Görögország - álláskeresés

Hivatalos nyelvek: görög
Államforma: parlamentáris köztársaság
Népesség: 11,1 millió
Főváros: Athén
Pénznem: euró (EUR)
EU- vagy EGT-tagság: EU
Országhívószám: +30
Nemzetközi internetes tartománynév: .gr

Miért ez az ország?

Görögország hatása mérete ellenére mindig nagy volt, méltán tartjuk a civilizáció bölcsőjének. Az ország ma is számtalan látnivalót kínál, többek között 2500-nál is több szigetet, elbűvölő tengerpartokat, buja szurdokokat és romantikus romokat.

A 2010-ben kezdődött államadósság-válság szigorú megszorító intézkedéseket és pénzügyi reformokat vont maga után. A munkanélküliség magas, különösen a fiatalok körében. A munkaerő mobilitása alacsony, mivel sokan családi vállalkozásban dolgoznak. A munkaerő 9,4%-át migránsok teszik ki (legnagyobb részben Albániából), közülük minden negyedik az építőiparban dolgozik. Görögország két legnagyobb iparága a hajózás és az idegenforgalom. A legnagyobb kereslet az irodai és könyvelő személyzet, valamint a bolti dolgozók iránt mutatkozik, őket követik az építkezéseken és a személyes szolgáltatásokban dolgozók (fodrászok, szakácsok, felszolgálók).

Álláskeresés

Az EURES portál mellett a Linkek részből érdemes továbblépni a görög országos foglalkoztatási szolgálat, az OAED oldalára, amelyet a Manpower foglalkoztatási szervezet irányít. A helyi foglalkoztatási hivatalok elérhetőségéről az OAED weboldalán található PES-index linken keresztül tájékozódhat. Görögországban munkaerő-közvetítő magáncégek nem működhetnek.

Tanácsok az álláspályázathoz

Álláspályázat esetén Görögországban a szokásos eljárás az, hogy e-mailben küld a munkáltatónak egy önéletrajzot – amelyet egyébként személyesen is benyújthat –, vagy telefonál. Az önéletrajzhoz mellékelni kell a jelentkező aláírásával ellátott, a jelentkezést indokoló motivációs levelet is.

Szoktak fényképet mellékelni az önéletrajzhoz?

A fénykép gyakori, de nem kötelező, kivéve az idegenforgalomban, ahol a szállodai és éttermi munkáltatók előírhatják a fényképet.

Előnyt jelent a kézzel írt jelentkezés?

Nem, inkább gépelt levelet kell küldeni.

Mennyire elterjedt, illetve elfogadott az Europass-formátumú önéletrajz?

A görög önéletrajz általában nem hos�- szabb két oldalnál; mindazonáltal az Europass- formátumot is ismerik, és szabad használni. A munkáltatót az önéletrajz formátumánál jobban érdeklik a jelentkező készségei, munkahelyi gyakorlata, személyisége és a munka iránti elhivatottsága. Ügyeljen arra, hogy az önéletrajz részletes, megfelelően tagolt legyen, és minden referencia rendelkezésre álljon, szükség esetén hitelesítve.

Telefonos érdeklődés

Ha felhívja a munkáltatót, legyen udvarias, komoly, mutassa, hogy érdekli az állás, hallgassa meg figyelmesen és legyen őszinte.

A jelentkezéssel együtt az okleveleket is be kell küldeni?

Nem, csak ha kifejezetten kérik. A jelentkezőnek mindazonáltal rendelkeznie kell az összes szükséges dokumentum (oklevelek, bizonyítványok, a munkahelyi gyakorlatot tanúsító levelek) hiteles változatával, amikor találkozik a toborzóval.

Kell referencia, ajánlólevél vagy erkölcsi bizonyítvány?

Ez a munkáltatótól függ. Rendszerint nincs szükség ilyenekre, a korábbi munkáltatók azonban adhatnak referenciát. Ezek várhatóan erősítik a jelentkező pozícióját azzal, hogy igazolják jó minősítését és szaktudását.

Ajánlólevelet általában nem szoktak kérni, de kell, hogy legyen. A biztonsági állások és magasabb beosztások esetében szükség lehet erkölcsi bizonyítványra.

Jellemzően mennyi idő telik el az álláshirdetés megjelenése és a munkakezdés között?

Általában legfeljebb 1 hónap.

Felkészülés az interjúra

Mielőtt interjúra indul, érdemes minél többet kideríteni a vállalatról. Ha úgy alakul, hogy az interjún – alapos ok miatt – nem tud megjelenni, új időpontot kell kérnie, mégpedig 2–3 nappal korábban.

Öltözködési javaslatok

Ellenőrizze a megjelenését, legyen ápolt, frissen borotvált és jól öltözött, a vállalat normáinak megfelelően.

Ki lesz ott az interjún?

Egyéni interjú esetén könnyen lehet, hogy kettesben lesz az interjúztatóval. Előfordul, hogy egymás után két interjút is tartanak, különböző személyekkel. Ha egy bizottság tartja az interjút, valószínűleg 3-5 főből fog állni. Csoportos interjú esetén sok jelöltet hívnak be egy közös beszélgetésre.

Szokás kezet fogni?

Igen, az interjú előtt és után udvarias gesztus és szakmailag is elfogadott a kézfogás.

Jellemzően hogyan épül fel az interjú?

Az interjú során a toborzó meg akarja ismerni a jelentkező szakismereteit és az alkalmazás lehetséges feltételeit. A megbeszélés az osztályvezető igazgató vagy a HR-igazgató irányítása alatt zajlik. A felvételt általában 2-4 megbeszélés és tesztek előzik meg.

Az interjúk vagy a tesztek légköre általában oldott, barátságos és puhatolódzó. Az interjú során felmerülő nem szakmai és szakmai jellegű témák aránya körülbelül 30:70%.

A jelentkezőnek az interjún aktív szerepet kell játszania, a kérdéseket figyelmesen meg kell hallgatnia. Szakszerűen és méltóságteljesen kell viselkednie. Amennyiben az állás a jelentkező részéről költözéssel jár, a toborzó számít arra, hogy nyelvi kérdések, illetve a szállással kapcsolatos és családi kérdések is felmerülnek.

Mikor lépi át egy kérdés a határt?

A politikai nézetekre és a magánéletre vonatkozó kérdések szigorúan magánügynek számítanak.

Alku a fizetésről és a juttatásokról

A szabványos szerződés tartalmazza az időtartamot, az általános díjazást, valamint a fizetett szabadság feltételeit. Ajánlatos megvárni, hogy a munkáltató tegye meg az első lépést. A fizetésről és az esetleges éves jutalmakról ezután külön lehet tárgyalni. Ha vannak kiegészítő juttatások, ezek közé tartozhat az év végi extra fizetés, a kiegészítő egészségbiztosítás, a vállalati gépkocsi használata, valamint a jutalékok. Ezekről a HR-munkatársakkal vagy az osztályvezetővel kell tárgyalni.

Számítani kell próbamunkára?

Nem köteles elvállalni a próbamunkát, ha a munkáltató ezt kéri.

Meddig tart a szokásos próbaidő?

12 hónap a fizetett próbaidő. Amennyiben a szerződés ezen az időtartamon belül megszűnik, az elbocsátott alkalmazott nem jogosult kártérítésre.

A munkáltató fedezi az interjún való részvétel költségeit?

Ez a munkáltatótól függ.

Mikor értesítenek az eredményről?

Az eljárás egésze általában egy hónapot vesz igénybe.

Visszajelzés és további lépések

Az állásinterjút követő tájékoztatás terén általában a munkáltatóé a kezdeményező szerep. Nem jellemző, hogy a jelöltek kérnek visszajelzést.

Mennyivel előbb kell odaérni az állásinterjúra?

A jelentkezőnek pontosnak kell lennie. Az állásinterjúra ajánlatos 10 perccel korábban érkezni. Ugyanezt a pontosságot azonban a munkáltatótól ne várja el.

Az utolsó módosítás dátuma: 2014-11-25 15:16:06

© Európai Unió, 2014
Privacy Policy