Horvátországb - álláskeresés

Hivatalos nyelvek: horvát
Államforma: parlamentáris köztársaság
Népesség: 4,3 millió
Főváros: Zágráb
Pénznem: horvát kuna (HRK)
EU- vagy EGT-tagság: EU
Országhívószám: +385
Nemzetközi internetes tartománynév: .hr

Miért ez az ország?

A Horvátországba érkező látogatók közül sokan elkerülik Zágrábot, noha a fővárosban az elegáns osztrák–magyar monarchiabeli építészet, a pezsgő művészeti élet, kitűnő vásárlási lehetőségek és hangulatos kocsmák egyaránt megtalálhatók. A Horvátországba özönlő turisták millióira azonban kár lenne neheztelni azért, mert nem tudnak ellenállni a dalmát tengerpart és a mintegy 1000 sziget vonzerejének.

A munkanélküliség magas, különösen a fiatalok körében, a befektetőket viszont ösztönzők várják, és a munkaerő-piaci fejlesztésre jó lehetőségek nyílnak. Az idegenforgalom és a vendéglátóipar ágazatában van kereslet, különösen nyaranta. A mezőgazdaságban szezonális kereslet mutatkozik a szakképzetlen munkavállalók iránt, a vidéki területeken és a szigeteken pedig orvosból és más egészségügyi dolgozókból van hiány. Turisztikai képviselők és az idegen nyelvet anyanyelvként beszélő tanárok számára is akadnak lehetőségek.

Álláskeresés

Állást keresni személyes kapcsolatokon, álláskereső weboldalakon és újsághirdetésekben érdemes, de a munkáltatónak küldött spontán jelentkezés is járható út. Vannak munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó magáncégek, az állami szektorban viszont a hivatalos közlönyben és a horvát foglalkoztatási szolgálaton keresztül kell meghirdetni az állásokat.

Tanácsok az álláspályázathoz

A motivációs levél ne legyen hosszabb egy oldalnál, és adjon pontos felvilágosítást arról, hogy miért éppen Ön az ideális jelölt az állásra. A szöveg legyen nyelvtanilag helyes, és feleljen meg az üzleti kommunikáció szabályainak. A levél szövegének érthetőnek és könnyen olvashatónak kell lennie.

Szoktak fényképet mellékelni az önéletrajzhoz?

Igen, ajánlatos fényképet tenni az önéletrajzba.

Előnyt jelent a kézzel írt jelentkezés?

Nem, a gépelt jelentkezést jobban szeretik.

Mennyire elterjedt, illetve elfogadott az Europass-formátumú önéletrajz?

Elfogadott, jó, ha Europass formátumú önéletrajzot küld.

Telefonos érdeklődés

Amennyiben megadják a telefonszámot, telefonon is fel lehet venni a kapcsolatot. Sok munkáltató azonban azt mondja, hogy telefonon nem ad felvilágosítást.

A jelentkezéssel együtt az okleveleket is be kell küldeni?

Igen, ha az álláshirdetésben kérik.

Kell referencia, ajánlólevél vagy erkölcsi bizonyítvány?

Horvátországban nincs szükség referenciára vagy ajánlólevélre, csak ha külön kérik. Néhány vállalat és intézmény hivatalos igazolást kér a büntetlen előéletről.

Jellemzően mennyi idő telik el az álláshirdetés megjelenése és a munkakezdés között?

A pozíciótól függően lehet néhány nap, de akár néhány hónap is. A magasan kvalifikált pozíciók, illetve az állami intézményeknél lévő munkahelyek esetében a felvételi eljárás némi időbe telhet. A szakképzettséget nem igénylő vagy kis cégeknél meghirdetett állásokat hamar betöltik.

Felkészülés az interjúra

Nagyon fontos az első benyomás. Figyelni fogják, hogy hogyan öltözött fel az interjúra. Be is kell majd mutatkoznia az önéletrajza alapján. A leggyakoribb kérdések az erősségeire és gyenge pontjaira vonatkoznak. Érdemes utánanézni a vállalatnak, hogy ismerje annak napi tevékenységét és a megpályázott állással járó követelményeket. Ha vannak házon belüli kapcsolatai, a segítségükkel előnyhöz juthat.

Az interjú előtt írásbeli és szóbeli (pszichológiai, szakmai) tesztekre kerülhet sor.

Amennyiben az állás már nem érdekli, erről időben értesítse a munkáltatót.

Öltözködési javaslatok

A rendesen, elegánsan öltözött jelölt sokkal jobb benyomást kelt, mint az, aki farmerban és pólóban érkezik. Tartózkodni kell a hangsúlyos ékszerektől és kiegészítőktől, illetve az extrém frizuráktól vagy hajszínektől. A személyes megjelenésnek tükröznie kell a potenciális alkalmazottakét.

Ki lesz ott az interjún?

A vállalattól függően egy személy vagy csoport.

Szokás kezet fogni?

Igen. Az etikett szerint fogjon kezet először a nőkkel, utána a legfontosabb személlyel, majd a többiekkel.

Jellemzően hogyan épül fel az interjú?

Az interjúk szerkezete változó, de van néhány közös vonás. A légkör általában hivatalos. Az interjúztatók bemutatkoznak, majd Önt is arra kérik, hogy beszéljen magáról, a tanulmányairól, korábbi munkahelyi tapasztalatairól, esetleges speciális készségeiről és kompetenciáiról, érdeklődési köréről és arról, miért jelentkezett az állásra.

A munkáltatók általában az önéletrajzról, a korábbi munkatapasztalatokról és az elvárásaikról kérdezik. Az interjú nagyjából 1/2 óráig tart.

Ha kérdései vannak, ezekkel várjon az interjú végéig, fogja rövidre és ne menjen bele túlzottan a részletekbe.

Mikor lépi át egy kérdés a határt?

Horvátországban 2009-ben lépett hatályba a megkülönböztetés elleni törvény, amelynek értelmében el kell kerülni a vallásra, etnikai származásra, szexuális irányultságra vagy várandósságra vonatkozó kérdéseket. A magánélettel kapcsolatos kérdéseknél megtagadhatja a választ.

Alku a fizetésről és a juttatásokról

A munkáltatók gyakran előre meghatározzák a fizetést és a juttatásokat, így tárgyalásra kevés a lehetőség. A fizetések mindenesetre csak a magánszektorban képezik alku tárgyát, mivel az állami szektorban a béreket a törvény rögzíti. A fizetéseket havi összegben határozzák meg, és ezekbe a szabadságra való jogosultság is beletartozik. A jutalmakról és más juttatásokról külön kell tárgyalni.

Számítani kell próbamunkára?

Jogi szempontból nézve az 1 napos próbamunka nem lehetséges.

Meddig tart a szokásos próbaidő?

A próbaidő hossza általában 1–3 hónap.

A munkáltató fedezi az interjún való részvétel költségeit?

A munkáltató nem köteles fedezni az interjún való részvétel költségeit.

Mikor értesítenek az eredményről?

Az interjú végén megkérdezheti az interjúztatót, hogy mikor jelentik be az eredményeket. A munkáltató általában az interjú után egy-két héttel tájékoztatja az eredményről.

Visszajelzés és további lépések

Az interjú után felhívhatja az interjúztatót, és visszajelzést kérhet.

Mennyivel előbb kell odaérni az állásinterjúra?

Ajánlott 10–15 perccel korábban érkezni, hogy rendszerezhesse és átnézhesse a dokumentumait, és felkészüljön. Amennyiben várhatóan késni fog, vagy nem tud részt venni az interjún, értesítse a munkáltatót.

Az utolsó módosítás dátuma: 2014-11-25 15:47:52

© Európai Unió, 2014
Privacy Policy