő mobilitása alacsony, mivel sokan családi vállalkozásban dolgoznak. A munkaerő 9,4%-át migránsok teszik ki (legnagyobb részben Albániából), közülük minden negyedik az építőiparban dolgozik. Görögország két legnagyobb iparága a hajózás és az idegenforgalom. A legnagyobb kereslet az irodai és könyvelő személyzet, valamint a bolti dolgozók iránt mutatkozik, őket követik az építkezéseken és a személyes szolgáltatásokban dolgozók (fodrászok, szakácsok, felszolgálók).
Hollandia - álláskeresés
Hollandia híres a gyönyörű városairól, a liberális szellemről és a jól szervezett, könnyen megközelíthető természeti területekről.

A legtöbb ágazatban az előző évhez képest 2012-ben csökkent a munkahelyek száma, ezen belül a közigazgatásban, az építőiparban és az ingatlanbérleti és értékesítési ágazatban tapasztalták a legnagyobb visszaesést. Néhány ágazat azonban bővült, köztük a gondozás/jóléti szolgáltatások, a kereskedelem/közlekedés/ vendéglátóipar és az információ/kommunikáció területe. A legtöbb álláshirdetésben műszaki és kereskedelmi értékesítési képviselőket és villanyszerelőket keresnek. A kínálatot meghaladó keresletnek köszönhetően a mezőgazdasági és ipari gépszerelőknek és -javítóknak, illetve a gáz- és vízvezeték-szerelőknek is jók az elhelyezkedési esélyei. Jó tudni, hogy a holland nyelv ismeretére szükség lehet, különösen a kereskedelemben.
Horvátországb - álláskeresés
A Horvátországba érkező látogatók közül sokan elkerülik Zágrábot, noha a fővárosban az elegáns osztrák–magyar monarchiabeli építészet, a pezsgő művészeti élet, kitűnő vásárlási lehetőségek és hangulatos kocsmák egyaránt megtalálhatók. A Horvátországba özönlő turisták millióira azonban kár lenne neheztelni azért, mert nem tudnak ellenállni a dalmát tengerpart és a mintegy 1000 sziget vonzerejének.

A munkanélküliség magas, különösen a fiatalok körében, a befektetőket viszont ösztönzők várják, és a munkaerő-piaci fejlesztésre jó lehetőségek nyílnak. Az idegenforgalom és a vendéglátóipar ágazatában van kereslet, különösen nyaranta. A mezőgazdaságban szezonális kereslet mutatkozik a szakképzetlen munkavállalók iránt, a vidéki területeken és a szigeteken pedig orvosból és más egészségügyi dolgozókból van hiány. Turisztikai képviselők és az idegen nyelvet anyanyelvként beszélő tanárok számára is akadnak lehetőségek.
Írország - álláskeresés
Írország lenyűgöző nyugati partvidékének, a főváros, Dublin pezsgő életének és a méretéhez képest kiemelkedő zenei és irodalmi kultúrájának köszönhetően régóta vonzza a látogatókat. Az elmúlt években gyors ütemű modernizálódás zajlott, az ország legendás vendégszeretetén és egyedülálló, a globalizáció hatásaival dacoló helyi báján azonban ez mit sem változtatott.

Írországot súlyosan érintette a 2007-ben kezdődött gazdasági válság, amely különösen az építőiparban, a feldolgozóiparban és a szolgáltató ágazatokban okozott tömeges leépítéseket. A vendéglátó- és az élelmiszeriparban, illetve az IKT-szektorban viszont tovább tartott a növekedés. A húzóágazatok közé tartozik még a biotechnológia és a gyógyszeripar, az orvosi eszközök, a környezetbarát energia és a pénzügyi szolgáltatások területe. Az EURES portálról kiderül, hogy az ír tudományos, műszaki, informatikai, pénzügyi, értékesítési és marketingcégeknél milyen konkrét szakismeretekre van kereslet.
Izland - álláskeresés
Izland a természeti csodák szigete, tűzhányókkal, gleccserekkel, gejzírekkel és iszapvulkánokkal. Ne féljen a vikingektől: az izlandiak barátságosak, vicces és nyugodt emberek, fővárosuk, Reykjavík pedig egy falu bájával és biztonságos légkörével büszkélkedhet.

Izlandon mindig nagyon alacsony, 1% körüli volt a munkanélküliség. A pénzügyi válság és a bankok 2008-as összeomlása nyomán ez megváltozott, és 8% fölé emelkedett, bár azóta már csökkent. A gazdasági válság az idegenforgalomban fellendülést hozott, a valuta leértékelődésének köszönhetően. A szoftverfejlesztési ágazat növekedése abban mutatkozik meg, hogy szakképzett informatikai munkavállalókra nagy a kereslet, ezenkívül a fémiparban is hiány van szakképzett dolgozókból, többek között hegesztőkből és vasmunkásokból. Orvosokra szintén szükség lenne az országban, mivel az izlandi orvosok közül sokan külföldön vállaltak munkát.
Lengyelország - álláskeresés
Lengyelország bővelkedik a természeti szépségekben: Balti-tengeri partszakasza 500 km hosszú, nagy kiterjedésű tóvidéke van, és a területének mintegy harmadát borító sűrű erdőségek a déli magashegységig húzódnak.

Európa egyetlen országa, amely magabiztosan ellenállt az általános pénzügyi és gazdasági válságnak. Manapság ismét arra törekszik, hogy nemzetközi tőkét és az országon belül új vállalkozásokat alapító befektetőket vonzzon.

A lendületesen növekvő IKT-szektor miatt a fejlesztők, webdesignerek, szoftverfejlesztők és adatbázis-kezelők munkájára van kereslet. A nemzetközi cégek várják a nyelvekben jártas ügyfélszolgálati és telefonos ügyfélszolgálati munkatársakat, ügyfélszolgálati tanácsadókat, tartalomelemzőket, játéktesztelőket, projektmenedzsereket, pénzügyi és logisztikai szakértőket.
Lettország - álláskeresés
Európa féltve őrzött titka, Riga, az élénk lett főváros az ország népességének több mint egyharmada számára ad otthont. A város lenyűgöző szecessziós építészettel büszkélkedik, és a középkori Hanza-szövetség egykori tagjaként a kereskedelem és nemzetközi árucsere terén is hosszú múltra tekint vissza.

Az ország munkaerőpiaca mára kiheverte a gazdasági válságot, és jelenleg stabil, növekvő foglalkoztatás mellett. Néhány ágazatban már most is szakemberhiány mutatkozik: az informatikai szakértőkre, mérnökökre és magasan képzett ipari szakemberekre nagy a kereslet. A sikeres lettországi elhelyezkedés feltétele, hogy a jelölt rugalmas és sokoldalú legyen, például értsen a vállalkozásalapításhoz és -működtetéshez, jó informatikai és kommunikációs készségekkel rendelkezzen, és beszéljen lettül és/vagy angolul és/vagy oroszul.
Liechtenstein - álláskeresés
A Német-római Birodalom utolsó maradványát, Liechtensteint 1719-ben alapították. Az országot szoros kötelékek fűzik Svájchoz. Hírnevét mindenekelőtt az alacsony adóknak és magas fizetéseknek köszönheti, emellett itt találjuk a kereskedelmi és banki világ egyik központját, de Európán belül az ipari koncentráció is ebben az országban a legmagasabb. Az ország maga nem nagy – mindössze 25 km hosszú és 6 km széles –, ám a főváros, Vaduz gyönyörű hegyvidékével népszerű kikapcsolódási lehetőséget kínál a kirándulók és kerékpárosok, illetve telente a síelők számára.

2012-ben egész Európában itt volt a legalacsonyabb a munkanélküliségi ráta (átlagosan 2,4%, a fiatalok körében 2,75 %). A munkaerőpiacon mesteremberekből és szakképzett technikusokból van hiány.
Litvánia - álláskeresés
Litvánia lankás vidékét az utolsó jégkorszak gleccserei koptatták simára. A tájat ma tavak, mocsarak és erdők tarkítják, ahol szabadon lehet kirándulni, vadon termő bogyókat vagy éppen gombát szedni. Területét tekintve nagyobb, mint Belgium vagy Hollandia, a népessége viszont ezek népességének harmadát sem éri el.

A 2008-as pénzügyi válságot megelőzően Kelet-Európán belül Litvánia volt az egyik leggyorsabban növekedő gazdaság. Törekedett a tudásalapú gazdaság fejlesztésére, külön hangsúlyt helyezve a biotechnológiára. Az álláspiac a 2009–10-es évek nehézségei után már magához tért, sőt, a következő területeken jelentős a kereslet a munkaerőre: értékesítési vezető, orvos, biztosítási ügynök, nemzetközi kamionsofőr, szabó, eladó, több területen képzett építőmunkás, felszolgáló és pultos, fémmegmunkálógép-kezelő.
Luxemburg - álláskeresés
A méretét tekintve parányi Luxemburg többek között a bankszektoráról, az alacsony adókról és a mesébe illő kastélyokról híres. A városon kívül a meredek hegyek és buja erdős völgyek kitűnő sétalehetőséget kínálnak, a séta után pedig jólesik az ebéd a tornyos kúriák között megbújó rusztikus tavernákban. Az ország lakosságának közel fele külföldi, de még többen vannak azok, akik nap mint nap a határ túloldaláról járnak át Luxemburgba dolgozni.

Az álláspiac az elmúlt években gyors növekedésnek indult – 2004- től 2012-ig a 30%-ot is elérő növekedés volt az üzleti és pénzügyi szolgáltatások, az egészségügyi és szociális szolgáltatások, az építőipar, a közlekedés és a kommunikáció területén. Az építőiparban, a szálloda- és vendéglátóiparban, az üzleti szolgáltatásokban, az iparban, a nagy- és kiskereskedelemben, a közlekedés, az egészségügyi és szociális szolgáltatások terén még további munkaerőigényre van kilátás.
Magyarország - álláskeresés
Magyarország kultúráját és nyelvét tekintve Közép-Európában egyedülálló. A Duna két partján terül el a nyüzsgő és gyönyörű főváros, Budapest, amely az építészet és a kultúra szerelmesei számára egyaránt számtalan lehetőséget kínál. Az ország nevezetessége ezenkívül, hogy Izland után itt találjuk a legtöbb termálvizet a világon, ennek köszönhetően a fürdőkultúra is a magyarok meghatározó vonásai közé tartozik.

Az utóbbi két évtizedben nagyarányú külföldi befektetések érkeztek az országba, ezen belül azonban az elmúlt években a textil- és élelmiszeriparról a luxusjárművek gyártására, a megújuló energiarendszerekre, a felső kategóriás turizmusra és az informatikára került át a hangsúly. A pénzügyi válság kezdetén a munkanélküliség is megemelkedett. A legtöbb új állást jelenleg szalag mellett dolgozó összeszerelő munkásoknak, fémmunkásoknak és technikusoknak, valamint szállodai és vendéglátó-ipari dolgozóknak kínálják.
Málta - álláskeresés
A világ egyik legkisebb, ugyanakkor legnépesebb állama, a máltai szigetcsoport három lakott szigetből és 18 lakatlanból áll. Igazi turistaparadicsom, ahová évről évre a lakosság háromszorosának megfelelő számban érkeznek a látogatók. A nagyarányú fejlődés ellenére sikerült megőrizni a történelmi emlékeket a szigetek uralkodóinak az évek során, amelyek mintegy 7000 éves múltra tekintenek vissza, és sokat elárulnak a földközi-tengeri hódítások történetéből.

Az álláspiacon a szolgáltatási ágazat és a kézműves jellegű foglalkozások dominálnak. A legújabb felmérések szerint sok állást hirdetnek tanárok, irodai dolgozók, értékesítők, felszolgálók, gondozók, építőipari munkavállalók, ápolók, takarítók és informatikai szakemberek részére.
Németország - álláskeresés
Az EU legnagyobb tagállamában minden megtalálható: világvárosoktól a rendezett falvakig, mesebeli kastélyok, lenyűgöző hegyek, mély erdők, homokos tengerpart – és páratlanul jól működő vasúti hálózat, hogy mindezeket be tudja járni.

Németország ipari nagyhatalom, ahol messze földön híres a feldolgozóipar és a formatervezés, különösen a gépjárművek és az elektronika terén. Az ország jól átvészelte a gazdasági válságot, sőt, itt még akkor is nőtt a foglalkoztatás, amikor a többi uniós országban csökkent a munkahelyek száma. Az álláskeresők legkönnyebben a déli és délnyugati részen tudnak elhelyezkedni, a keleti államokban (Länder) viszont a munkanélküliség a nyugatiak közel duplája, bár már csökken. Ágazatok szerint a munkaerőre a szakképzett műszaki és mérnöki pozíciókban van kereslet, ezenkívül sok a munkahely az építőiparban, a gondozói és bába munkakörökben.
Norvégia - álláskeresés
Bár fiatal nemzetről van szó, Norvégia hosszú múltra és komoly örökségre tekint vissza. A szokások és hagyományok az évek folyamán egybeolvadtak a külföldi hatásokkal és befolyásokkal. A hatalmas háborítatlan vidéki területeknek köszönhetően Norvégia számtalan lehetőséget kínál a szabadtéri kikapcsolódáshoz, köztük a sportprogramokhoz.

A norvégiai elhelyezkedést tervező álláskeresőknek tudniuk kell, hogy a friss felmérések szerint a pénzügyi és biztosítási ágazatban, az építőiparban és az igazgatásban, valamint a bányászatban és a feldolgozóiparban visszaesett az állások száma, ezzel szemben az információs és kommunikációs technológiák terén nőtt. A munkaerőpiacon nagy a kereslet a mérnökökre és infokommunikációs munkavállalókra, valamint az olajipari és földtudományi mérnökökre. Egészségügyi dolgozókból, gondozó és ápolószemélyzetből ugyancsak hiány van, különösen ápolókból.
Olaszország - álláskeresés
Olaszországban minden megvan – irigylésre méltó éghajlat, változatos táj, történelem és műkincsek, nem beszélve a konyhaművészetről. Az emberek tudják, hogyan kell jól élni, virágzanak a családi, kulturális hagyományok, és mindez gyönyörű környezetben.

Olaszországban 2012 óta felívelőben van a munkaerő-felvétel. A friss megfigyelések szerint a kínálatban jelentősen nőtt a magas képzettséget igénylő állások aránya, különös tekintettel az informatikai, feldolgozóipari és építőipari szakemberekre, valamint az adminisztratív, pénzügyi és banki szakemberekre. A fizikai munkások és szakmunkások iránt nőtt a kereslet, az irodai és értékesítési munkatársak iránt viszont csökkent. Az idegenforgalom nagy aránya miatt Olaszországban sok állást hagyományosan idénymunkások töltenek be. A vállalatok az álláshelyek körülbelül 20%-át nehezen tudják betölteni.
Portugália - álláskeresés
Portugália és a hozzá tartozó területek – az Azori-szigetek és Madeira – népszerű turisztikai célpontok. A turizmus mellett a szolgáltatási szektor a legnagyobb munkaadó. A munkaerőnek kevesebb mint 20%-a dolgozik a feldolgozóiparban, amely olyan hagyományos termékeken alapul, mint a textiláru, ruházati cikkek, cipők, parafából készült termékek, faipari cikkek, italok, kerámia- és üvegáruk, halkonzervek, fémipari termékek, valamint az olajfinomítás és a vegyipar. Portugáliának egyre nagyobb szerepe van az európai gépjárműszektorban, és világszínvonalú az öntvényipara.

A fiatalok között majdnem 40%-os a munkanélküliség, a bérek pedig az EU-ban a legalacsonyabbak között vannak. Néhány területen mindazonáltal van kereslet a munkaerőre: idegenforgalmi és mezőgazdasági idénymunkásokból, orvosokból, információtechnológiai szakemberekből, valamint nyelvekben jártas diplomásokból Portugáliában hiány mutatkozik.
Románia - álláskeresés
Románia fő természeti látványosságai: a Duna-delta, a Fekete-tenger partvidéke és a Kárpátok. A hegység nyugati oldalán terül el Erdély történelmi régiója középkori városaival, mesébe illő várkastélyokkal. A vámpírirodalom rajongói számára kihagyhatatlan.

Románia az utóbbi években jelentős külföldi beruházásokat vonzott, és gyorsan növekszik a magánszféra, ami részben annak köszönhető, hogy az Európai Unióban itt az egyik legkisebb az adókulcs: egységesen 16%. A bérek Európában a legalacsonyabbak között vannak, viszont alacsony a munkanélküliség is. Gazdaságának alapja az ipar és mezőgazdaság, de ezek fokozatosan átadják a helyet a szolgáltató szektornak – a kereskedelemnek és a gyorsan fejlődő idegenforgalomnak. A legtöbb munkalehetőséget a textilipar, szállítmányozás, összeszerelés, csomagolás, építőipar és értékesítés területén hirdetik meg.
Spanyolország - álláskeresés
Bár mindenekelőtt a napfényről és a strandéletről híres, Spanyolország nincs híján a változatosságnak, hiszen hóborította hegycsúcsok, zord vidékek, szép természetvédelmi területek és sziklás tengerparti ösvények egyaránt akadnak. Az ország az Unesco világörökségi helyszínek számát tekintve is az elsők között van.

A gazdasági válság súlyosan érintette Spanyolországot. A munkanélküliség emelkedésével csökkent a Spanyolországban élő külföldi munkavállalók nagy száma. Az idegenforgalom és a kapcsolódó ágazatok jól tartották magukat, de az informatika, a művészeti, rekreációs és szórakoztatóipari tevékenységek és a közigazgatás területén is nőtt az állások száma. A tendenciák alapján a szolgáltatási ágazatban, az iparban és a technológiafejlesztésben is további munkaerő-piaci növekedésre lehet számítani, az új technológiák alkalmazása pedig a mezőgazdasági szektor újraéledését hozhatja magával.
Svájc - álláskeresés
Svájc a világ egyik legerősebb gazdasága. Legjelentősebb szektora az ipar: a vegyipar, gyógyszeripar és egészségügyi termékek előállítása, tudományos és precíziós eszközök gyártása.

A munkaerő szabad mozgására vonatkozó szabályok változása következtében megnőtt a kereslet a magasan képzett külföldi munkavállalók iránt. A tartós alkalmazásban állók több mint negyede külföldi állampolgár, de rajtuk kívül nagyon sok alkalmi munkás és határon át ingázó is van. A svájci álláslehetőségek többsége a szolgáltató szektorba tartozik, negyedük az iparba és 4%-uk a mezőgazdaságba. A banki álláskínálat az utóbbi időben meredeken esett, a biztosítási munkahelyek száma viszont nőtt. Az erős valuta az idegenforgalom csökkenéséhez vezetett, ami hatással volt az ágazat munkalehetőségeire. Leggyakrabban szakképzett építőipari munkások és diplomás ápolók számára hirdetnek állásokat.
Svédország - álláskeresés
Svédország rendszeresen világelső az egészséget, az általános műveltséget és a humán fejlettségi mutatót tekintve, gazdasága pedig globálisan a 10 legversenyképesebb között van. A svédek híres jellemvonása az elfogulatlanság és a konszenzusra való törekvés. A nevezetességek közé tartoznak még a magas adók, a bőkezű jóléti rendszer, a jövedelmi szintek közötti csekély egyenlőtlenség és az erős szakszervezetek.

A legnagyobb iparágak közé tartozik a gépipar, a távközlés, az autóipar és a gyógyszeripar. Az előrejelzések szerint a feldolgozóiparban, a mezőgazdaságban és erdőgazdálkodásban kevesebb lesz a munkahely, viszont új munkahelyek keletkeznek a köz- és magánszolgáltatások területén és az építőiparban. A médiában nagy a verseny a diplomás munkahelyekért. Az utóbbi időben gyengült a verseny a szakképzett építőmérnökök, az informatikai és építőipari szakemberek és a diplomás egészségügyiek (orvosok, bábák, nővérek) körében.
Szlovákia - álláskeresés
A Tátrai Tigrisnek (Tatra Tiger) nevezett Szlovákia gazdaságát a világméretű recesszió előtt tartós növekedés jellemezte. Azóta a lassú javulás jeleit lehet tapasztalni. Az utóbbi évek azonban mind a munkavállalók, mind a munkahelyek számában növekedést hoztak. Az információtechnológián kívül a szállítás és raktározás terén, az információs és kommunikációs tevékenységekben és az ipari termelésben volt növekedés. A fő iparágak a gépkocsigyártás és az elektrotechnika (Szlovákia az egy főre jutó autógyártást tekintve világelső).

A munkavállalói szempontoktól eltekintve a kicsi, tengerpart nélküli ország kiterjedt közlekedési hálózattal és számos természeti és kulturális látnivalóval rendelkezik. Utóbbiak közé tartoznak a történelmi városok, a látványos barlangok, a pompás magashegyi tájak és a pezsgő téli sportélet.
Szlovénia - álláskeresés
Szlovénia gyönyörű vidékeinek és irigylésre méltó éghajlatának köszönhetően vonzó célpont a túrázók és síelők számára. Az Alpok déli részén fekvő országot napsütötte, vadvirágos alpesi rétek, enyhe klímájú mediterrán partszakasz, és a területének 58%-át borító dús erdők jellemzik.

Szlovéniát erős exportfüggősége miatt súlyosan érintette a világméretű recesszió. A javulás jelei a munkaerőpiac növekedésében mutatkoztak 2011-ben, de 2012-ben a gazdaság paraméterei újra romlani kezdtek. Gépész-, villamos- és elektronikai mérnökökre, egészségügyi dolgozókra, szoftverfejlesztőkre, vendéglátó-ipari alkalmazottakra, nehézgépjármű-vezetőkre és hegesztőkre még mindig van kereslet. Az álláskeresésben a munkatapasztalat nélküli bölcsész és társadalomtudományos végzettségűek, valamint a szakképzetlenek számíthatnak a leginkább nehézségekre.
RSS csatorna ehhez a listához

© Európai Unió, 2014
Privacy Policy