Litvánia - álláskeresés

Ország: Litvánia
Hivatalos nyelvek: litván
Államforma: elnöki köztársaság
Népesség: 3 millió
Főváros: Vilnius
Pénznem: litván litas (LTL)
EU- vagy EGT-tagság: EU
Országhívószám: +370
Nemzetközi internetes tartománynév: .lt

Miért ez az ország?

Litvánia lankás vidékét az utolsó jégkorszak gleccserei koptatták simára. A tájat ma tavak, mocsarak és erdők tarkítják, ahol szabadon lehet kirándulni, vadon termő bogyókat vagy éppen gombát szedni. Területét tekintve nagyobb, mint Belgium vagy Hollandia, a népessége viszont ezek népességének harmadát sem éri el.

A 2008-as pénzügyi válságot megelőzően Kelet-Európán belül Litvánia volt az egyik leggyorsabban növekedő gazdaság. Törekedett a tudásalapú gazdaság fejlesztésére, külön hangsúlyt helyezve a biotechnológiára. Az álláspiac a 2009–10-es évek nehézségei után már magához tért, sőt, a következő területeken jelentős a kereslet a munkaerőre: értékesítési vezető, orvos, biztosítási ügynök, nemzetközi kamionsofőr, szabó, eladó, több területen képzett építőmunkás, felszolgáló és pultos, fémmegmunkálógép-kezelő.

Álláskeresés

A legnagyobb napilap, a Lietuvos rytas mindennap közöl álláshirdetéseket. Álláshirdetéseket az Alio reklama és a Noriu című lapokban is lehet találni. Mindhárom újságra igaz, hogy a hirdetéseket weboldalukon is közzéteszik. A litván munkaügyi központ sok más álláskereső honlaphoz hasonlóan szintén áttekintést ad valamen�- nyi regisztrált álláshirdetésről. Látogasson el az EURES portál Linkek oldalára, ahol a felsoroltakon kívül még számos hasznos internetes címet talál.

Sokan használják a fejvadász cégeket is, ezenkívül a nagyvállalatok személyzeti osztályán gyakran építenek adatbázist a lehetséges alkalmazottakból, tehát közvetlenül nekik is lehet önéletrajzot küldeni.

Tanácsok az álláspályázathoz

A litván munkáltatók általában látni akarnak egy írásbeli önéletrajzot, mielőtt interjúra hívják a jelöltet. Manapság népszerű az Europass-formátumú önéletrajzok használata.

Spontán jelentkezés esetén válassza ki a legnagyobb vállalatokat, és küldje be az önéletrajzát egy motivációs levéllel együtt. Géppel írott önéletrajza ne legyen hos�- szabb két oldalnál, csak a legfontosabb adatok szerepeljenek benne, a legfrissebb tevékenységektől a régebbiek felé haladva. Mellékelheti az útlevele, illetve személyazonosító igazolványa, oklevelei, képesítésekről szóló igazolványai eredeti példányairól készült másolatokat. Az önéletrajzot és a motivációs levelet litván nyelven kell megírni, illetve nemzetközi vállalatok esetében angolul.

Szoktak fényképet mellékelni az önéletrajzhoz?

Nem; az álláshirdetésben külön jelzik, ha fényképet kérnek.

Előnyt jelent a kézzel írt jelentkezés?

Nem, a gépelt motivációs levél gyakoribb.

Mennyire elterjedt, illetve elfogadott az Europass-formátumú önéletrajz?

A nemzeti és az Europass-formátumot egyaránt használják, és egyik sem népszerűbb a másiknál.

Telefonos érdeklődés

Nem túl gyakori, hogy egy álláskereső először telefonon érdeklődjön. A munkáltatók jobban szeretik a személyes interjút.

A jelentkezéssel együtt az okleveleket is be kell küldeni?

Igen, a jelentkezéssel együtt küldjön másolatot, az interjúra pedig vigye el az eredetiket.

Kell referencia, ajánlólevél vagy erkölcsi bizonyítvány?

A korábbi munkáltatóktól lehet kérni referenciát. Az állásinterjúra ajánlatos a diplomák eredeti példányát vinni, nem a másolatot. Litvániában az ajánlólevél nem szokás, de ha már van, vigye magával (ha idegen nyelven készült, gondoskodjon a fordításról).

Jellemzően mennyi idő telik el az álláshirdetés megjelenése és a munkakezdés között?

Rendszerint 1–3 hónap.

Felkészülés az interjúra

Az interjú általában egyfordulós. Ez legtöbbször egy részletekbe menő elbeszélgetés formájában zajlik a felvételért felelős személy és a jelölt között.

Öltözködési javaslatok

Az öltözködés a meghirdetett állástól függ. Az öltöny vagy kosztüm minden alkalomra megfelel. Ékszereket és kozmetikumokat célszerű mértékkel használni.

Ki lesz ott az interjún?

A nagyobb vállalatoknál a személyzeti vezető esetenként előzetes interjút tart, amennyiben a jelöltek listája hosszú, és nagyon fontos pozícióról van szó. A második interjút rendszerint a közvetlen felettes vezeti le, mivel ő tudja, pontosan milyen, munkához kapcsolódó kérdéseket tegyen fel, és a jelentkező munkáját közvetlenül ő fogja irányítani. Litvániában nem jellemző a felvételi központok (értékelő központok) szolgáltatásainak igénybevétele, de néhány munkáltató fejvadász cégekhez szervezi ki a munkatársak előzetes kiválogatását.

Szokás kezet fogni?

Igen, figyeljen arra, hogy határozottan fogjon kezet az interjúztatóval.

Jellemzően hogyan épül fel az interjú?

Nincs tipikus szerkezete, de számítani lehet olyan kérdésekre, mint például: Mivel foglalkozott korábban? Mondjon valamit magáról (ez jó lehetőséget kínál a bemutatkozásra, egyúttal fontos információkat közölhet a reménybeli munkáltatóval, amivel esetleg felkeltheti az érdeklődését). Miért szeretne nálunk dolgozni? Miért hagyta ott az előző munkahelyét? Milyennek találja a vállalatunknál várható feladatokat? Ön mit kínál vállalatunknak? Melyek az erősségei és a gyenge oldalai? Mivel foglalkozik a szabadidejében? Milyen céljai vannak a jövőre nézve?

Mutassa, hogy lelkes. Tegye világossá, hogy szeretné megkapni az állást. Mutassa meg, hogy felkészült. Válaszaiba szője bele a vállalatról megszerzett tényszerű ismereteit, ezt azonban ne tegye túl feltűnően. Kérdéseket a későbbi szakaszban tegyen fel.

Számítson arra a kérdésre, hogy mekkora fizetést vár el. Erre válaszolhat például így: „Úgy gondolom, nem fogok kevesebbet kapni, mint az elődöm.”, vagy „Az Önök vállalatának jó a hírneve, így biztos vagyok benne, hogy fizetésem meg fog felelni az aktuális színvonalnak”. A bérről folytatott tárgyalások előtt a jelentkezőnek érdemes röviden felmérnie a választott terület fizetési kategóriáit.

Mikor lépi át egy kérdés a határt?

A munkáltató részéről indiszkrét lépés, ha az életkoráról, családi állapotáról, várandósságáról, függőségeiről vagy vallásáról kérdezi Önt.

Alku a fizetésről és a juttatásokról

A munkáltató általában rákérdez a kívánt fizetésre, amelyet havi összegben szoktak meghatározni. A fizetésekről a munkáltatóval vagy a személyzeti vezetővel kell tárgyalni. A fizetett szabadság szerepel a szerződésben, és ezt a törvény szigorúan meghatározza.

Számítani kell próbamunkára?

Igen, Litvániában viszonylag gyakori a próbamunka, és ezt a szerződésben is fel szokták tüntetni.

Meddig tart a szokásos próbaidő?

A próbaidő legfeljebb 3 hónap lehet.

A munkáltató fedezi az interjún való részvétel költségeit?

Nem, nem jellemző, hogy a munkáltató állja az útiköltséget.

Mikor értesítenek az eredményről?

Általában 2 héten belül megkapja az eredményt.

Visszajelzés és további lépések

Kiértékelésért néhány nap elteltével visszahívhatja a munkáltatót.

Mennyivel előbb kell odaérni az állásinterjúra?

Az állásinterjúra ajánlatos 10 perccel korábban érkezni. Litvániában értékelik a pontosságot, a megbeszélés zökkenőmentes megkezdését.

Az utolsó módosítás dátuma: 2014-11-26 11:09:49

© Európai Unió, 2014
Privacy Policy