Norvégia - álláskeresés

Ország: Norvégia
Hivatalos nyelvek: norvég
Államforma: alkotmányos monarchia
Népesség: 5,1 millió
Főváros: Oslo
Pénznem: norvég korona (NOK)
EU- vagy EGT-tagság: EGT
Országhívószám: +47
Nemzetközi internetes tartománynév: .no

Miért ez az ország?

Bár fiatal nemzetről van szó, Norvégia hosszú múltra és komoly örökségre tekint vissza. A szokások és hagyományok az évek folyamán egybeolvadtak a külföldi hatásokkal és befolyásokkal. A hatalmas háborítatlan vidéki területeknek köszönhetően Norvégia számtalan lehetőséget kínál a szabadtéri kikapcsolódáshoz, köztük a sportprogramokhoz.

A norvégiai elhelyezkedést tervező álláskeresőknek tudniuk kell, hogy a friss felmérések szerint a pénzügyi és biztosítási ágazatban, az építőiparban és az igazgatásban, valamint a bányászatban és a feldolgozóiparban visszaesett az állások száma, ezzel szemben az információs és kommunikációs technológiák terén nőtt. A munkaerőpiacon nagy a kereslet a mérnökökre és infokommunikációs munkavállalókra, valamint az olajipari és földtudományi mérnökökre. Egészségügyi dolgozókból, gondozó és ápolószemélyzetből ugyancsak hiány van, különösen ápolókból.

Álláskeresés

Az állásokat a vállalatok weboldalán vagy erre szakosodott honlapokon, újságokban, közvetítő szervezeteken vagy az állami foglalkoztatási szolgálaton keresztül (http:// www.nav.no) hirdetik meg.

Tanácsok az álláspályázathoz

Az angol nyelvű (de ha beszél valamilyen skandináv nyelvet, azt is választhatja) jelentkezésével együtt küldjön egy motivációs levelet és egy önéletrajzot (legfeljebb egy oldal legyen, bár a műszaki jelöltek önéletrajza ennél lehet hosszabb és részletesebb).

Spontán jelentkezés esetén derítse ki a HR-képviselő nevét, akinek az álláspályázatát címezheti. Írjon motivációs levelet (legfeljebb egy oldal) és csatolja az önéletrajzát.

Egy hirdetésre, illetve egy vállalathoz csak egy jelentkezést küldjön. Amennyiben egy nagy céghez jelentkezik, a pályázat beküldése után néhány nappal hívja fel vagy e-mailben keresse meg a toborzót, és kérdezzen rá, hogy olvasta-e az önéletrajzát, mi a véleménye, sok pályázatot kaptak-e, mikor várhat választ stb.

Önmagáról és képesítéseiről rövid, tömör leírást adjon. Legyen őszinte, ne essen túlzásokba. Önéletrajza legyen egyszerű és szerény. A nyelvtudását illetően legyen őszinte, különösen ami az angol nyelvet illeti. A „jó” és „iskolai szintű” angoltudás nem ugyanaz a kategória.

Szoktak fényképet mellékelni az önéletrajzhoz?

Nem jellemző a fényképes önéletrajz.

Előnyt jelent a kézzel írt jelentkezés?

Nem, Norvégiában nem használnak kézírásos jelentkezést.

Mennyire elterjedt, illetve elfogadott az Europass-formátumú önéletrajz?

Nem használják.

Telefonos érdeklődés

Bevett szokás az állásra vonatkozó felvilágosításért megkeresni a kapcsolattartó személyt. Írja össze az állással/a vállalattal kapcsolatos kérdéseket, és hétköznap reggel 9 és délután 3 között telefonáljon.

A jelentkezéssel együtt az okleveleket is be kell küldeni?

Diplomáinak, bizonyítványainak másolatát csak akkor mellékelje a jelentkezéséhez, ha az álláshirdetésben ezt kérik. Ha nem kérik, majd akkor küldje el, amikor a toborzó kéri. A munkáltatóknak szükségük van az Ön diplomájának hitelesített másolatára és hiteles (norvég vagy legalább angol nyelvű) fordítására.

Kell referencia, ajánlólevél vagy erkölcsi bizonyítvány?

A norvég munkáltatók módszeresen ellenőrzik a referenciákat. A referenciát adó személyeket az önéletrajz végén sorolja fel. Az lesz a dolguk, hogy a norvég toborzónak (angolul vagy valamilyen skandináv nyelven) beszámoljanak az Ön szakmai feladatairól, szakmai és személyes képességeiről.

Az ajánlólevél nem kötelező, nem is gyakran kérik, csak akkor, ha semmilyen referenciát nem tud felmutatni.

A biztonsági és az oktatási ágazatban elvárás a büntetlen előélet igazolása, ez azonban ilyenkor szerepel az álláshirdetésben is.

Jellemzően mennyi idő telik el az álláshirdetés megjelenése és a munkakezdés között?

Változó. Az álláshirdetésekben olykor a „mielőbbi kezdés”, máskor 3 hónappal későbbi munkába állási dátum szerepel.

Felkészülés az interjúra

A legtöbb esetben személyes interjúra hívják be. Időnként előfordulhat, hogy az első közvetlen kapcsolat telefonos interjú formájában valósul meg.

Tartsa észben, hogy önéletrajza és motivációs levele az állásinterjúra szóló „belépője”. Ezekkel kell megmutatnia a kompetenciáját. Az állásinterjú inkább a munkahelyi helyzetekben megmutatkozó egyéni képességeit és személyiségét vizsgálja. Itt döntő lehet, hogy mennyire találja meg a „közös hullámhosszt” a toborzóval. Legyen érdeklődő, motivált, tegyen fel jó kérdéseket, merje vállalni véleményét és mondja ki azt.

Előfordulhat, hogy csak egy interjút tartanak (ez a leggyakoribb), de (a magasan képzett munkaerők esetében) lehet kettő, vagy akár három is. Az interjúk hossza átlagosan 45–90 perc.

Öltözködési javaslatok

Norvégiában lazák az öltözködési szabályok. Fehér inget és nyakkendőt csak a vezetői állásokra jelentkezőknek kell viselniük, olyan pénzügyi, ingatlanpiaci, tanácsadói stb. területek esetén, ahol a munkának fontos része a reprezentatív megjelenés. A vállalat honlapján keressen fényképeket a munkatársakról, így megtudhatja, ők hogyan öltöznek.

Ki lesz ott az interjún?

Az interjút 1-5 ember bonyolítja le. Köztük lehet a szakszervezeti és a személyzeti képviselő, ami különösen a közszférában meghirdetett állásokra jellemző.

Szokás kezet fogni?

A kézfogás elég gyakori. Ügyeljen a határozott kézfogásra.

Jellemzően hogyan épül fel az interjú?

A megbeszélésért felelős személy először bemutatja a vállalatot és az állást. Ezután Ön következik: mutatkozzon be, és mondja el, miért jelentkezett az állásra. A vállalatra és az állásra vonatkozó szakmai kérdéseit nyugodtan felteheti. Az interjú végén a fizetésről és a munkakörülményekről is kérdezősködhet. A toborzó ezután tájékoztatja arról, mikor fog visszajelzést, illetve választ kapni.

Bár a tárgyalt témák jobbára szakmai jellegűek, a toborzó elsősorban azt fogja vizsgálni, hogy Ön személy szerint hogyan tálalja szakmai képességeit. Maradjon nyugodt, próbálja önmagát adni. Mutassa meg, hogy értékes tagja lesz a vállalatnak. Ne próbálja lenyűgözni a toborzót; legyen őszinte, szerény, maradjon a realitások talaján.

Mikor lépi át egy kérdés a határt?

A politikai elkötelezettség, vallás, szexuális irányultság, kor, fogyatékosság vagy szakszervezeti tagság alapján való megkülönböztetés jogellenes, hacsak ezeknek a témáknak nincs közvetlen jelentőségük az állás szempontjából. Nem kell válaszolnia a várandóssággal vagy a segélyek esetleges igénybevételével kapcsolatos kérdésekre sem. Használja a józan eszét. A munkáltatók olyan személyt keresnek, aki hajlandó kezdeményezni, felelősséget vállal a munkájáért és önálló munkavégzésre is alkalmas.

Alku a fizetésről és a juttatásokról

A fizetést rendszerint havi összegben adják meg, de idénymunkáknál elképzelhető az órabér is. Tárgyalásra ritkán van szükség, mivel szabványos szerződések vannak. A területért felelős szakszervezetnél mindazonáltal érdemes utánanézni a fizetési szintnek, hogy legyen valamilyen elképzelése arról, mire számíthat. A bértárgyalásra rendszerint akkor kerül sor, ha már felajánlották Önnek az állást.

A fizetett szabadságot törvény szabályozza, és ez része a rendes fizetésnek. A fizetésekről és a kötelező különjuttatásokról országos szinten a szakszervezetek tárgyalnak. A munkahelyen folyó helyi tárgyalásokért a szakszervezeti képviselők felelnek, ők azonban csak a saját tagságuk nevében lépnek fel.

Számítani kell próbamunkára?

Nem, az 1 napos próbamunka nem jellemző.

Meddig tart a szokásos próbaidő?

A munkáltató dönthet úgy, hogy először csak próbaidőre veszi fel. Ez rendes esetben nem lehet hosszabb 6 hónapnál.

A munkáltató fedezi az interjún való részvétel költségeit?

Sok vállalat visszatéríti az interjúra való eljutás költségeit. Erről azonban előzetesen meg kell egyezni a munkáltatóval.

Mikor értesítenek az eredményről?

Amennyiben elnyerte az állást, erről írásbeli megerősítést fog kapni, de előtte valószínűleg fel is hívják. Ha elutasítják, erről postán vagy e-mailben kap értesítést.

Visszajelzés és további lépések

Amennyiben nem vették fel, felhívhatja a toborzót, és rákérdezhet az okokra, illetve azt is megkérdezheti, milyen képesítésekkel rendelkezett az állást elnyerő személy Önhöz képest. Így lesz valamilyen elképzelése arról, szakmailag hova sorolhatja magát.

Mennyivel előbb kell odaérni az állásinterjúra?

Pontosnak kell lenni. Amennyiben nem tud megjelenni a megadott időpontban, a lehető leghamarabb kérjen másikat.

Az utolsó módosítás dátuma: 2014-11-26 12:14:55

© Európai Unió, 2014
Privacy Policy