Málta - álláskeresés

Ország: Málta
Hivatalos nyelvek: angol, máltai
Államforma: parlamentáris köztársaság
Népesség: 420 000
Főváros: Valletta
Pénznem: euró (EUR)
EU- vagy EGT-tagság: EU
Országhívószám: +356
Nemzetközi internetes tartománynév: .mt

Miért ez az ország?

A világ egyik legkisebb, ugyanakkor legnépesebb állama, a máltai szigetcsoport három lakott szigetből és 18 lakatlanból áll. Igazi turistaparadicsom, ahová évről évre a lakosság háromszorosának megfelelő számban érkeznek a látogatók. A nagyarányú fejlődés ellenére sikerült megőrizni a történelmi emlékeket a szigetek uralkodóinak az évek során, amelyek mintegy 7000 éves múltra tekintenek vissza, és sokat elárulnak a földközi-tengeri hódítások történetéből.

Az álláspiacon a szolgáltatási ágazat és a kézműves jellegű foglalkozások dominálnak. A legújabb felmérések szerint sok állást hirdetnek tanárok, irodai dolgozók, értékesítők, felszolgálók, gondozók, építőipari munkavállalók, ápolók, takarítók és informatikai szakemberek részére.

Álláskeresés

A helyi állami foglalkoztatási szolgálat a Foglalkoztatási és Képzési Testület. Az álláshirdetéseket a testület weboldalán és a sziget különböző pontjain található munkaügyi hivatalokban teszik közzé. Az állásokat a magántulajdonú munkaközvetítő cégek is hirdetik a honlapjukon, illetve közvetlenül ajánlják az ügyfeleiknek. A helyben elérhető állásokat az állami és magánszektorban működő szervezetek a helyi lapokban szokták meghirdetni. Az EURES portál Linkek oldalán minden hasznos link megtalálható.

Tanácsok az álláspályázathoz

A jelentkezést általában e-mailben vagy postán kell beküldeni, a hirdetésben megadott utasítás szerint. A jelentkezési leveléhez mindig csatolja a személyes önéletrajzát. Ellenkező utasítás hiányában a levelet és az önéletrajzot is angolul kell beküldeni.

Figyeljen arra, hogy minden csatolmányt mellékeljen, és ellenőrizze, hogy a fájlokat meg lehet-e nyitni. Egyértelműen jelölje meg, melyik állásra jelentkezik. Tartózkodjon az animációtól vagy a feltűnő designtól, különösen ha szakmai állásról van szó, amelynek nincs köze a designhoz.

Ha spontán jelentkezik, jelölje meg, milyen állás érdekelné. Azt is jelezze, hogy mikor tudna kezdeni. Tüntesse fel a megfelelő képesítéseket.

„A brüsszeli Európai Foglalkoztatási Napon a standunkhoz ellátogatók többsége a pénzügyi szolgáltatások, jog, marketing és kommunikáció, illetve az idegenforgalom területén szerzett diplomát. Máltán éppen ezeken a területeken van munkaerőhiány, így a rendezvénynek köszönhetően ezek a fiatalok kapcsolatba kerülhettek az ezekben az ágazatokban állást kínáló helyi munkáltatókkal.” Jonathan Brimmer, EURES-tanácsadó, Málta

Szoktak fényképet mellékelni az önéletrajzhoz?

Nem, a máltai önéletrajzokban általában nincs fénykép.

Előnyt jelent a kézzel írt jelentkezés?

Nem mondhatni. Amennyiben kézzel írott jelentkezésre van szükség, ezt a hirdetésben külön jelzik.

Mennyire elterjedt, illetve elfogadott az Europass-formátumú önéletrajz?

Az Europass-formátumú önéletrajz elfogadott.

Telefonos érdeklődés

Az első állásinterjú ügyében általában a munkáltató keresi meg telefonon a jelentkezőket. Ezután következik a személyes interjú.

A telefonbeszélgetések során próbálja kideríteni a kapcsolattartó személy nevét, a vállalat nevét pedig használja helyesen. A beszélgetés során legyen mindvégig udvarias. Beszéljen röviden, lényegre törően, fontos információkat azonban ne hagyjon ki. Tisztázza, mi lesz a következő lépés.

A jelentkezéssel együtt az okleveleket is be kell küldeni?

A jelentkezési szakaszban általában nincs szükség a képesítések igazolására. Ha viszont interjúra kerül a sor, be kell majd mutatnia az eredeti bizonyítványokat. Vigyen fénymásolatot a bizonyítványokról arra az esetre, ha az interjúztató másolatot kér. A Máltán kívüli oktatási intézményekben, például külföldi egyetemeken szerzett képesítéseket el kell ismertetni. Ezt a Nemzeti Továbbképzési és Felsőoktatási Bizottság (http://www.ncfhe.org.mt) alá tartozó Malta Qualifications Recognition Information Centre (MQRIC) nevű intézménynél kérheti.

Kell referencia, ajánlólevél vagy erkölcsi bizonyítvány?

Referenciát általában a szolgáltatóipari, pénzügyi és hasonló jellegű állások esetében szoktak előírni. Megfelelő referencia lehet például egy korábbi munkáltató, egy megbízható szakember vagy akár egy plébános. Általában azt kell igazolniuk, hogy az adott személy megbízható, így az állásban várhatóan gond nélkül helyt fog állni.

Ajánlólevélre csak akkor van szükség, ha a munkáltató külön kéri.

Jellemzően mennyi idő telik el az álláshirdetés megjelenése és a munkakezdés között?

Ez a vállalattól, a felvételi eljárástól és az Ön rendelkezésre állásától függ.

Felkészülés az interjúra

A toborzó a jelentkezőktől elvárja a rendelkezésre állást, a vállalat ismeretét, valamint – külföldiek esetében – a máltai kultúra alapvető ismeretét. A legtöbb máltai vállalatnál az angolnyelv-tudás alapkövetelmény.

Öltözködési javaslatok

Az interjúra mindig öltözzön fel elegánsan. Férfiaknak ajánlott a sötét öltöny fehér vagy világos inggel és elegáns nyakkendővel. A nők számára javasolt a kosztüm és a blúz. Ne viseljen feltűnő ékszereket és sminket. A férfiaknál kerülendő a fülbevaló vagy más testékszerek viselése. Ameny-nyiben tetoválása van, ügyeljen rá, hogy a ruha eltakarja. A helyi munkáltatók nem szeretik a tetoválásokat. Ajánlott valamilyen könnyű, üde parfümöt viselni, különösen nyáron.

Ki lesz ott az interjún?

Az állásinterjúkon általában a munkáltató van jelen, hacsak nem nagyobb szervezetről van szó, ebben az esetben a HR-igazgató és a részlegvezető vesz részt az interjún.

Szokás kezet fogni?

Igen, ez az első dolga, amikor találkozik az interjúztatókkal. Fogjon kezet és mutatkozzon be a teljes nevén (utónév, vezetéknév). Ne feledkezzen meg a mosolyról! Ne üljön le, amíg hellyel nem kínálják.

Jellemzően hogyan épül fel az interjú?

Az interjú hangulata általában nagyon barátságos, a jelentkező otthonosan érezheti magát. Az interjúk rendszerint négyszemközt zajlanak. A speciális szakértelmet nem igénylő állások esetében csak egy interjúra kell számítani, a gyakorlatot is megkívánó, speciális szakértelmet igénylő foglalkozásokban meghirdetett állásoknál viszont gyakori az előzetes válogatás, és ezt még egy vagy két további interjú követ. Ilyen esetben előfordulhat, hogy bemutatót is kell tartania.

A megbeszélés/kérdések során igyekezzen a tárgynál maradni, és ne említsen olyan készségeket, amelyekkel nem rendelkezik. Mutassa, hogy szívesen tanul. A szemkontaktus és a testbeszéd egyaránt fontos.

A kérdéseit felteheti, de ne legyen belőlük túl sok, és tartozzanak a tárgyhoz. A munkaköri leírásra vagy a munkakörülményekre érdemes lehet rákérdezni. Ha második interjú is lesz, ebben a szakaszban a fizetésről még ne beszéljen.

Minél többet tud a vállalatról, annál jobb. Ezzel jelzi, hogy szívesen megismerné a vállalatot, eddigi teljesítményét és a jövőre szóló terveit. Lelkesedésének köszönhetően kiválasztási esélyei is megnőhetnek. A jelentkezőknek feltett leggyakoribb kérdés az, hogy mi a vállalat alapvető funkciója. Hasonló kérdés, hogy a vállalat egy nagyobb cég leányvállalata-e, illetve termékeit exportálja-e, és ha igen, mely országokba.

A munkáltató által feltett beugratós kérdések egyike az elvárt fizetésre vonatkozik. Erre többféle válasz adható, főleg ha otthon már felkészült, azaz utánanézett a vállalatnak, és kellő gyakorlattal rendelkezik.

Mikor lépi át egy kérdés a határt?

A törvény tiltja, hogy a munkáltatók olyan kérdéseket tegyenek fel, amelyek alkalmasak a nemen, szexuális irányultságon, vallási meggyőződésen, etnikai hovatartozáson vagy származási országon alapuló megkülönböztetésre. Amennyiben a magánéletéről kérdezik, udvariasan elháríthatja a kérdést; elég, ha annyit mond az interjúztatónak, hogy a magánélete nem fogja zavarni a munkáját és a beosztását. Az interjúztató az érdeklődési köréről, a szabadidős tevékenységeiről nyugodtan kérdezheti, és a véleményét is kérheti különféle kérdésekről, akár aktualitásokról is.

Alku a fizetésről és a juttatásokról

A fizetésről lehet tárgyalni, különösen olyankor, ha a megpályázott állás területén nagy tapasztalattal rendelkezik. A fizetést általában heti vagy havi összegben adják meg. A felajánlott díjazás magában foglalja a fizetett szabadságot és az éves jutalmakat.

A fizetésről és a béren kívüli juttatásokról nagyobb cégek esetében a HR-vezető tárgyal a vállalat nevében, míg a kisebbeknél maga a munkáltató.

Amennyiben elnyeri az állást, a vállalat a törvény értelmében köteles bejelenteni a foglalkoztatását a helyi hatóságok felé, amihez az első munkanapon ki kell töltenie a „foglalkoztatás megkezdése” című nyomtatványt, és ezt be kell nyújtania az Employment and Training Corporation (Foglalkoztatási és Képzési Testület) nevű intézményhez. Ezen a nyomtatványon az Ön aláírásának is szerepelnie kell. Ügyeljen arra, hogy a munkáltató az első munkanapján elküldje ezt a nyomtatványt a testületnek.

Számítani kell próbamunkára?

Nem, próbamunkát nem fognak kérni, mivel ez ellentétes a jelenlegi jogszabályokkal. Ez azt is jelenti, hogy ha ilyesmit kérnek Öntől, nyugodtan megtagadhatja.

Meddig tart a szokásos próbaidő?

Általában 6 és 12 hónap között alakul, de ez a vállalattól függ, úgyhogy munkába állás előtt tájékozódjon.

A munkáltató fedezi az interjún való részvétel költségeit?

A vállalattól függ.

Mikor értesítenek az eredményről?

A munkáltató általában egy későbbi időpontban tájékoztatja az interjú eredményéről. A munkáltató azt is jelezni fogja, ha újabb interjúra szeretnék behívni. Ha az állásra Önt választották, kis cég esetében erről telefonon fogják értesíteni, nagyvállalatoknál viszont postai úton.

Visszajelzés és további lépések

Lehetőség van arra, hogy egy értékelés erejéig találkozzon a munkáltatóval, vagy telefonon kérje ki a véleményét.

Mennyivel előbb kell odaérni az állásinterjúra?

A pontosságot az interjúk esetében nagyon komolyan veszik. Ha a környéket nem ismeri pontosan, induljon korábban, hogy biztosan odaérjen.

Ha az adott nap Önnek semmiképpen nem felel meg, könnyen módosíthat az időponton, csak hívja fel időben a munkáltatót (legalább 1 nappal korábban).

Érdemes megtudni, ki lesz az interjúztató.

Az utolsó módosítás dátuma: 2014-11-26 11:53:21

© Európai Unió, 2014
Privacy Policy