Lengyelország - álláskeresés

Hivatalos nyelvek: lengyel
Államforma: parlamentáris köztársaság
Népesség: 38,5 millió
Főváros: Varsó
Pénznem: lengyel złoty (PLN)
EU- vagy EGT-tagság: EU
Országhívószám: +48
Nemzetközi internetes tartománynév: .pl

Miért ez az ország?

Lengyelország bővelkedik a természeti szépségekben: Balti-tengeri partszakasza 500 km hosszú, nagy kiterjedésű tóvidéke van, és a területének mintegy harmadát borító sűrű erdőségek a déli magashegységig húzódnak.

Európa egyetlen országa, amely magabiztosan ellenállt az általános pénzügyi és gazdasági válságnak. Manapság ismét arra törekszik, hogy nemzetközi tőkét és az országon belül új vállalkozásokat alapító befektetőket vonzzon.

A lendületesen növekvő IKT-szektor miatt a fejlesztők, webdesignerek, szoftverfejlesztők és adatbázis-kezelők munkájára van kereslet. A nemzetközi cégek várják a nyelvekben jártas ügyfélszolgálati és telefonos ügyfélszolgálati munkatársakat, ügyfélszolgálati tanácsadókat, tartalomelemzőket, játéktesztelőket, projektmenedzsereket, pénzügyi és logisztikai szakértőket.

Álláskeresés

Az állásokat az állami foglalkoztatási szolgálatoknál (regionális és helyi munkaügyi központok), munkaközvetítő magáncégeknél, újságokban és online állásportálokon hirdetik meg.

Tanácsok az álláspályázathoz

A legáltalánosabb jelentkezési módszer az önéletrajz és egy motivációs levél beküldése. A munkáltatók általában e-mailben vagy postán beküldött álláspályázatot kérnek.

Elektronikus jelentkezés esetén mindig tüntesse fel, hogy melyik állásra jelentkezik, lehetőleg az e-mail tárgyánál. Az önéletrajz legyen gépelt, és fordított időrendben tartalmazza a munkahelyi gyakorlatot, a szakismereteket és iskolai végzettségeket. A motivációs levél legfeljebb egy oldal, az önéletrajz legfeljebb két oldal legyen. Jó példa erre az Europass-önéletrajzsablon.

A spontán jelentkező álláskeresőknek szintén egy önéletrajzot és egy motivációs levelet kell leadniuk. Számítaniuk kell egy interjúra is.

Szoktak fényképet mellékelni az önéletrajzhoz?

A fénykép előny, de nem kötelező.

Előnyt jelent a kézzel írt jelentkezés?

A kézírásos jelentkezés nem jelent előnyt.

Mennyire elterjedt, illetve elfogadott az Europass-formátumú önéletrajz?

Elfogadott, de nem sokan használják.

Telefonos érdeklődés

Telefonos érdeklődés esetén a jelentkezőknek be kell mutatkozniuk, majd közölniük kell hívásuk célját. Ne kérjen meg mást, hogy telefonáljon Ön helyett, viszont számítson arra, hogy esetleg fel kell jegyeznie a munkáltatótól kapott információkat.

A jelentkezéssel együtt az okleveleket is be kell küldeni?

A bizonyítványok, diplomák stb. másolatát egyes esetekben csatolni kell az önéletrajzhoz. A munkáltatók ezeket is figyelembe veszik, amikor döntenek arról, hogy behívják- e Önt egy állásinterjúra.

Kell referencia, ajánlólevél vagy erkölcsi bizonyítvány?

A referencia használata nem gyakori. Ehelyett inkább a munkaviszonyairól szóló írásbeli igazolásokat és a végzettségéhez kapcsolódó dokumentumokat nyújtsa be. Ha mégis szeretne referenciát megadni, nevezze meg az előző munkáltatóit vagy tanárait referenciát adó személyként. Ajánlólevélre rendes esetben nincs szükség, bár ez akár hasznos is lehet, ha egy jó nevű munkáltatótól származik. Az állami szektorban betöltendő állások esetében szükség van egy nyilatkozatra, miszerint a jelentkező nem szerepel a bűnügyi nyilvántartásban, és nincs adótartozása.

Jellemzően mennyi idő telik el az álláshirdetés megjelenése és a munkakezdés között?

Általában egy-két hónap.

Felkészülés az interjúra

A jelentkezőknek az interjú előtt érdemes minél több információt összegyűjteni a vállalatról. Felkészültnek kell lenniük, hogy ezzel mutassák motiváltságukat, tudjanak beszélni arról, hogy mihez értenek, mit tudnak és egyáltalán kicsodák, illetve hogy saját kérdéseket tudjanak feltenni.

A munkáltatókat elsősorban az érdekli, hogy a jelölt rendelkezik-e a megfelelő ismeretekkel, tud-e kreatívan gondolkozni.

Kommunikatív, pozitív szellemű embereket keresnek. A munkáltató az állásinterjúkon olykor a nem verbális kommunikáció szakértőinek szolgáltatásait is igénybe veszi, hogy figyeljék a jelölt verbális és nem verbális kommunikációja közötti összhangot.

Öltözködési javaslatok

Az állásinterjúra öltözzön elegánsan, még akkor is, ha a munkahelyi környezetben amúgy a hétköznapi viselet szokásos.

Férfiaknál: öltöny visszafogott színben, hosszú ujjú ing és nyakkendő, sötét zokni, hagyományos bőrcipő; ékszerből csak kevés vagy semennyi; ápolt, ízléses frizura; kevés arcszesz, szépre vágott körmök; dosszié vagy aktatáska.

Nőknél: sötét kosztüm, a szoknya legyen elég hosszú ahhoz, hogy kényelmesen tudjon ülni, ízléses blúz, hagyományos cipő, semleges színű harisnya; mérsékelt ékszermennyiség (kerülje a himbálózó fülbevalókat, az egymásra halmozott karkötőket); ápolt, ízléses frizura; visszafogott smink és parfüm; tiszta, szépen manikűrözött körmök, dosszié vagy irattáska.

Ki lesz ott az interjún?

Az interjúkon a munkáltatót általában ketten képviselik. Ha tesztet rendeznek, a jelöltnek ezt vagy egyedül, vagy csoportban kell teljesítenie.

Szokás kezet fogni?

A munkáltató vagy a toborzó dönti el, hogy kezet nyújt-e. Ön ne kezdeményezzen.

Jellemzően hogyan épül fel az interjú?

A megbeszélés általában 45 percet, legfeljebb egy órát vesz igénybe. Ha tesztek is vannak, 2–3 óráig is eltarthat. Általában minden interjúnak meghatározott szerkezete van.
  • Bevezetés: az interjú első része tájékoztató jellegű. Az interjút lebonyolító személy tájékoztatja a jelöltet a megbeszélés feltételeiről, az állásról, a feladatkörről stb., és igyekszik kellemes légkört kialakítani.
  • A munkahelyi gyakorlat felmérése: a toborzó ebben a szakaszban tényszerű kérdésekkel próbál információt gyűjteni. A hangsúly a személyes adatokon, munkahelyi gyakorlaton, tanulmányokon, szakmán stb. van.
  • A tények értelmezése: ez a szakasz a második szakaszban összegyűjtött tények értelmezéséről szól. Az interjúztató arról kérdezi a jelentkezőt, hogy az iskolai végzettsége és munkahelyi tapasztalata szerinte hogyan viszonyul a szóban forgó álláshoz. Ezáltal jobban megismeri a jelölt motivációját, attitűdjeit, és az álláshoz társított értékeit is.
  • Személyes vélemények, gondolatok, álláspontok: ebben a szakaszban a jelölt ismerteti személyes véleményét, és bemutatja, hogyan gondolkodik a munkával kapcsolatos döntésekről (a munkáltató vagy az interjúztató az egyéni döntések indítékairól kérdezi).
  • Összefoglalás: a jelöltek ebben a szakaszban kérdéseket tehetnek fel a még nem tárgyalt témákról. Az interjúztatónak ismertetnie kell a felvételi folyamat ezután következő lépéseit. Számítson a beugratós kérdésekre, például a következőkre:
  • Mivel fog foglalkozni 5 év múlva?
  • Hogyan oldana meg egy munkahelyi konfliktust?
  • Mivel tölti a szabadidejét?
  • Milyen elvárásai vannak a bér tekintetében?

Mikor lépi át egy kérdés a határt?

A nem, kor, fogyatékosság, faj, etnikai származás, állampolgárság, szexuális irányultság, politikai nézetek, felekezeti hovatartozás és szakszervezeti tagság alapján való megkülönböztetést törvények tiltják. A jelentkezőnek diszkriminatív kérdések esetén joga van megtagadni a választ. A szexuális irányultságra, politikai hovatartozásra, terhességre vagy vallásra vonatkozó kérdések nem elfogadhatók.

Alku a fizetésről és a juttatásokról

A javadalmazás feltételeit a következők rögzítik:
  • a vállalati megállapodások vagy a kollektív bérmegállapodások (amelyeket a munkáltatók a vállalatnál működő szakszervezetekkel kötnek);
  • a fizetési szabályzatok (a legalább 20, vállalati megállapodásban vagy kollektív bérmegállapodásban nem érintett munkavállalót foglalkoztató munkáltatók esetében);
  • a munkaszerződések.
A munkavállalók fizetésüket általában a ledolgozott időegységek (óra, nap vagy hónap) alapján, esetenként az elkészült munkadarabok száma alapján kapják (darabbér). A munkavállalók fizetését legalább havonta egyszer folyósítani kell, mindig ugyanazon az előre egyeztetett napon.

A jelölteknek a szerződés aláírása előtt tárgyalniuk kell a munkáltatóval a fizetésről. A jutalmakat az elért eredmények határozzák meg. A szabadság idejére a munkavállaló a munkaszerződésben elfogadott szokásos fizetését kapja. A béren kívüli juttatások közé tartozhat az étkezési utalvány, az önkéntes nyugdíjjárulék, egészségbiztosítás, karácsonyi jutalom, a külön eredményekért vagy teljesítményért járó díj és a személyes fejlődés ösztönzése, különösen a magánszektorban.

Az állami szektorban korlátozottan van mód a tárgyalásra.

Számítani kell próbamunkára?

A munkáltatók inkább 1–3 hónapos próbaidőt kérnek az 1 napos próbamunka helyett.

Meddig tart a szokásos próbaidő?

Lásd fent.

A munkáltató fedezi az interjún való részvétel költségeit?

Általában nem, erről meg kell állapodni.

Mikor értesítenek az eredményről?

1-2 héten belül. Ha nem értesítik, hívja fel a munkáltatót.

Visszajelzés és további lépések

Ha azt ígérték Önnek, hogy az interjú után fel fogják hívni, és a határidő már elmúlt, akkor telefonáljon Ön, és kérdezze meg az eredményt. A kérdéssel nincs semmi baj, sőt, azt mutatja, hogy Önt tényleg érdekli az állás.

Ha nem Ön kapta az állást, rákérdezhet a döntés okára. Igyekezzen megtudni, milyen tényezők vezettek az Ön elutasításához. Ez a jövőben még hasznos lehet.

Mennyivel előbb kell odaérni az állásinterjúra?

Mindig legyen pontos, tartsa tiszteletben az interjúztató idejét.

Az utolsó módosítás dátuma: 2014-11-26 12:34:23

© Európai Unió, 2014
Privacy Policy