Franciaország - álláskeresés

Hivatalos nyelvek: francia
Államforma: elnöki köztársaság
Népesség: 65,6 millió
Főváros: Párizs
Pénznem: euró (EUR)
EU- vagy EGT-tagság: EU
Országhívószám: +33
Nemzetközi internetes tartománynév: .fr

Miért ez az ország?

Franciaország jelentős idegenforgalmi központ, ahol évente 80 millió látogató fordul meg. A turizmus 2010-ben a GDP több mint 7%-át jelentette, és a munkahelyek számát tekintve is számottevő.

A francia gazdaság magántulajdonon alapuló szociális piacgazdaság. A gazdaság alapvetően a szolgáltatásra épül – a francia munkavállalók háromnegyede a szolgáltatási szektorban dolgozik –, de az iparvállalatok továbbra is viszonylag nagy részét adják a bruttó hazai terméknek (GDP) és a kivitelnek, és a munkaerő 14%-át foglalkoztatják. 2011-ben Franciaországban több külföldi befektetés érkezett az iparba, mint Európa bármely más országában, elsősorban a vegyiparba, a fém- és fémmegmunkáló ágazatba, valamint az élelmiszeriparba. A kutatás-fejlesztésre fordított külföldi befektetések 2007–11 között átlagosan évi 12%-kal emelkedtek.

Álláskeresés

A franciaországi elhelyezkedés legáltalánosabb módszere, hogy a munkáltatónak küld egy önéletrajzot motivációs levéllel együtt. Sok állást hirdetnek a francia állami foglalkoztatási szolgálat, a Pôle emploi (http:// www.pole-emploi.fr) révén, illetve a munkaerő- kölcsönző cégeken keresztül, amelyek közép- és hosszú távra szóló szerződéseket is kínálnak. A Pôle emploi weboldalán naponta átlagosan 150 000 álláshirdetés olvasható. Jelentkezni e-mailben vagy postai úton lehet.

A legtöbb felvételi eljárás keretében legalább egy interjún részt kell venni a munkáltatónál.

Tanácsok az álláspályázathoz

Az önéletrajz frissen végzettek esetében egyoldalas legyen, tapasztaltabb munkavállalóknál legfeljebb két oldal. A kétoldalas önéletrajz általában hat részre tagolódik.
  • Személyes adatok: név, cím, telefonszám (országhívószámmal), e-mail cím. A családi állapot, az életkor és az állampolgárság (amennyiben az Európai Gazdasági Térség állampolgára) feltüntetése nem kötelező.
  • Cím: ide írja be a kívánt foglalkozás általános megnevezését, esetleg a saját erősségeivel, például így: „Kereskedelmi asszisztens, háromnyelvű: angol, francia, spanyol”.
  • Szakmai gyakorlat: korábbi munkahelyek, beleértve az időpontokat, a beosztást, a vállalat nevét, az iparágat és a helyszínt, valamint a felelősségek, feladatok és eredmények részletes bemutatását.
  • Tanulmányok: írja be az oklevél megszerzésének időpontját és a megfelelőjét a francia oktatási rendszerben.
  • Nyelvtudás és informatikai ismeretek: tüntesse fel az anyanyelvét, és adja meg franciatudásának szintjét – olvasás, írás és beszéd kategóriákban.
  • Egyéb információ, gyakran az „Érdeklődési kör” megnevezéssel. Említse meg, ha korábban élt már Franciaországban.
A jelentkezését tartalmazó levél legfeljebb egyoldalas legyen és gépelt (ezt leggyakrabban e-mailben küldik el). Mutassa ki a vállalat iránti érdeklődését, és hangsúlyozza, hogyan felel meg a pozíció követelményeinek.

Szoktak fényképet mellékelni az önéletrajzhoz?

Az önéletrajzban gyakran szerepel fénykép, különösen ha ügyfélkapcsolattal járó állásról van szó.

Előnyt jelent a kézzel írt jelentkezés?

Ha nem kérik külön, géppel írt motivációs levelet küldjön. Amennyiben a munkáltató grafológust vesz igénybe a válogatás során, az álláshirdetésben kézzel írt motivációs levelet fog kérni. Ma már azonban nem legális a jelentkezők grafológiai elemzés alapján történő előválogatása.

Mennyire elterjedt, illetve elfogadott az Europass-formátumú önéletrajz?

Bár egyelőre nem használják széles körben, az Europass formátumú önéletrajz használata egyre gyakoribb, főleg a nagyvállalatoknál. A munkáltatók különösen a nyelvtudásra vonatkozó részt értékelik.

Telefonos érdeklődés

A munkáltatót nem szokás telefonon felhívni az interjú előtt. Ha mégis fel szeretné hívni, ajánlatos franciául telefonálni. Amennyiben nem tudja a felvételért felelős személy nevét, a jelentkezés beküldése előtt kérdezze meg. Ha fejvadász cégen keresztül jelentkezik az állásra, érdemes rákérdezni legalább a vállalat tevékenységi területére és méretére.

A jelentkezéssel együtt az okleveleket is be kell küldeni?

Az okleveleket nem kell beküldeni a jelentkezéssel, de mindent vigyen magával az interjúra. Hasznos lehet hitelesített fordítással ellátott másolatot vinni az oklevelekről, különösen ha a tanulmányai a francia oktatási rendszertől nagyon eltérő keretek között zajlottak.

Kell referencia, ajánlólevél vagy erkölcsi bizonyítvány?

Ajánlólevélre nincs feltétlenül szükség. A szakmai tapasztalatait viszont érdemes részletesen bemutatni, hogy ezzel igazolja rátermettségét. Előfordulhat, hogy a munkáltató telefonon vagy e-mailben megkeresi az önéletrajzában felsorolt korábbi munkáltatók valamelyikét. Bizonyos biztonsági vagy közigazgatási állások esetében szükség lehet a büntetlen előélet igazolására.

Jellemzően mennyi idő telik el az álláshirdetés megjelenése és a munkakezdés között?

Átlagosan 3 hét, de valójában 24 óra és több hónap között bármennyi elképzelhető.

Felkészülés az interjúra

A munkáltató nagyon fog figyelni a pontosságára és az általános hozzáállására, az öltözködést is beleértve. Az interjú akár fél napig is eltarthat, és gyakorlati teszteket is tartalmazhat. Nézzen utána a vállalatnak, hogy ki tudja hangsúlyozni a szerep iránti elkötelezettségét.

Öltözködési javaslatok

Az öltözködés feleljen meg a megpályázott állásnak.

Ki lesz ott az interjún?

Az első interjút általában a humánerőforrás- osztály egyik képviselője tartja. Kisvállalatoknál vagy mesteremberek esetén rendszerint az igazgatóval fog találkozni.

Szokás kezet fogni?

Igen, a megbeszélés elején és végén fogjon kezet az interjúztatóval. A franciák nagy hangsúlyt helyeznek az etikettre, és értékelik az udvariasságot és a jó modort.

Jellemzően hogyan épül fel az interjú?

A munkáltató általában bemutatja a vállalatot. Ezt követően Öntől, a jelölttől várja, hogy mutassa meg, miért Önt kellene felvenni, és nem más jelölteket. Ajánlatos kidomborítani a kompetenciáit, és bemutatni, hogy ezek hogyan felelnek meg a munkáltató által a cég érdekében keresett tulajdonságoknak.

Mikor lépi át egy kérdés a határt?

Franciaországban teljesen egyértelmű a megkülönböztetés elleni jogszabály. Bármely kérdés esetében megtagadhatja a választ, ha úgy érzi, hogy nem helyénvaló/ nincs köze a szóban forgó állásra való jelentkezéséhez.

Alku a fizetésről és a juttatásokról

A fizetés részleteit általában közzéteszik az álláshirdetésben. Havi vagy éves bruttó összegben adják meg, levonások nélkül. A felvételi eljárás végén azonban esetenként lehet tárgyalni a fizetésről. Azt is jelezhetik, hogy a fizetés megállapodás kérdése. Ebben az esetben Önnek azt kell bebizonyítani, hogy többet érdemel a javasolt alapfizetésnél. A munkaszerződést még az állás betöltése előtt, de legkésőbb az első munkanapján alá kell írnia.

Számítani kell próbamunkára?

A felvételi eljárásnak gyakran része valamilyen teszt. A próbamunka viszont nem jellemző. Amennyiben a szerződés aláírása előtt mégis próbamunkára kérik, ennek nagyon rövidnek kell lennie, és nem szolgálhat arra, hogy a munkáltató részére munkát végezzen.

Meddig tart a szokásos próbaidő?

A próbaidő a képesítéseitől és a munkaszerződés típusától függően 1 naptól több hónapig terjedhet. Az 1 hónapra szóló szerződéseknél általában egy hét. A próbaidő egyszer meghosszabbítható.

A munkáltató fedezi az interjún való részvétel költségeit?

Az állami foglalkoztatási szolgálat esetenként állja az interjún való részvétellel járó utazási költséget, ha a jelölt regisztrált álláskereső, és az interjú előtt kéri ezt a támogatást.

Mikor értesítenek az eredményről?

Az eredmény 2–4 hét alatt lesz meg: minél magasabb az elvárt képesítés, annál tovább tart a felvételi eljárás. 4 hét után érdemes felhívni a toborzót.

Visszajelzés és további lépések

Általában nem szokás megkérdezni, hogy miért nem Önt választották az állásra, de fel lehet tenni a kérdést, ha elég diplomatikusan teszi. A visszajelzés hasznosnak bizonyulhat a későbbi interjúkhoz.

Mennyivel előbb kell odaérni az állásinterjúra?

Bár a franciák nem nagyon pontosak, különösen Párizsban és más nagyvárosokban, azért ajánlott 15 perccel előbb odaérni.

Az utolsó módosítás dátuma: 2014-11-25 15:28:43

© Európai Unió, 2014
Privacy Policy