Kell referencia, ajánlólevél vagy erkölcsi bizonyítvány?

Találat: 32
ÁlláskeresésKell referencia - ajánlólevél vagy erkölcsi bizonyítvány?
Ausztria - álláskeresés
Ha a képesítései és tapasztalatai alátámasztására referenciát kérnek, legyen kéznél az előző munkáltatóktól származó, németre lefordított referencia.

A legfrissebb, illetve legmagasabb végzettségét igazoló diplomájának másolatát legkésőbb az állásinterjú alkalmával át kell adnia a vállalatnak. Ajánlólevelet csak tudományos pozíciók esetében szoktak kérni. Ha erkölcsi bizonyítványra van szükség, ezt valószínűleg az álláshirdetésben is megemlítik.
Belgium - álláskeresés
Belgiumban nem használnak referenciát vagy ajánlólevelet. Előfordulhat, hogy ilyet követelnek meg, de ez nem gyakori. Bizonyos állások esetében kérhetnek erkölcsi bizonyítványt is.
Bulgária - álláskeresés
A korábbi munkáltatók referenciaként szolgálhatnak, és ajánlásukkal bizonyíthatják, hogy a jelölt alkalmas a meghirdetett állásra. Néhány munkáltató ajánlólevelet is kérhet. Az erkölcsi bizonyítvány szükségessége a munka jellegétől függ.
Ciprus - álláskeresés
A referenciák és ajánlólevelek használata a felső szintű állásokra jellemző. A referenciák felsorolásakor a jelentkezőnek előre tájékoztatnia kell az érintett személyeket, illetve engedélyt kell kérnie arra, hogy az önéletrajzában közölhesse a nevüket, telefonszámukat és beosztásukat.

A szabályozott szakmák esetében általában szükség van a büntetlen előéletet igazoló erkölcsi bizonyítványra.
Csehország - álláskeresés
Referencia és ajánlólevél általában nem szükséges. A munkáltatók a jelentkezők utolsó munkahelyeire vonatkozó információkat a korábbi munkavállalók felhívásával ellenőrzik.

Az erkölcsi bizonyítvány általában bizonyos szakmákra korlátozódik, ilyen például a tanári, bírói vagy rendőri állás. Ezt az információk hitelesítését és nyilvántartását végző cseh nemzeti terminál (Czech POINTs) adja ki – ez a hálózat olyan együttműködő közigazgatási központokból áll, ahol minden polgár tájékozódhat a központi nyilvántartásokban szereplő, rá vonatkozó adatokról.
Dánia - álláskeresés
Az adott helyzettől függ, hogy szükség van-e referenciákra. A munkáltató a referenciaként megadott személyekkel akkor veszi fel a kapcsolatot, ha bizonytalan, illetve ha magas szintű szaktudásra van szükség, például vezetői vagy tudományos pozíciók esetében. A referenciákat kiállíthatják korábbi munkáltatók vagy kollégák (akiktől elvárható, hogy reagálnak a munkáltató referenciák iránti esetleges kérésére).

Az ajánlólevelek hasznosnak bizonyulhatnak. Egy jó ajánlás mindig sokat segít. Ha gyermekekkel, idősekkel, illetve a pénzügyi szektorban kíván dolgozni, szüksége van erkölcsi bizonyítványra.
Egyesült Királyságé - álláskeresés
A referenciát adó személyek elérhetőségét a jelentkezési lapon vagy az önéletrajzban kell felsorolni. A munkáltató az Ön által közölt információkat ellenőrizni fogja a referenciát adó személynél. Legjobb, ha a legutóbbi munkáltatóját veszi igénybe, de győződjön meg arról, hogy az illető tud angolul válaszolni. Ajánlólevélre általában nincs szükség.

A biztonsági ágazatban betöltött és a kiszolgáltatott személyekkel (gyermekekkel, idősekkel) végzett munkával járó állásokban szükség van a büntetlen előélet igazolására (ellenőrzés a „Disclosure and Barring Service”-nél).
Észtország - álláskeresés
A jelölteknek az önéletrajzukban fel kell tüntetniük két vagy három ajánlást adó személy elérhetőségét. Szerepelhet köztük korábbi munkáltató vagy iskolai, egyetemi kapcsolat is. Alkalmasnak kell lenniük arra, hogy alátámasszák az önéletrajz vonatkozó tartalmát és szakmai háttér-információkkal szolgáljanak a jelöltről. Az erkölcsi bizonyítvány a közszolgálati alkalmazottak számára kötelező. Bizonyos szakmákban szükség van a büntetlen előélet rendőrségi igazolására (pl. sofőrök esetében a korábbi közlekedési szabálysértések tekintetében).
Finnország - álláskeresés
A jelentkezésében vagy az önéletrajzában meg kell említenie néhány olyan referenciát adó személyt, akikkel a munkáltató fel tudja venni a kapcsolatot. Ügyeljen arra, hogy ezek a személyek hajlandóak legyenek ajánlani Önt, mivel a referenciát általában kikérik. Néhány munkáltató azt kéri a jelentkezőktől, hogy az esetleges ajánlólevelekről csatoljanak egy másolatot a jelentkezéshez.

Az interjúra mindenképpen vigye el a leveleket, mivel a munkáltatók közül sokan szeretik alaposabban áttanulmányozni ezeket. A hirdetésben általában külön jelzik, ha bizonyítania kell, hogy büntetlen előéletű. Ezt csak a sikeres jelölteknek kell megtenniük.
Franciaország - álláskeresés
Ajánlólevélre nincs feltétlenül szükség. A szakmai tapasztalatait viszont érdemes részletesen bemutatni, hogy ezzel igazolja rátermettségét. Előfordulhat, hogy a munkáltató telefonon vagy e-mailben megkeresi az önéletrajzában felsorolt korábbi munkáltatók valamelyikét. Bizonyos biztonsági vagy közigazgatási állások esetében szükség lehet a büntetlen előélet igazolására.
Görögország - álláskeresés
Ez a munkáltatótól függ. Rendszerint nincs szükség ilyenekre, a korábbi munkáltatók azonban adhatnak referenciát. Ezek várhatóan erősítik a jelentkező pozícióját azzal, hogy igazolják jó minősítését és szaktudását.

Ajánlólevelet általában nem szoktak kérni, de kell, hogy legyen. A biztonsági állások és magasabb beosztások esetében szükség lehet erkölcsi bizonyítványra.
Hollandia - álláskeresés
A referencia nem kötelező. Ön dönti el, hogy akar-e referenciákat szerepeltetni az önéletrajzában. Új munkáltatója csak akkor hívhatja fel őket, ha ebbe Ön beleegyezik. A személyes ügyek, a felmondáshoz vezető okok taglalásának a referenciákban nincs helye.

Amennyiben erkölcsi bizonyítvány is szükséges, ennek szerepelnie kell az álláshirdetésben.

Amikor kilép a vállalattól, a munkáltató mindig kiállít Önnek egy igazolást. Ennek tartalma lehet teljesen semleges, negatívumot viszont soha nem állíthat az Ön személyiségéről vagy munkájáról.
Horvátországb - álláskeresés
Horvátországban nincs szükség referenciára vagy ajánlólevélre, csak ha külön kérik. Néhány vállalat és intézmény hivatalos igazolást kér a büntetlen előéletről.
Írország - álláskeresés
Írországban igen elterjedt a referenciák – rendszerint kettő – használata. Ezek egyike személyes, az Ön jelleméről stb. szól, míg a másikat az előző munkáltatója írja meg a munkájáról. A munkáltatók a referenciát adókkal csak akkor veszik fel a kapcsolatot, ha fel akarják ajánlani Önnek az állást. A jelölteknek előzetesen egyeztetniük kell a referenciát adó személyekkel, mielőtt szerepeltetik őket a jelentkezésben. Jó referencia lehet például a korábbi munkáltató, egy pap, egy lelkész vagy a Garda (rendőrség) tagja. Az elvárások szerint nekik írásban vagy telefonon kell referenciát adniuk a munkáltató számára a jelentkező nevében.

A jó erkölcsöt minden állás megköveteli a jelentkezőktől, ezzel együtt is léteznek azonban bizonyos állások – pl. gyermekgondozás, ápolás –, ahol a jellemesség erősebb bizonyítékára van szükség. Ezek közül némelyik előírja, hogy a Gardától kell referenciát beszerezni.
Izland - álláskeresés
Az önéletrajzában nevezzen meg legalább két embert – például korábbi munkáltatót vagy tanárt –, aki kedvező referenciát tud adni. Ehhez előre kérje a beleegyezésüket. Tudniuk kell, hogy Ön milyen munkaerő, és igazolniuk kell, hogy a készségei, a munkához való hozzáállása megfelel annak, amit magáról állít.

Az ajánlólevelek hasznosak lehetnek, de a legtöbb munkáltató inkább maga szerzi be a referenciát. Az önéletrajzban mindazonáltal említse meg az ajánlóleveleket, és számítson rá, hogy az állásinterjún esetleg be kell mutatnia azokat.

Néhány munkáltató a helyi hatóságok által kiállított igazolást kér arról, hogy Ön büntetlen előéletű. Különösen gyakori ez az ápolási vagy takarítói munkakörökben, amelyek velejárója, hogy munka közben egyedül lesz, gyakran magánemberek otthonában vagy irodákban.
Lengyelország - álláskeresés
A referencia használata nem gyakori. Ehelyett inkább a munkaviszonyairól szóló írásbeli igazolásokat és a végzettségéhez kapcsolódó dokumentumokat nyújtsa be. Ha mégis szeretne referenciát megadni, nevezze meg az előző munkáltatóit vagy tanárait referenciát adó személyként. Ajánlólevélre rendes esetben nincs szükség, bár ez akár hasznos is lehet, ha egy jó nevű munkáltatótól származik. Az állami szektorban betöltendő állások esetében szükség van egy nyilatkozatra, miszerint a jelentkező nem szerepel a bűnügyi nyilvántartásban, és nincs adótartozása.
Lettország - álláskeresés
Lettországban az ajánlólevelek hasznosnak bizonyulhatnak, mivel a személyes kapcsolatokon keresztüli álláskeresés az elhelyezkedés igen elterjedt és hatékony módja. A referenciák és az ajánlólevelek esetenként a hivatalos jelentkezési eljárásba is beépülnek. Ezek származhatnak korábbi munkáltatóktól vagy kollégáktól, de rokonoktól nem.

Bizonyos állások esetében az erkölcsi bizonyítvány is kötelező.
Liechtenstein - álláskeresés
Az ajánlólevelek és a referenciák a toborzó számára nagyon fontosak, de ezeket csak kérésre adja át.
Litvánia - álláskeresés
A korábbi munkáltatóktól lehet kérni referenciát. Az állásinterjúra ajánlatos a diplomák eredeti példányát vinni, nem a másolatot. Litvániában az ajánlólevél nem szokás, de ha már van, vigye magával (ha idegen nyelven készült, gondoskodjon a fordításról).
Luxemburg - álláskeresés
A referenciák, ajánlólevelek használatára nincs általános szabály. Rendes esetben feltüntetik az álláshirdetésben, hogy milyen dokumentumra vagy referenciára van szükség. Ezeknek a dokumentumoknak a másolatát gyakran ajánlatos elvinni az interjúra. Ugyanez igaz az erkölcsi bizonyítványra is.
Magyarország - álláskeresés
A referencia Magyarországon nem gyakori, de ha a területhez kapcsolódik, hasznos lehet például egy írásbeli nyilatkozat a korábbi foglalkoztatásáról és egy értékelés a képességeiről. A munkáltató az előző munkáltatóját is felhívhatja, amennyiben Önnek nincs ez ellen kifogása.

Az ajánlólevelek használata nem gyakori, mindazonáltal jó benyomást kelthetnek, ha ismert, jó nevű vállalattól származnak, különösen ha a terület is azonos. Bizonyos állásokban szükség van az erkölcsi bizonyítványra (még ha felesleges is), ezt viszont mindig feltüntetik a hirdetésben.
Málta - álláskeresés
Referenciát általában a szolgáltatóipari, pénzügyi és hasonló jellegű állások esetében szoktak előírni. Megfelelő referencia lehet például egy korábbi munkáltató, egy megbízható szakember vagy akár egy plébános. Általában azt kell igazolniuk, hogy az adott személy megbízható, így az állásban várhatóan gond nélkül helyt fog állni.

Ajánlólevélre csak akkor van szükség, ha a munkáltató külön kéri.
Németország - álláskeresés
Egy szolgálati bizonyítvánnyal feltétlenül igazolnia kell, hogy Ön hatékony, keményen dolgozó alkalmazott, máskülönben nem tudja meggyőzni leendő munkáltatóját arról, hogy Önt kell felvennie. (A szolgálati bizonyítvány egy igazolás, amelyet Németországban minden alkalmazottnak joga van megkapni a munkáltatójától. A szolgálati bizonyítvány egyszerű változata csak a személyes adatokat és a foglalkoztatás típusát és időtartamát tartalmazza, értékelés nélkül. A minősítéssel ellátott szolgálati bizonyítvány az alkalmazott eredményét, képesítését és hivatali magatartását is értékeli.) A motivációs levéllel és az önéletrajzával együtt a szolgálati bizonyítványokat és az oklevelek másolatát is be kell küldenie.

A referencia vagy ajánlólevél használata nem jellemző. Az új munkáltató csak kivételes esetekben lép kapcsolatba az aktuális vagy korábbi munkáltatóval.

A közszférában betöltött állások esetében szüksége van a helyi rendőrőrsön beszerezhető erkölcsi bizonyítványra. Más állások esetében általában nem lehet előre tudni, szüksége lesz-e erre. Elképzelhető, hogy a munkáltató a szerződés aláírásakor kérni fogja.
Norvégia - álláskeresés
A norvég munkáltatók módszeresen ellenőrzik a referenciákat. A referenciát adó személyeket az önéletrajz végén sorolja fel. Az lesz a dolguk, hogy a norvég toborzónak (angolul vagy valamilyen skandináv nyelven) beszámoljanak az Ön szakmai feladatairól, szakmai és személyes képességeiről.

Az ajánlólevél nem kötelező, nem is gyakran kérik, csak akkor, ha semmilyen referenciát nem tud felmutatni.

A biztonsági és az oktatási ágazatban elvárás a büntetlen előélet igazolása, ez azonban ilyenkor szerepel az álláshirdetésben is.
Olaszország - álláskeresés
A jelölt számára mindig előnyt jelent, ha korábbi munkahelyi gyakorlatát, illetve meglévő szakismereteit és képességeit (korábbi munkáltatóktól, egyetemi tanároktól stb. származó) referenciákkal vagy ajánlólevelekkel alá tudja támasztani.
Portugália - álláskeresés
Portugáliában nem szoktak referenciát vagy ajánlólevelet kérni, de néhány munkáltató szemében ez előnynek számíthat.
Románia - álláskeresés
A munkáltatók rendszerint kérnek referenciát vagy ajánlólevelet.

Az erkölcsi bizonyítványt (azaz a büntetlen előélet igazolását) minden munkáltató megköveteli. Ezt rendes esetben minden álláshoz igazolnia kell.
Spanyolország - álláskeresés
Igen, ezeket a dokumentumokat vigye magával az interjúra. Jobb, ha kéznél vannak, hátha valamelyik kelleni fog. Az utóbbi években gyakrabban kérnek ajánlólevelet vagy referenciát. Vigye magával az oklevelek másolatát, az előző munkáltatóktól, munkatársaktól vagy tanároktól kapott ajánlóleveleket és minden olyan dokumentumot, amely kapcsolódik az önéletrajzában szereplő információkhoz.
Svájc - álláskeresés
Kérésre jó, ha meg tud nevezni néhány olyan embert, aki referenciát tud adni Önről. Ajánlólevelet ritkán használnak. Amennyiben erkölcsi bizonyítvány is szükséges, ez általában szerepel az álláshirdetésben.
Svédország - álláskeresés
Ha vannak friss referenciái, az elérhetőségüket tüntesse fel az önéletrajzában. Ha nincsenek, írja azt „Kérésre referenciát is tudok adni”. Referenciát leggyakrabban a korábbi munkáltatóktól szokás kérni. A referencia alátámasztja az Ön jelentkezését, bemutatja, hogy milyen ember, és hogyan dolgozik.

Ajánlólevélre szükség van, és ez hasznos is lehet. Az ajánlóleveleket vigye el az interjúra. Ezek lehetőleg egy korábbi főnökétől, csoportvezetőjétől vagy a HR-osztály munkatársától származzanak. Amennyiben még nincs munkahelyi gyakorlata, tanártól vagy edzőtől is vihet ajánlólevelet.
Szlovákia - álláskeresés
A toborzónak adja meg a munkahelyi gyakorlatáról és szakismereteiről szóló ajánlásokat, valamint egy olyan személy elérhetőségét, aki igazolni tudja ezen információ valódiságát. A referenciáknak igazolniuk kell a szolgálatban töltött időt, értékelniük kell az álláskereső munkáját, továbbá más munkáltatók figyelmébe kell ajánlaniuk az illetőt.

A tanároknak, a fegyverekkel és veszélyes anyagokkal dolgozóknak emellett erkölcsi bizonyítványra is szükségük van.
Szlovénia - álláskeresés
A referenciát el szokták várni. A korábbi munkáltató, tanár vagy mentor írhat egy ajánlólevelet, vagy megadhatja az elérhetőségeit, hogy a potenciális munkáltatók felhívhassák és megkérdezhessék az Önről alkotott benyomásáról. A munkáltatók örülnek az ajánlólevélnek, így ez nagyon hasznos lehet. Amennyiben erkölcsi igazolvány is szükséges, ennek szerepelnie kell az álláshirdetésben.
RSS csatorna ehhez a listához

© Európai Unió, 2014
Privacy Policy