Spanyolország - álláskeresés

Hivatalos nyelvek: spanyol
Államforma: alkotmányos monarchia
Népesség: 46,7 millió
Főváros: Madrid
Pénznem: euró (EUR)
EU- vagy EGT-tagság: EU
Országhívószám: +34
Nemzetközi internetes tartománynév: .es

Miért ez az ország?

Bár mindenekelőtt a napfényről és a strandéletről híres, Spanyolország nincs híján a változatosságnak, hiszen hóborította hegycsúcsok, zord vidékek, szép természetvédelmi területek és sziklás tengerparti ösvények egyaránt akadnak. Az ország az Unesco világörökségi helyszínek számát tekintve is az elsők között van.

A gazdasági válság súlyosan érintette Spanyolországot. A munkanélküliség emelkedésével csökkent a Spanyolországban élő külföldi munkavállalók nagy száma. Az idegenforgalom és a kapcsolódó ágazatok jól tartották magukat, de az informatika, a művészeti, rekreációs és szórakoztatóipari tevékenységek és a közigazgatás területén is nőtt az állások száma. A tendenciák alapján a szolgáltatási ágazatban, az iparban és a technológiafejlesztésben is további munkaerő-piaci növekedésre lehet számítani, az új technológiák alkalmazása pedig a mezőgazdasági szektor újraéledését hozhatja magával.

Álláskeresés

Spanyolországban nem könnyű munkát találni. Érdemes minden rendelkezésre álló forrást felhasználni (ismerősök, családtagok, média, tájékoztató központok, szakmai szervezetek stb.), és ezek mellé segítségül hívni az EURES hálózatát, valamint egy jó adag képzelőerőt és kreativitást is.

Ha Spanyolországba indul állást keresni, készüljön fel a várakozásra. Még ha a munkáltató meg is hirdet egy állást a foglalkoztatási szolgálatnál, a jelentkezésekre nem feltétlenül reagálnak gyorsan.

„A külföldi munkavállalással az embernek tágul a látóköre, és megízlelheti a független életet. Sokat segíthet az önbizalom és a személyes kapcsolati háló építésében is. Aki elindul, legyen nyitott az új kultúrára, és készüljön fel arra, hogy új dolgokat fog tanulni.” Egy álláskereső Litvániából, aki ma Dániában él és dolgozik

Tanácsok az álláspályázathoz

A legelterjedtebb jelentkezési módszer az önéletrajz és egy motivációs levél beküldése. A levél ne legyen hosszabb négy rövid bekezdésnél, egy oldalon. A megfogalmazása legyen egyszerű, világos, barátságos és hivatalos. Ügyeljen az aláírásra és a telefonszáma, illetve a teljes címe feltüntetésére. A betűtípus, a margók és a papír típusa egyezzen meg az önéletrajzhoz használtakkal.

E-mailben ne küldjön nagy vagy ellenőrizetlen fájlokat. Jobb, ha csak az önéletrajzot és a motivációs levelet küldi be, jelezve, hogy szükség esetén további információval tud szolgálni. Amennyiben a jelentkezést kézzel írja, ügyeljen az olvashatóságra, és ne írjon nagyon apró betűkkel vagy színes tintával.

Szoktak fényképet mellékelni az önéletrajzhoz?

A fénykép gyakori, de nem kötelező elem. Használjon a pozícióhoz illő stílusú igazolványképet (kivéve, ha egész alakos fényképet kérnek). Olyan formátumban mentse el, hogy ne foglaljon túl nagy helyet az önéletrajzban.

Előnyt jelent a kézzel írt jelentkezés?

Nem, a motivációs levelet géppel kell elkészíteni, kivéve, ha másképp kérik.

Mennyire elterjedt, illetve elfogadott az Europass-formátumú önéletrajz?

A nemzeti önéletrajz-formátumot általában jobban szeretik.

Telefonos érdeklődés

Ha telefonon érdeklődne, először tudakolja meg, ki van a vonal másik végén, és közölje, kivel kíván beszélni, mielőtt hozzákezdene a bemutatkozáshoz.

A jelentkezéssel együtt az okleveleket is be kell küldeni?

Nem, viszont a dokumentumainak eredetiségét lehetőség szerint érdemes igazoltatni a spanyol hatóságokkal.

Kell referencia, ajánlólevél vagy erkölcsi bizonyítvány?

Igen, ezeket a dokumentumokat vigye magával az interjúra. Jobb, ha kéznél vannak, hátha valamelyik kelleni fog. Az utóbbi években gyakrabban kérnek ajánlólevelet vagy referenciát. Vigye magával az oklevelek másolatát, az előző munkáltatóktól, munkatársaktól vagy tanároktól kapott ajánlóleveleket és minden olyan dokumentumot, amely kapcsolódik az önéletrajzában szereplő információkhoz.

Jellemzően mennyi idő telik el az álláshirdetés megjelenése és a munkakezdés között?

Ez változó.

Felkészülés az interjúra

Készüljön fel alaposan, hogy az interjú idejére már tisztában legyen azzal, mely erények révén lehet Önből a tökéletes jelölt a pozícióra.

Gyakran át kell esni egy alkalmassági vizsgán, ahol számot ad gyakorlati képességeiről és ismereteiről, majd interjú következik a humánerőforrás- osztály egy munkatársával. Ehhez rendszerint el kell látogatnia a vállalat telephelyére, bár az új médiaeszközök használata (pl. videokonferencia, Skype stb.) sem kizárt.

Öltözködési javaslatok

Állásinterjúra ne úgy menjen, mintha partira indulna. Az interjúra készülve gondoljon arra, hogy ott fog dolgozni. Általában elég, ha tiszta és rendes az öltözete. A diplomások és a vezető tisztségviselők körében a férfiaknál szokás a nyakkendő, a nőknél pedig a magas sarkú cipő viselése. Tartózkodjon a feltűnő ékszerektől és az élénk színektől.

Ki lesz ott az interjún?

Általában a munkáltató, egy másik, vezető beosztású személy vagy a humánerőforrásosztály vezeti le az interjút.

Szokás kezet fogni?

gen, az emberek a megbeszélés kezdetén és végén általában kezet fognak. Gyakori a másik személy (vállának, karjának) megérintése, illetve amikor a csoportban nők is vannak, nem szokatlan a (kettős) pusziváltás. Ha az Önnel szemben lévő spanyol megpróbál puszit adni, ne utasítsa vissza, de a pusziváltást nem szabad Önnek kezdeményeznie.

A személyes tér is más: a spanyolok szeretnek közel menni egymáshoz, és általában kisebb távolságot hagynak, mint az észak-európaiak.

Jellemzően hogyan épül fel az interjú?

Az interjú lehet strukturált vagy kötetlen, formális vagy informális, bizottság előtti vagy csoportos.

Az interjúztató elbeszélget Önnel az önéletrajzáról, előtérben a tanulmányokkal és tudományos munkával, illetve a munkahelyi gyakorlattal. A hozzáállására és személyiségére vonatkozó kérdések is felmerülhetnek. Ezek célja, hogy képet kapjanak arról, hogy Ön milyen ember, hogyan viselkedik adott helyzetekben, és hogyan illeszkedik a csapatba.

A humánerőforrás-osztály képviselőjén kívül jelen lehet egy gyakorlati szakértő is, aki a szereppel járó feladatokkal kapcsolatban tesz fel kérdéseket. A humánerőforrás- osztály képviselője a személyes és általános készségekre és a munkakörülményekre helyezi a hangsúlyt.

A jelölt ezután további kérdéseket tehet fel, majd az interjú lezárásakor egyeztetik a gyakorlati részleteket, azaz a döntéshez szükséges időt és a visszajelzést. Az elköszönéskor igyekezzen azt mutatni, hogy bizakodó és jó hírekre számít.

Legyen tudatában annak, hogy az interjú során a nem verbális kommunikáció is információkat ad Önről: megerősíti vagy éppen cáfolja az elhangzottakat. A hibákra vagy bírálatokra vonatkozó kérdésekre válaszoljon őszintén. Mindannyian követünk el hibákat. Sokkal fontosabb, hogy hogyan okul a helyzetből. A történetet mindig pozitív szempontból mesélje el, és vonjon le előremutató következtetéseket.

Ha kényelmetlen vagy provokatív kérdéssel találkozik, próbálja megőrizni a nyugalmát. A felső vezetők, értékesítők és ügyfélszolgálatosok kiválasztásakor gyakran használnak nehéz kérdéseket.

Gyakorolja az interjún való szereplést a http://www.todofp.es oldalon vagy interjúoktatóval (szimulátorral) a http://www. educastur.es oldalon.

Mikor lépi át egy kérdés a határt?

A munkáltató szigorúan magánjellegű kérdéseket nem tehet fel, esetenként azonban – különösen női jelölteknél – felmerülhetnek a személyes és családi állapotával és terveivel kapcsolatos kérdések. Bár ajánlott az összes feltett kérdést megválaszolni, megteheti, hogy udvariasan visszakérdez: „Ez hogyan kapcsolódik a megpályázott álláshoz?”

Alku a fizetésről és a juttatásokról

A fizetést rendszerint havi fizetésben vagy éves összegben adják meg. Ha az álláshirdetésben nem szerepel a fizetés, kérdezze meg a szakszervezetet (függetlenül attól, hogy tagja-e) az adott munkakörhöz tartozó törvényes, illetve szokásos fizetésről. Spanyolországban érvényben van egy országos minimálbér, a kollektív szerződések pedig régiótól függően nagyon változóak.

Ha a munkáltató azt kérdezi, mennyit szeretne keresni, inkább két számot mondjon, vagy hagyja nyitva az alku lehetőségét: például kezdetben X euró, majd egy megállapodás szerinti béremelés, ha már bizonyította hozzáértését.

Számítani kell próbamunkára?

A munkavállalók próbaidőszakáról a munkaszerződések különböző típusai rendelkeznek.

Meddig tart a szokásos próbaidő?

A szakképzett technikusok esetében hat hónap, más munkavállalók esetében 2 hónap. A contrato indefinido de apoyo a los emprendedores (a vállalkozókat támogató határozatlan idejű szerződés) esetében a próbaidő 1 év. A próbaidő alatt bármelyik fél bármilyen okból felmondhatja a szerződést.

A munkáltató fedezi az interjún való részvétel költségeit?

Nem, ezeket a költségeket általában a jelentkező állja. Erről azonban az interjú előtt tárgyalhat a munkáltatóval.

Mikor értesítenek az eredményről?

Munkáltatótól függ, hogy mennyi idő telik el. Az interjú eredményéről a munkáltató általában kis idő elteltével tájékoztatja a jelentkezőt, de ez el is maradhat.

Visszajelzés és további lépések

Amennyiben az interjút követően rövid időn belül nem kap visszajelzést, feltételezheti, hogy nem Önt választották. A sikertelen jelentkezőket nem szokták értesíteni.

Mennyivel előbb kell odaérni az állásinterjúra?

A spanyolok ugyan nem a pontosságukról híresek, de a jelölteknek nem szabad elkésni. Érkezzen 5–10 perccel előbb, ez elég lesz arra, hogy megkeresse a személyt, akivel találkozni fog.

Az utolsó módosítás dátuma: 2014-11-25 15:21:48

© Európai Unió, 2014
Privacy Policy