Lettország - álláskeresés

Ország: Lettország
Hivatalos nyelvek: lett
Államforma: parlamentáris köztársaság
Népesség: 2 millió
Főváros: Riga
Pénznem: lett lat (LVL) (2014-től euró)
EU- vagy EGT-tagság: EU
Országhívószám: +371
Nemzetközi internetes tartománynév: .lv

Miért ez az ország?

Európa féltve őrzött titka, Riga, az élénk lett főváros az ország népességének több mint egyharmada számára ad otthont. A város lenyűgöző szecessziós építészettel büszkélkedik, és a középkori Hanza-szövetség egykori tagjaként a kereskedelem és nemzetközi árucsere terén is hosszú múltra tekint vissza.

Az ország munkaerőpiaca mára kiheverte a gazdasági válságot, és jelenleg stabil, növekvő foglalkoztatás mellett. Néhány ágazatban már most is szakemberhiány mutatkozik: az informatikai szakértőkre, mérnökökre és magasan képzett ipari szakemberekre nagy a kereslet. A sikeres lettországi elhelyezkedés feltétele, hogy a jelölt rugalmas és sokoldalú legyen, például értsen a vállalkozásalapításhoz és -működtetéshez, jó informatikai és kommunikációs készségekkel rendelkezzen, és beszéljen lettül és/vagy angolul és/vagy oroszul.

Álláskeresés

Lettországban az elhelyezkedés leggyakoribb útja a személyes kapcsolatokon, a közösségi hálózatokon és az állami foglalkoztatási hivatalon (NVA) keresztül vezet.

Tanácsok az álláspályázathoz

A jelentkezést általában ki kell egészíteni egy önéletrajzzal és egy motivációs levéllel. Ezeket rendszerint e-mailben vagy esetleg postán szokás beküldeni. Idénymunkákra, illetve szakképzettséget nem igénylő munkákra telefonon lehet jelentkezni, az ilyen fajta munkákra ugyanis a munkáltatók általában előzetesen válogatnak.

Bár a legtöbb lett üzleti vállalkozás igyekszik folyamatait a nyugat-európai, azaz (a legtöbb esetben) kevésbé merev mércékhez igazítani, döntő részük még mindig hierarchikus úgy szerkezetében, mint vezetési kultúrájában. Mindez érvényes a felvételi eljáráshoz való hozzáállásukra is.

A motivációs levél nagyon fontos, ennek tehát megbízhatónak, egyben meggyőzőnek kell lennie. A munkáltatók olyan jelölteket keresnek, akik jól értenek a vállalkozásukhoz, céljaikhoz és piacukhoz. A hamisított munkahelyi gyakorlat vagy egyéb, nem helytálló információk nem elfogadhatók. A jelöltnek minden esetben tisztelettel kell viszonyulnia a munkáltatóhoz.

Szoktak fényképet mellékelni az önéletrajzhoz?

Ön dönti el, tesz-e fényképet az önéletrajzába. A munkáltatók esetenként külön kérik a fotót, különösen olyan pozícióknál, ahol a munka ügyfélszolgálattal jár.

Előnyt jelent a kézzel írt jelentkezés?

Nem, Lettországban a legtöbben gépelt motivációs levéllel szoktak jelentkezni.

Mennyire elterjedt, illetve elfogadott az Europass-formátumú önéletrajz?

Vagy nemzeti, vagy európai stílusú önéletrajzot kell beadni, de legyen célirányos, áttekinthető és legyen jól megírva.

Telefonos érdeklődés

Ahelyett, hogy különböző cégekhez küldi el az önéletrajzát, hatékonyabb módszer, ha szoros kapcsolatot alakít ki a vállalat személyzeti igazgatójával, és odatelefonál, hogy tájékozódjon a jelentkezési eljárásról.

A jelentkezéssel együtt az okleveleket is be kell küldeni?

Kérés esetén küldjön másolatot az oklevelekről és az egyéb képesítéseket igazoló dokumentumokról.

Kell referencia, ajánlólevél vagy erkölcsi bizonyítvány?

Lettországban az ajánlólevelek hasznosnak bizonyulhatnak, mivel a személyes kapcsolatokon keresztüli álláskeresés az elhelyezkedés igen elterjedt és hatékony módja. A referenciák és az ajánlólevelek esetenként a hivatalos jelentkezési eljárásba is beépülnek. Ezek származhatnak korábbi munkáltatóktól vagy kollégáktól, de rokonoktól nem.

Bizonyos állások esetében az erkölcsi bizonyítvány is kötelező.

Jellemzően mennyi idő telik el az álláshirdetés megjelenése és a munkakezdés között?

Átlagosan egy hónap.

Felkészülés az interjúra

Általában minden vállalat alkalmaz a pszichológiai és a jellembeli vonások, illetve gyakorlati képességek feltárására alkalmas interjúkat, teszteket. A munkáltatók a szakmai szempontok mellett az emberi tulajdonságokra is figyelnek.

Nagyon fontos, hogy mutassa ki az állás iránti motiváltságát, képességeit és készségességét. Legyen őszinte, és mondja el, milyen területeken tudna fejlődést elérni és hogyan. Éreztetnie kell, hogy tényleg a vállalatnál szeretne dolgozni.

Öltözködési javaslatok

Az öltözködési szabályok az ágazattól és a beosztástól függenek. Bank, állami intézmény vagy irodai beosztás esetében válassza a konvencionális stílust. Általában véve legyen ízléses, ápolt.

Ki lesz ott az interjún?

A kisebb vállalatoknál a cég vezetője vagy a leendő közvetlen felettese bonyolítja le az állásinterjút. A nagyobb cégeknél a kérdezők általában hárman vannak, köztük van a vállalat, illetve az adott részleg vezetője, továbbá egy személyzeti szakértő.

Szokás kezet fogni?

A kézfogás az üdvözlés elfogadott formája, de várja meg, amíg a munkáltató kezet nyújt.

Jellemzően hogyan épül fel az interjú?

Az interjúk Lettországban rendszerint formálisak. A munkáltatók adott esetben „tesztinterjúkat” is folytatnak. Ezek történhetnek telefonon, illetve csoportosan is, ahol a cél a vezéregyéniség megkeresése.

Az interjú során egy jelöltre ritkán jut 1/2 óránál több idő. A hivatalos, formális interjúk esetében a jelentkezők mindannyian nagyon hasonló kérdéseket kapnak. A jelölttől elvárják, hogy felkészüljön az interjúra, tájékozódjon a vállalatról és a pozícióról. A jelöltek feltehetik azokat az állásra és feladatokra vonatkozó kérdéseiket, amelyekre még nem kaptak választ.

Mikor lépi át egy kérdés a határt?

A faji, etnikai származás, vallás, fogyatékosság, kor, szexuális irányultság, nem, társadalmi osztály, nyelv, politikai nézetek stb. alapján való megkülönböztetést számos dokumentum tiltja. A törvényben rögzített jogok általában nem sérülnek, a sokszínűséggel szemben mindazonáltal maradt némi ellenállás.

Diszkriminatív kérdésnek számít, ha a jelöltet a családi állapotáról vagy a gyermekvállalási terveiről kérdezik. A kort, családi állapotot, személyes adatokat (magasság, testsúly stb.) érintő kérdések szintén diszkriminatívnak tekinthetők. Az ilyen információkat esetenként trükkösen próbálják megszerezni: a munkáltató például egészalakos fényképet kér a jelölttől, vagy „stresszinterjút” bonyolít le, amelynek során azt vizsgálja, hogyan viselkedik a lehetséges alkalmazott kényelmetlen helyzetben, mennyire kreatív stb. Ez érdekes módszer, de a törvényes technikák és a jelentkező jogainak megsértése között keskeny a határ.

Alku a fizetésről és a juttatásokról

A szerződés aláírása előtt az alkalmazottnak és a munkáltatónak meg kell egyeznie a munkakörülményekről: a fizetésről, a folyósítás gyakoriságáról, a munkaidőről és túlórákról, a próbaidőről, a különjuttatásokról és más kérdésekről. Lettországban a béreket általában havonta vagy havonta kétszer folyósítják.

Jó tudni, hogy a munkavállalók és a munkáltatók jogait kizárólag írásbeli munkaszerződések védhetik meg. Ha szóbeli megállapodás történt, a munkaviszonyra csak a polgári jog vonatkozik, és az alkalmazott elveszítheti a társadalombiztosítási jogosultságait.

A törvényben előírtakon felüli juttatások között szerepelhet az egészségbiztosítás, az utazási és megélhetési költségek, az edzőtermi tagság stb. megtérítése. A jutalom mindig a munkáltató jóindulatának és lehetőségeinek függvénye.

Számítani kell próbamunkára?

Nem, Lettországban nem szokás a próbamunka.

Meddig tart a szokásos próbaidő?

A munkáltatók adott esetben kérhetik próbaidő teljesítését. Ez általában szerepel a munkaszerződésben, időtartama pedig legfeljebb 3 hónap. Az állami/kormányzati állások esetében a próbaidő maximális hossza 6 hónap.

A munkáltató fedezi az interjún való részvétel költségeit?

A munkáltatók ritkán fedezik az interjún való részvétel költségeit.

Mikor értesítenek az eredményről?

A legtöbb vállalat az állásinterjút követő 2 hét folyamán tájékoztatja a jelentkezési eljárás eredményéről. Egyes cégek egyáltalán nem értesítik az eredményről.

Visszajelzés és további lépések

Az interjú után megkérdezheti, mikorra várhatja a visszajelzést. Amennyiben a megállapodás szerinti időszakon belül nem jelentkeznek, odatelefonálhat és rákérdezhet az eredményre.

Mennyivel előbb kell odaérni az állásinterjúra?

A munkáltató elvárja Öntől, hogy időben érkezzen meg az állásinterjúra. Ebben megmutatkozik pontossága és felelősségtudata.

Az utolsó módosítás dátuma: 2014-11-26 10:07:12

© Európai Unió, 2014
Privacy Policy