Szlovákia - álláskeresés

Ország: Szlovákia
Hivatalos nyelvek: szlovák
Államforma: parlamentáris köztársaság
Népesség: 5,4 millió
Főváros: Pozsony
Pénznem: euró (EUR)
EU- vagy EGT-tagság: EU
Országhívószám: +421
Nemzetközi internetes tartománynév: .sk

Miért ez az ország?

A Tátrai Tigrisnek (Tatra Tiger) nevezett Szlovákia gazdaságát a világméretű recesszió előtt tartós növekedés jellemezte. Azóta a lassú javulás jeleit lehet tapasztalni. Az utóbbi évek azonban mind a munkavállalók, mind a munkahelyek számában növekedést hoztak. Az információtechnológián kívül a szállítás és raktározás terén, az információs és kommunikációs tevékenységekben és az ipari termelésben volt növekedés. A fő iparágak a gépkocsigyártás és az elektrotechnika (Szlovákia az egy főre jutó autógyártást tekintve világelső).

A munkavállalói szempontoktól eltekintve a kicsi, tengerpart nélküli ország kiterjedt közlekedési hálózattal és számos természeti és kulturális látnivalóval rendelkezik. Utóbbiak közé tartoznak a történelmi városok, a látványos barlangok, a pompás magashegyi tájak és a pezsgő téli sportélet.

Álláskeresés

Az álláshirdetések az interneten, újságokban és regionális lapokban jelennek meg. Az online álláskereső portálok, a fejvadász magáncégek és az állami foglalkoztatási szolgálat a honlapjukon mutatják be a Szlovákiában elérhető állásokat. Itt megtalálhatók a munkára vonatkozó részletes információk és a jelentkezőkkel szembeni elvárások.

Tanácsok az álláspályázathoz

Tartsa be az álláshirdetésben szereplő utasításokat. Ugyanazt a jelentkezést több munkáltatónak ne küldje el – mindegyiket külön-külön szólítsa meg. Az e-mailben elküldött jelentkezések tartalma ugyanaz legyen, mint a kézzel írottaké. A szokásos eljárás szerint küldenie kell egy motivációs levelet, amelyben elmondja, miért szeretne a vállalatnál dolgozni, és ehhez csatolnia kell egy önéletrajzot és az oklevél másolatát.

Szoktak fényképet mellékelni az önéletrajzhoz?

Nem, ez csak a külföldi munkáltatókhoz beadott pályázatoknál szokás.

Előnyt jelent a kézzel írt jelentkezés?

Nem, a gépelt jelentkezés jó lesz. Ha kézzel ír, ügyeljen az olvashatóságra.

Mennyire elterjedt, illetve elfogadott az Europass-formátumú önéletrajz?

Gyakran használják ezt a formátumot.

Telefonos érdeklődés

A munkáltatóval való kapcsolattartásban legyen mindig kellemes, barátságos. Válaszoljon minden kérdésre, és tapintatosan juttassa kifejezésre az elvárásait.

A jelentkezéssel együtt az okleveleket is be kell küldeni?

Nem mindig. Az okleveleket néha csatolni kell a jelentkezéshez, máskor pedig az interjúra kell elvinni.

Kell referencia, ajánlólevél vagy erkölcsi bizonyítvány?

A toborzónak adja meg a munkahelyi gyakorlatáról és szakismereteiről szóló ajánlásokat, valamint egy olyan személy elérhetőségét, aki igazolni tudja ezen információ valódiságát. A referenciáknak igazolniuk kell a szolgálatban töltött időt, értékelniük kell az álláskereső munkáját, továbbá más munkáltatók figyelmébe kell ajánlaniuk az illetőt.

A tanároknak, a fegyverekkel és veszélyes anyagokkal dolgozóknak emellett erkölcsi bizonyítványra is szükségük van.

Jellemzően mennyi idő telik el az álláshirdetés megjelenése és a munkakezdés között?

Körülbelül 2 hét vagy egy hónap, esetleg több.

Felkészülés az interjúra

A speciális szakértelmet igénylő pozíciók esetében számítania kell a készségeinek felmérésére. A szakképzettséget nem igénylő feladatoknál azt kell megmutatnia, hogy szívesen dolgozik.

Az interjúra alaposan készüljön fel. Vigye magával a diplomája, jogosítványai és más szükséges dokumentumai másolatát, mutassa be a munkahelyi eredményeit és tegyen tanúbizonyságot a tapasztalatairól és készségeiről. Legyen udvarias, adjon világos, a valóságnak megfelelő válaszokat.

Öltözködési javaslatok

Legyen rendezett, ápolt és ízlésesen öltözött. A szellemi munkával járó állások esetében a férfiaknak öltönyt, a nőknek pedig kosztümöt kell viselniük. Az ékszer elfogadható, de ne legyen túl feltűnő, és szorítkozzon néhány darabra.

Ki lesz ott az interjún?

Az interjúbizottságban jellemzően 1-3 fő képviseli a vállalatot. A bizottság 10–30 jelöltet interjúztat. Esetenként csoportos interjúk is előfordulhatnak.

Szokás kezet fogni?

Nem, a kézfogást általában a felvételi folyamat végére, a sikeres jelöltnek tartogatják.

Jellemzően hogyan épül fel az interjú?

A munkáltató legtöbbször azzal kezdi, hogy ismerteti a vállalatot, és elmondja, mit várnak az új alkalmazottól. Ezután arra kéri a jelentkezőt, vázolja fel, miért szeretné elnyerni az állást, illetve írja le tudását és szakismereteit. A munkáltató esetleg tesztek elvégzését, űrlapok kitöltését is kérheti a jelentkezőktől. Az interjú végén a munkáltató lehetőséget adhat a jelölteknek, hogy tegyék fel kérdéseiket.

A légkör hivatalos. Ezt tartsa szem előtt, és ehhez mérten vigyázzon a megfogalmazásra. Az interjú idejéből a legnagyobb részt a szakmai témák töltik ki. A munkáltatót a személyes szempontok általában nem érdeklik.

Mikor lépi át egy kérdés a határt?

A jelöltek nem kötelesek válaszolni a magánéletükre, vallásukra és politikai hovatartozásukra, illetve családi állapotukra vonatkozó kérdésekre.

Alku a fizetésről és a juttatásokról

Az álláskeresőnek általában nincs sok mozgástere a szerződési feltételek módosításában, és többnyire csak arról dönthet, hogy ezeket elfogadja-e vagy sem. A béren kívüli juttatások közül a leggyakoribb a szálláshely, a vállalati gépkocsi és a mobiltelefon.

Számítani kell próbamunkára?

Elképzelhető, hogy felkérik egy 1 napos próbamunkára. Mivel ez nem legális, meg lehet tagadni, ez viszont a munkáltatónak okot adhat az álláskereső elutasítására, mivel azt mutatja, hogy nem hajlandó együttműködni.

Meddig tart a szokásos próbaidő?

Átlagosan három hónapig.

A munkáltató fedezi az interjún való részvétel költségeit?

Előfordulhat, de ritkán.

Mikor értesítenek az eredményről?

Az interjú után egy-két héttel.

Visszajelzés és további lépések

Az interjúról nem szokás visszajelzést kérni. Az eredményről e-mailben vagy telefonon értesítik a sikeres jelölteket.

Mennyivel előbb kell odaérni az állásinterjúra?

Az időpont előtt legalább 30 perccel érkezzen meg.

Az utolsó módosítás dátuma: 2014-11-26 13:25:53

© Európai Unió, 2014
Privacy Policy