Románia - álláskeresés

Ország: Románia
Hivatalos nyelvek: román
Államforma: elnöki köztársaság
Népesség: 20,1 millió
Főváros: Bukarest
Pénznem: román lej (RON)
EU- vagy EGT-tagság: EU
Országhívószám: +40
Nemzetközi internetes tartománynév: .ro

Miért ez az ország?

Románia fő természeti látványosságai: a Duna-delta, a Fekete-tenger partvidéke és a Kárpátok. A hegység nyugati oldalán terül el Erdély történelmi régiója középkori városaival, mesébe illő várkastélyokkal. A vámpírirodalom rajongói számára kihagyhatatlan.

Románia az utóbbi években jelentős külföldi beruházásokat vonzott, és gyorsan növekszik a magánszféra, ami részben annak köszönhető, hogy az Európai Unióban itt az egyik legkisebb az adókulcs: egységesen 16%. A bérek Európában a legalacsonyabbak között vannak, viszont alacsony a munkanélküliség is. Gazdaságának alapja az ipar és mezőgazdaság, de ezek fokozatosan átadják a helyet a szolgáltató szektornak – a kereskedelemnek és a gyorsan fejlődő idegenforgalomnak. A legtöbb munkalehetőséget a textilipar, szállítmányozás, összeszerelés, csomagolás, építőipar és értékesítés területén hirdetik meg.

Álláskeresés

A kevés szakképzettséget igénylő vagy szakképzettséget nem igénylő munkáknak leginkább újságokban vagy a helyi állami foglalkoztatási hivataloknál érdemes utánanézni. A magasan képzett, magas iskolai végzettségű álláskeresők jellemzően az interneten keresgélnek.

Tanácsok az álláspályázathoz

A meghirdetett állások iránt érdeklődő jelöltek közvetlenül a munkáltatónál jelentkezhetnek e-mailben vagy telefonon.

A toborzó az alapján dönti el, hogy behívja- e interjúra, hogy az önéletrajza meny-nyire felel meg a vállalat követelményeinek. Magas képzettséget igénylő állások (orvosok, mérnökök) esetében fontos a motivációs levél, de ez ne legyen hosszabb két oldalnál. Az alacsony képzettséget/végzettséget igénylő állásoknál nem olyan fontos a motivációs levél.

A munkáltatók esetenként több interjút is szerveznek; ilyenkor az első interjút gyakran telefonon bonyolítják le. A telefonos interjúk során a toborzó ellenőrzi, hogy az önéletrajzokban közölt információk igazak-e, emellett részletesebb tájékoztatást kér a jelölt szakismereteiről, képességeiről és szakmai gyakorlatáról. A telefonos interjú nagyjából 10–15 percet vesz igénybe.

Szoktak fényképet mellékelni az önéletrajzhoz?

Fénykép általában nem szükséges, csak ha a munkáltató ezt külön megemlíti a hirdetésben.

Előnyt jelent a kézzel írt jelentkezés?

Nem, manapság a nyomtatott jelentkezést jobban szeretik.

Mennyire elterjedt, illetve elfogadott az Europass-formátumú önéletrajz?

Az Europass-önéletrajzsablon használata nem gyakori, mi mégis ezt ajánljuk. Jellemzően a magasabb iskolai végzettségű jelentkezők használják; az alacsonyabb iskolai végzettségűek kevésbé szeretik, mert túl hosszúnak és bonyolultnak találják.

Telefonos érdeklődés

A telefonhívás célja általában az interjú időpontjának egyeztetése. Akkor is telefonálhat, ha már hetekkel előbb beküldte az önéletrajzát, de még semmilyen választ nem kapott. Gondolja ki előre, hogy mit szeretne mondani, és röviden térjen a lényegre. Mutatkozzon be, emlékeztesse a munkáltatót arra, hogy nemrég küldött egy önéletrajzot, és mondja meg, melyik állás érdekli. A beszélgetés legyen rövid. Ne telefonáljon sokszor.

A jelentkezéssel együtt az okleveleket is be kell küldeni?

Csak akkor, ha kérik. Egyes munkáltatók már az eljárás elején kérik a diploma másolatát, mások viszont úgy veszik fel a jelentkezőt, hogy a diplomát nem is látták.

Kell referencia, ajánlólevél vagy erkölcsi bizonyítvány?

A munkáltatók rendszerint kérnek referenciát vagy ajánlólevelet.

Az erkölcsi bizonyítványt (azaz a büntetlen előélet igazolását) minden munkáltató megköveteli. Ezt rendes esetben minden álláshoz igazolnia kell.

Jellemzően mennyi idő telik el az álláshirdetés megjelenése és a munkakezdés között?

Általában 2-4 hét, de ez változó. A munkáltató esetenként több jelöltet is meg akar hallgatni, vagy további dokumentumokat kér a jelölt előző munkahelyéről vagy tanulmányairól.

Felkészülés az interjúra

Sok cég inkább telefonos interjút javasol, és csak ezután döntik el, akarják-e a személyes találkozást. Ilyen esetben fontos, hogy úgy készüljön, mint egy rendes interjúra, és kezdettől fogva világosan mutassa a személyiségét. Ne szakítsa félbe a másik személyt, és ne válaszoljon, amíg nem érti a kérdést.

Ismerje meg előre a vállalat működési területét és a pozícióval járó követelményeket. A toborzó szakmai jellegű hozzáállást vár el, és őszinte, nyílt beszélgetést szeretne folytatni. Koncentráljon az önéletrajzában szereplő adatokra. A munkáltatók tudják, hogy az önéletrajzok szakismeretekre és képességekre vonatkozó része rendszerint kis túlzásokat tartalmaz.

Öltözködési javaslatok

Öltözzön fel rendesen, az alkalomhoz illően.

Ki lesz ott az interjún?

Általában a toborzási folyamat irányításáért felelős HR-munkatárs van jelen, valamint annak az osztálynak a vezetője, amelyre a vállalat munkaerőt toboroz, de néhány esetben még a vállalat vezérigazgatója vagy elnöke is jelen lehet.

Szokás kezet fogni?

Igen, Romániában udvarias szokás a kézfogás.

Jellemzően hogyan épül fel az interjú?

Miután a toborzó úgy döntött, hogy személyesen is találkozna Önnel, az interjú változó hosszúságú lehet, 30 perctől 2 óráig is eltarthat. A verbális és a nem verbális kommunikáció minden szempontból fontos. A toborzó figyelni fogja a pozitív és negatív kommunikációs készségeit, és az értékeléshez ki fogja azokat elemezni. A munkáltatók többsége laza szerkezetű interjút használ. Az első találkozás alkalmával a következő lehet az interjú felépítése:
  • rövid csevegés, hogy egy kicsit megnyugodjon;
  • a toborzó és a jelentkező bemutatkozása;
  • kérdések a tapasztalatairól, készségeiről és tudásáról; az önéletrajzban közölt információk megerősítése;
  • a toborzó ismerteti az állással járó követelményeket és a fő feladatokat, illetve általában a vállalatot: működési terület, eredmények stb.;
  • a toborzó ellenőrzi, hogy megértette-e az eddig tárgyalt kérdéseket;
  • Ön is kérdezhet, például: Milyen a munkarend? Milyen fizetést kínálnak? Van ebédszünet?
A megbeszélés előtt célszerű összeírni a kérdéseit, de legyen rugalmas, hagyjon helyet azoknak is, amelyek az interjú során merülnek fel.

A légkör ideális esetben nyílt, fesztelen, lehetővé teszi az élénk eszmecserét. Ügyeljen arra, hogy szakmai hozzáállást tanúsítson, és mondja el, miért érdekli az állás.

Mikor lépi át egy kérdés a határt?

Romániában jogszabály van érvényben a megkülönböztetés ellen.

Alku a fizetésről és a juttatásokról

A fizetésről, a nem kötelező és egyéb jellegű juttatásokról lehet tárgyalni. A javadalmazást havi összegben adják meg. A fizetett szabadságról és az éves jutalmakról külön kell tárgyalni. A béren kívüli juttatások közül – ha a cég ad ilyet – a legy-gyakoribbak az étkezési utalványok és a szabadság idejére járó fizetés. A tárgyalás általában a HR-osztály feladata. Ők tisztában vannak azzal, hogy a vállalat az adott állásra milyen maximális fizetést kínálhat. A végleges döntést a vállalat vezetősége hozza meg.

Számítani kell próbamunkára?

A román munka törvénykönyve megemlíti a próbamunka lehetőségét, amelynek időtartama nem vezetői állások esetében legfeljebb 90 nap, vezetői feladatkörnél legfeljebb 120 nap lehet.

Meddig tart a szokásos próbaidő?

A munka törvénykönyvének értelmében minden munkavállalói kategóriára vonatkozik valamilyen próbaidő.

A munkáltató fedezi az interjún való részvétel költségeit?

Nem, a romániai munkáltatók nem térítik meg ezeket a költségeket.

Mikor értesítenek az eredményről?

A toborzó már az interjún megmondja, hogy megfelelt-e, illetve hogy mikor fogják ismét megkeresni.

Visszajelzés és további lépések

Amennyiben az interjút követően rövid időn belül nem keresik, feltételezheti, hogy nem Önt választották. A munkáltatók a sikertelen jelölteket általában nem tájékoztatják az eredményről. Ettől függetlenül megteheti, hogy visszajelzésért felhívja a munkáltatót.

Mennyivel előbb kell odaérni az állásinterjúra?

A pontosság nagyon fontos; tiszteletben kell tartania az interjúbeosztást. Pár perces késést azonban a munkáltató talán még elfogad, ha alapos oka van a késésre.

Az utolsó módosítás dátuma: 2014-11-26 12:47:22

© Európai Unió, 2014
Privacy Policy