Svédország - álláskeresés

Ország: Svédország
Hivatalos nyelvek: svéd
Államforma: alkotmányos monarchia
Népesség: 9,6 millió
Főváros: Stockholm
Pénznem: svéd korona (SEK)
EU- vagy EGT-tagság: EU
Országhívószám: +46
Nemzetközi internetes tartománynév: .se

Miért ez az ország?

Svédország rendszeresen világelső az egészséget, az általános műveltséget és a humán fejlettségi mutatót tekintve, gazdasága pedig globálisan a 10 legversenyképesebb között van. A svédek híres jellemvonása az elfogulatlanság és a konszenzusra való törekvés. A nevezetességek közé tartoznak még a magas adók, a bőkezű jóléti rendszer, a jövedelmi szintek közötti csekély egyenlőtlenség és az erős szakszervezetek.

A legnagyobb iparágak közé tartozik a gépipar, a távközlés, az autóipar és a gyógyszeripar. Az előrejelzések szerint a feldolgozóiparban, a mezőgazdaságban és erdőgazdálkodásban kevesebb lesz a munkahely, viszont új munkahelyek keletkeznek a köz- és magánszolgáltatások területén és az építőiparban. A médiában nagy a verseny a diplomás munkahelyekért. Az utóbbi időben gyengült a verseny a szakképzett építőmérnökök, az informatikai és építőipari szakemberek és a diplomás egészségügyiek (orvosok, bábák, nővérek) körében.

Álláskeresés

A szakképzett jelöltek – különösen az informatikai és a pénzügyi ágazatban – jellemzően a vállalati weboldalakon keresik az álláshirdetéseket. A spontán jelentkezés is egyre elterjedtebb. Az állami foglalkoztatási szolgálat főleg a szakképzettséget nem igénylő munkákat hirdeti, szoros együttműködésben a munkaközvetítő cégekkel. A honlapja (lásd az EURES portál Linkek oldalán) az álláshirdetések legnagyobb svédországi fóruma.

Tanácsok az álláspályázathoz

A jelöltek jelentkezés előtt általában megkeresik a kijelölt kapcsolattartót, és felvilágosítást kérnek az állásról. Gyakran a szakszervezet képviselőjével is felveszik a kapcsolatot, hogy tájékozódjanak a fizetésekről.

Mindig tartsa be az álláshirdetésben szereplő utasításokat. Nagyon gyakori az elektronikus jelentkezési lap használata. Ha a motivációs levelet és az önéletrajzot e-mailben küldi el, más dokumentumot ne csatoljon, csak ha a hirdetésben külön kérik. Az állami foglalkoztatási szolgálatnál és a könyvtárakban igénybe lehet venni a számítógépet.

Az írásos jelentkezéseknél mindig figyeljen arra, hogy az információ lényeges legyen a megpályázott állás szempontjából. A jelentkezés legyen rövid, rendezett és informatív. Jelentkezéseit lendületesen, a hirdetés követelményeihez igazodva szerkessze meg. Legyen rövid, lényegre törő: a motivációs levél ne legyen több egy oldalnál, az önéletrajz egy-két oldalnál.

A jelentkezőknek érdemes felhívniuk a munkáltatót, hogy ellenőrizzék a jelentkezés beérkezését.

Szoktak fényképet mellékelni az önéletrajzhoz?

Nem általános, de némelyik munkáltató kér fényképet.

Előnyt jelent a kézzel írt jelentkezés?

Nem, Svédországban nem használnak kézírásos jelentkezést.

Mennyire elterjedt, illetve elfogadott az Europass-formátumú önéletrajz?

Nem sokan használják ezt a formátumot, de a munkáltatók elfogadják.

Telefonos érdeklődés

Bár a telefonos kapcsolat során alapvető elvárás az udvariasság, a hozzáállás általában viszonylag közvetlen. Svédországban beszélgetés közben nem szokás titulusokat használni.

A jelentkezéssel együtt az okleveleket is be kell küldeni?

A jelentkezéshez nem szokás más dokumentumokat csatolni. Ha a munkáltató kéri a diploma másolatát, vigye magával az interjúra.

Kell referencia, ajánlólevél vagy erkölcsi bizonyítvány?

Ha vannak friss referenciái, az elérhetőségüket tüntesse fel az önéletrajzában. Ha nincsenek, írja azt „Kérésre referenciát is tudok adni”. Referenciát leggyakrabban a korábbi munkáltatóktól szokás kérni. A referencia alátámasztja az Ön jelentkezését, bemutatja, hogy milyen ember, és hogyan dolgozik.

Ajánlólevélre szükség van, és ez hasznos is lehet. Az ajánlóleveleket vigye el az interjúra. Ezek lehetőleg egy korábbi főnökétől, csoportvezetőjétől vagy a HR-osztály munkatársától származzanak. Amennyiben még nincs munkahelyi gyakorlata, tanártól vagy edzőtől is vihet ajánlólevelet.

Jellemzően mennyi idő telik el az álláshirdetés megjelenése és a munkakezdés között?

1 hét vagy több hét, bár az eljárás jóval rövidebb is lehet bizonyos ágazatokban, például a szolgáltatásban és a szállodavagy vendéglátóiparban.

Felkészülés az interjúra

Az interjú rendes esetben körülbelül 90 percig tart. Elképzelhető, hogy visszahívják egy második fordulóra. Amennyiben az interjúra való eljutásban akadályoztatva van, erről a lehető leghamarabb értesítenie kell a munkáltatót – egyúttal azt is megkérdezheti, kaphat-e másik időpontot.

Öltözködési javaslatok

A legtöbb munkakörhöz nem kell túl hivatalosan felöltözni, de ügyeljen a tiszta, ápolt megjelenésre. A nyakkendő viselése már nem általános. Egy rendes nadrág és egy zakó mindig elfogadható – férfiaknál és nőknél egyaránt.

Ki lesz ott az interjún?

Egy vagy két személy, és gyakran a szakszervezet képviselője is.

Szokás kezet fogni?

Igen, természetesen. A kézfogás bevett szokás.

Jellemzően hogyan épül fel az interjú?

Az interjút kérésre általában Önnek kell kezdenie azzal, hogy bemutatkozik (röviden), majd elmondja a munkáltatónak, miért jelentkezett az állásra, és mit szeretne megtudni a vállalatról. Legyen nyugodt, ugyanakkor figyelmes.

A gyakori kérdések közé tartoznak a következők: Könnyen tud új ismereteket elsajátítani? Hogyan reagál a kritikára? Jó a problémamegoldó képessége? Hogyan kezeli a problémákat? Mi az, amire büszke? Meg tud nevezni egy olyan dolgot, amit igazán jól csinált? Tervei szerint mivel fog foglalkozni 5 év múlva? Ön szerint milyenek a jó kollégák? Meséljen el egy olyan helyzetet, amikor hibázott, de tanult belőle. A barátai hogyan jellemeznék Önt? A felettese hogyan jellemezné Önt? Hogyan vesz részt a csoportmunkában? Melyek az erősségei és a gyenge oldalai? Hogyan kezeli a stresszes helyzeteket? Miért kellene Önt alkalmaznunk?

Az első interjún megkérdezheti, hogy hogyan alakulnak a szokásos munkanapok, mikor fog értesülni az interjú eredményéről, mikor kellene munkába állni, van-e bevezető program stb. A jelentkezési eljárás elején ne beszéljen a fizetésről. Várja meg, amíg a munkáltató felhozza a témát.

Mikor lépi át egy kérdés a határt?

A megkülönböztetést (nem, vallás, etnikai származás, fogyatékosság alapján) törvények tiltják. Ön dönti el, az interjú során megválaszolja-e az ilyen típusú kérdéseket. Az állás szempontjából lényegtelen kérdések (az Ön kora, az, hogy vannak-e gyermekei, származása) magánjellegűek.

Alku a fizetésről és a juttatásokról

Minél magasabb szakképzettséget követel meg a feladatkör, annál több tere van tárgyalni a fizetésről. Svédországban a munkavállalási feltételek többségét kollektív megállapodások szabályozzák, ami azt jelenti, hogy egyéni tárgyalásokra kevés a lehetőség, legalábbis az alacsonyabb szakképzettséget igénylő állások esetében.

A fizetésben a leggyakoribb a havibér. A vezetői pozícióknál esetenként meg lehet állapodni a nem kötelező juttatásokról; ezekről a HR-osztállyal kell tárgyalni.

A kormányzati és a gyermekekkel végzett munkával járó állások betöltéséhez erkölcsi bizonyítványra van szükség. Ezt vagy már a hirdetésben jelzik, vagy a munkáltatónak kell jeleznie.

Számítani kell próbamunkára?

Elképzelhető, hogy felkérik egy 1 napos próbamunkára, de ennek fejében jogosult a fizetésre.

Meddig tart a szokásos próbaidő?

A normál próbaidő 6 hónap.

A munkáltató fedezi az interjún való részvétel költségeit?

Nem, ez nem szokás, de ha nagyon speciális képesítése van, lehet róla szó.

Mikor értesítenek az eredményről?

Ha 2 héten belül semmilyen értesítést nem kap, keresse meg a toborzót, és kérdezzen rá, hogy mikor számíthat a visszajelzésre.

Visszajelzés és további lépések

Az interjút követően mindig van lehetőség a munkáltató megkeresésére, hogy érdeklődjön a jelentkezési eljárás további lépéseiről. Ha nem nyerte el az állást, kérhet indoklást.

Mennyivel előbb kell odaérni az állásinterjúra?

Legyen pontos. Mindig jobb, ha inkább öt perccel előbb érkezik. Svédországban soha nem szabad elkésni az interjúról.

Az utolsó módosítás dátuma: 2014-11-26 13:42:15

© Európai Unió, 2014
Privacy Policy