Portugália - álláskeresés

Ország: Portugália
Hivatalos nyelvek: portugál
Államforma: parlamentáris köztársaság
Népesség: 10,5 millió
Főváros: Lisszabon
Pénznem: euró (EUR)
EU- vagy EGT-tagság: EU
Országhívószám: +351
Nemzetközi internetes tartománynév: .pt

Miért ez az ország?

Portugália és a hozzá tartozó területek – az Azori-szigetek és Madeira – népszerű turisztikai célpontok. A turizmus mellett a szolgáltatási szektor a legnagyobb munkaadó. A munkaerőnek kevesebb mint 20%-a dolgozik a feldolgozóiparban, amely olyan hagyományos termékeken alapul, mint a textiláru, ruházati cikkek, cipők, parafából készült termékek, faipari cikkek, italok, kerámia- és üvegáruk, halkonzervek, fémipari termékek, valamint az olajfinomítás és a vegyipar. Portugáliának egyre nagyobb szerepe van az európai gépjárműszektorban, és világszínvonalú az öntvényipara.

A fiatalok között majdnem 40%-os a munkanélküliség, a bérek pedig az EU-ban a legalacsonyabbak között vannak. Néhány területen mindazonáltal van kereslet a munkaerőre: idegenforgalmi és mezőgazdasági idénymunkásokból, orvosokból, információtechnológiai szakemberekből, valamint nyelvekben jártas diplomásokból Portugáliában hiány mutatkozik.

Álláskeresés

Az álláshirdetéseket újságokban, munkaügyi központokban, munkaközvetítő magáncégeknél, szakmai szövetségeknél és szakszervezeteknél, bevásárlóközpontokban, önkormányzati hivatalokban, parókiákon, más közösségi létesítményekben, és egyre inkább (állami vagy magánkézben lévő) online állásadatbázisokon keresztül jelentetik meg.

Az álláskeresők körében egyre inkább terjed a kezdeményező hozzáállás: a spontán jelentkezés, hirdetés feladása, önéletrajz feltöltése weboldalakra és egyetemi karrierközpontokba, a közösségi média használata, sőt, akár saját honlap létrehozása is.

Egy olyan országban, ahol a cégek több mint 90%-a kisvállalkozás, a személyes kapcsolatok még ma is az álláslehetőségekről való tájékozódás és a lehetséges munkáltatók elérésének egyik leghatásosabb módját jelentik. Ha tehát Portugáliában van kapcsolati hálója, nyugodtan használja is fel.

Tanácsok az álláspályázathoz

Némelyik álláshirdetés esetében szinte képtelenség teljesíteni az összes követelményt. Ez azonban ne riassza vissza: ha a követelmények többségének megfelel, nyugodtan jelentkezzen. A portugál munkáltatók ebben a kérdésben rugalmasak tudnak lenni.

A jelentkezéshez általában motivációs levelet és önéletrajzot kérnek (bár a levél el is maradhat, ha külön nem kérik). Az önéletrajzát lehetőség szerint készítse el portugál nyelven. Az önéletrajz legyen áttekinthető és rövid (legfeljebb két oldal), és mindig igazodjon a konkrét pályázathoz.

Ha e-mailben jelentkezik, a motivációs levél legyen magának az e-mailnek a szövege. Ilyenkor csak az önéletrajzot kell csatolni. Írjon rövid bekezdéseket, kerülje az e-mailekben és sms-ekben gyakran használt informális szimbólumokat és rövidítéseket. Ha postai úton küldi a jelentkezést, a motivációs levél legfeljebb egy gépelt A4-es oldal legyen.

Ügyeljen a határidők betartására, különösen ha külföldről jelentkezik. Igyekezzen hamar beadni a jelentkezését, hogy kezdettől fogva részt vehessen a válogatási eljárásban, és biztos lehessen abban, hogy a cégnek még nincs meg a jelöltje.

A spontán jelentkezés nagyon hasznos lehet. A portugál vállalatok sok esetben archiválják a beérkező önéletrajzokat, és ha megürül egy állás, először itt keresnek, mivel így megspórolhatják a hirdetésre szánt időt és pénzt.

Szoktak fényképet mellékelni az önéletrajzhoz?

Egy igazolványkép stílusú fénykép hasznos lehet az önéletrajzban, bár nem általános szokás.

Előnyt jelent a kézzel írt jelentkezés?

A munkáltatók az utóbbi években fokozatosan leszoktak a kézírásos jelentkezésről, bár néhányan még mindig ezt részesítik előnyben. Előzetes telefonos kapcsolat esetén próbáljon ennek utánaérdeklődni.

Mennyire elterjedt, illetve elfogadott az Europass-formátumú önéletrajz?

A portugál munkáltatók kezdik megszokni az Europass-formátumú önéletrajzot, de talán még mindig a portugál stílusút szeretik jobban, legfeljebb két-három oldalban.

Telefonos érdeklődés

Csak akkor telefonáljon, ha a hirdetés ezt javasolja. Lehetőség szerint beszéljen portugálul. Mutatkozzon be érthetően, kérdezze meg, kivel kell beszélnie és szólítsa a nevén. Legyen kéznél az önéletrajza, és készüljön fel a bemutatkozásra és a kérdések megválaszolására. Írja össze előre a saját odaillő kérdéseit, és jegyezze fel az interjúra vonatkozó esetleges információkat. Amennyiben interjút egyeztet, kérdezzen rá, hogy milyen dokumentumokat vigyen magával.

A jelentkezéssel együtt az okleveleket is be kell küldeni?

Nem, csak ha a hirdetésben külön kérik. Az interjúra azonban vigyen el egy másolatot. Ha az álláspályázata sikeres, a szerződés véglegesítésekor kérhetik a dokumentumokat.

Amikor összegyűjti az interjúra szánt oklevelek vagy képesítések másolatait, válogasson, és tartsa szem előtt, hogy a portugál munkáltatók nem feltétlenül ismerik az Ön származási országának oktatási és képzési rendszerét, illetve az ismeretek és készségek terén hozzá tartozó tartalmat. Hasznosabbnak bizonyulhatnak az olyan dokumentumok, mint az Europass-oklevélmelléklet vagy -bizonyítványkiegészítő.

Kell referencia, ajánlólevél vagy erkölcsi bizonyítvány?

Portugáliában nem szoktak referenciát vagy ajánlólevelet kérni, de néhány munkáltató szemében ez előnynek számíthat.

Jellemzően mennyi idő telik el az álláshirdetés megjelenése és a munkakezdés között?

Egyes álláshirdetések ugyan „mielőbbi” munkába állást kérnek, a válogatási eljárás viszont átlagosan 2–3 hónapig tart. A kevés szakképzettséget igénylő vagy ideiglenes állások egy hét alatt be is telhetnek.

Felkészülés az interjúra

Az interjú rendszerint legfeljebb 45 percig tart. A tesztekre szünetekkel együtt akár fél nap is kellhet.

Öltözködési javaslatok

Öltözzön az alkalomnak megfelelően. Ha az álláshoz nem is fontos az elegáns ruha, ezzel ki tudja mutatni professzionalizmusát, egyúttal megtiszteli a munkáltatót vagy az interjúztatót. Kerülje a túl sok sminket vagy ékszert, a testékszereket, tetoválásokat és az extrém frizurákat.

Ki lesz ott az interjún?

Általában egy interjúztató.

Szokás kezet fogni?

Igen, ha kezet nyújtanak, fogadja el.

Jellemzően hogyan épül fel az interjú?

Az interjúknak nincs tipikus szerkezete, de számítani lehet kérdésekre a következőkkel kapcsolatban:
  • személyes háttér (hol született, hol tanult, család stb.);
  • önéletrajz: tanulmányi/szakmai háttér, szakmai tapasztalatok, egyéb tevékenységek/hobbik;
  • a vállalattal és az állással kapcsolatos motiváció;
  • személyes és szociális készségek (kiegészítendő kérdések Önről, az attitűdjeiről, erősségeiről, gyenge pontjairól).
A második szakaszban az interjúztató alaposabban bemutatja a vállalatot és a feladatkört. Ezen a ponton kérdezhet is az önállóság és a felelősség mértékéről, az utazási követelményekről, a munkaidőről, az elvárt bérről stb.

A munkáltató befejezésül rendszerint elmondja, hogy mikor fogják értesíteni a döntésről. Ezután meg kell köszönnie a lehetőséget.

A felvételi interjúkhoz ritkán használnak videokonferenciát vagy Skype-ot, bár a nemzetközi jelöltek előválogatásában valószínűleg egyre népszerűbbek lesznek ezek az eszközök.

Mikor lépi át egy kérdés a határt?

A felekezeti hovatartozásra, a politikai nézetekre és a szexuális irányultságra vonatkozó kérdéseket szigorúan magánügynek kell tekinteni. Általában véve mégis úgy tűnik, hogy ezek gyakrabban kerülnek szóba (bár csak finoman), mint néhány más európai országban.

Alku a fizetésről és a juttatásokról

A fizetést általában havi összegben adják meg. Ne feledkezzen meg arról, hogy Portugáliában a szabályos alkalmazotti jogviszonyban lévők évente 14 havi fizetést kapnak (azaz külön fizetést a szabadságra, illetve karácsonyi jutalmat, az előbbit általában május-júniusban, az utóbbit november- decemberben folyósítják), bár a kormány rendkívüli intézkedései nyomán erre most más formában kerül sor. A multinacionális vállalatoknál elnyert állások esetében a fizetésről és az éves csomagról, benne az összes támogatásról és különjuttatásról egyaránt lehet tárgyalni.

Az éves termelékenységi jutalom nem gyakori, bár a nyereség függvényében elképzelhető, hogy lehetőség van év végi jutalomra. Az éves jutalmak csak a többnyire multinacionális közép- és nagyvállalatoknál épülnek be szervesen a bérpolitikába.

A juttatások közé tartozhat még: nagyobb vállalatoknál a jobb egészségbiztosítási fedezet vagy egészségügyi szolgáltatások; mobiltelefon és szolgálati autó, többnyire a vezető munkatársaknak (vezetők és igazgatók), bár ez visszaszorulóban van.

Számítani kell próbamunkára?

A próbamunka egyre gyakoribb. Néhány munkáltató szívesebben használ rövidebb időre szóló (pl. 3–6 hónapos) szerződéseket, hogy az alkalmazottat kipróbálhassa.

Meddig tart a szokásos próbaidő?

A törvényes próbaidő a szerződés időtartamától és a feladatkör bonyolultságától függően változik. Rövid távú szerződések esetében legfeljebb 1 hónap lehet. A határozatlan időre szóló szerződéseknél általában 3–6 hónap között mozog.

A munkáltató fedezi az interjún való részvétel költségeit?

Nem jellemző, legfeljebb akkor, ha a munkáltató kifejezetten az Ön konkrét szaktudását, szakképesítését vagy profilját keresi.

Mikor értesítenek az eredményről?

Egyáltalán nem ritka, hogy a jelentkezésre semmilyen válasz nem érkezik. Ha interjúra kerül a sor, esetleg rákérdezhet, hogy várhatóan mikor értesítik a döntésről. Ha a munkáltató a megadott időn belül nem válaszol, egy udvarias emlékeztető hívással jelezheti, hogy Önt továbbra is érdekli az állás. Vigyázzon, ne legyen túl „ragaszkodó”.

Visszajelzés és további lépések

Nem jellemző, hogy az interjú után a jelölt visszajelzést kér.

Mennyivel előbb kell odaérni az állásinterjúra?

Próbáljon az interjú előtt legalább 10 perccel odaérni.

Az utolsó módosítás dátuma: 2014-11-26 12:41:02

© Európai Unió, 2014
Privacy Policy