Észtország - álláskeresés

Ország: Észtország
Hivatalos nyelvek: észt
Államforma: parlamentáris köztársaság
Népesség: 1,3 millió
Főváros: Tallinn
Pénznem: euró (EUR)
EU- vagy EGT-tagság: EU
Országhívószám: +372
Nemzetközi internetes tartománynév: .ee

Miért ez az ország?

Észtország hírnevét többek között az informatikának köszönheti, a Skype-ot például két észt írta. Nevezetes még középkori hangulatú fővárosa, Tallinn, tengerparti üdülői, szigetei, romantikus kastélyai és a területének felét elfoglaló erdőségei. Bár az országot a legkisebb balti államként tartják nyilván, az észtek gyakran inkább a skandinávokhoz sorolják magukat, nem a Baltikumhoz, mivel etnikai és nyelvi gyökereik miatt a finnekhez szorosabban kötődnek, mint a litvánokhoz vagy lettekhez.

2011 végén az EU-n belül Észtországban volt a legalacsonyabb az államadósság. Az ország kisméretű munkaerőpiaca miatt heves verseny folyik az állásokért, különösen a vezetői szintű állásokért. A legfrissebb számadatok szerint a szolgáltatásban, értékesítésben, gép- és berendezéskezelői állásokban volt a legalacsonyabb az egy hirdetésre jelentkezők száma.

Álláskeresés

Az észtországi elhelyezkedésben segíthetnek a barátok, újsághirdetések, toborzócégek, internetes oldalak és az állami foglalkoztatási szolgálat: az észt munkanélküli biztosítási alap és a hozzá tartozó munkaügyi központok (az elérhetőségüket lásd az EURES portál Linkek részében). Az észtországi álláskeresés során hasznos portál még a CV-Online (http://www.cv.ee) és a CV Market (http://www.cvkeskus.ee).

Az elhelyezkedéshez általában feltétlen szükség van a személyes kapcsolati hálóra. Ha van olyan kapcsolata, akitől bennfentes információkhoz juthat, használja is ki. Ismer valakit, aki a cégnél dolgozik? Kérdezze meg, tud-e segíteni!

A közösségi médiát is érdemes segítségül hívni. Legyen a kiszemelt vállalat „rajongója” a Facebookon, és kövesse a Twitteren. Így olyan információkhoz juthat hozzá, amelyeket egyébként esetleg nem találna meg.

Tanácsok az álláspályázathoz

Észtországban leggyakrabban az online állásadatbázison keresztül szokás jelentkezni. Célszerű elektronikusan jelentkezni, a jelentkezés pedig legyen rövid és konkrét. Az írásbeli jelentkezésnek mindig jól olvashatónak, nyelvtanilag helyesnek, rövidnek és lényegre törőnek kell lennie.

Az önéletrajz és a jelentkezés benyújtása után gyakran több fordulón is keresztül kell mennie. Ebbe nyelvi és munkaalkalmassági teszt is tartozhat. Amennyiben ezeket sikeresen teljesítette, számíthat rá, hogy behívják egy interjúra.

Szoktak fényképet mellékelni az önéletrajzhoz?

Ez teljesen a jelentkezőtől függ, nem kötelező. Észtországban az álláspályázatok nagyjából fele tartalmaz fényképes önéletrajzot.

Előnyt jelent a kézzel írt jelentkezés?

Nem, a motivációs levél és az önéletrajz általában géppel készül, és elektronikusan szokták beküldeni.

Mennyire elterjedt, illetve elfogadott az Europass-formátumú önéletrajz?

A nemzeti önéletrajz-formátumot jobban szeretik.

Telefonos érdeklődés

Amikor telefonhívásra készül, gondoskodjon róla, hogy kéznél legyen az álláshirdetés, szakismereteinek listája, az önéletrajza és egy jegyzetfüzet. Keresse meg a megfelelő kapcsolattartó személyt – a HR-szakembert. Érdeklődjön az álláshely iránt, és kérdezze meg, hová küldje a szükséges dokumentumokat. Legyen udvarias, figyeljen oda, beszéljen lassan és érthetően, adjon konkrét válaszokat és nevezze meg a referenciáit. Legyen kezdeményező.

A jelentkezéssel együtt az okleveleket is be kell küldeni?

Nem, az okleveleket és a képesítéseiről szóló bizonyítványokat az első interjúra kell elvinni. A másolat is elegendő. Csak a legmagasabb iskolai végzettségéről szóló diplomát kell bemutatnia. Nem kell bemutatnia a 10 évnél régebbi okleveleket, ha azok az állás és a szükséges szakismeretek szempontjából lényegtelenek.

Kell referencia, ajánlólevél vagy erkölcsi bizonyítvány?

A jelölteknek az önéletrajzukban fel kell tüntetniük két vagy három ajánlást adó személy elérhetőségét. Szerepelhet köztük korábbi munkáltató vagy iskolai, egyetemi kapcsolat is. Alkalmasnak kell lenniük arra, hogy alátámasszák az önéletrajz vonatkozó tartalmát és szakmai háttér-információkkal szolgáljanak a jelöltről. Az erkölcsi bizonyítvány a közszolgálati alkalmazottak számára kötelező. Bizonyos szakmákban szükség van a büntetlen előélet rendőrségi igazolására (pl. sofőrök esetében a korábbi közlekedési szabálysértések tekintetében).

Jellemzően mennyi idő telik el az álláshirdetés megjelenése és a munkakezdés között?

Átlagosan egy hónap.

Felkészülés az interjúra

Az interjú előtt szánjon időt a felkészülésre, hogy magabiztosan, összeszedetten tudjon megjelenni a találkozón. Vigyen magával tollat és jegyzetfüzetet, hogy feljegyzéseket tudjon készíteni. Ne üljön le addig, amíg hellyel nem kínálják. Legyen határozott fellépésű, meggyőző – és ne felejtsen el mosolyogni.

Öltözködési javaslatok

Ez a megpályázott beosztástól függ. Érdemes konvencionális, kényelmes stílusban megjelenni. Ékszert nyugodtan viselhet.

Ki lesz ott az interjún?

Általában a munkáltató hivatalos képviselője és egy vagy több személyzeti szakértő van jelen, de csoportos interjú esetén más jelentkezők is ott lehetnek. Ha teszten vesz részt, úgy számítson, hogy azon 2–10 jelölt lesz jelen. A tesztek általában legalább 30 percet, de legfeljebb 1,5 órát vesznek igénybe.

Szokás kezet fogni?

A kézfogás az üdvözlés elfogadott formája, de várja meg, amíg a munkáltató kezet nyújt. Legyen barátságos és nyitott, álljon vagy üljön egyenesen, beszéljen hallhatóan és érthetően, tartsa fenn a szemkontaktust.

Jellemzően hogyan épül fel az interjú?

A megbeszélés elején rövid bemelegítésre (általános kérdésekre), ezt követően pedig a személyiségére és motivációjára vonatkozó konkrét kérdésekre számíthat.

Ezután saját magáról kell röviden beszélnie. Végül a következő kérdések kerülhetnek elő: az erősségei és gyenge oldalai, miért éppen ez az állás érdekli, tanulmányai, képesítései és korábbi munkavállalói gyakorlata, hobbijai, munkavállalási körülményei, fizetés. Az elvárt magatartás: őszinte és barátságos, de nem túl közvetlen.

Számítson a feladatokat, munkakörülményeket, leendő kollégáit, külön jutalmakat, a fizetést, a korábbi állására vonatkozó általános információkat, ottani feladatait, valamint a távozásának okait érintő kérdésekre.

A jelöltek az interjú végén általában további kérdéseket tehetnek fel az állással és a vállalattal kapcsolatban.

Mikor lépi át egy kérdés a határt?

A magánéletre vonatkozó kérdéseket (pl. a szexuális irányultság, vallás, várandósság, betegségek, anyagi körülmények) szigorúan magánügynek kell tekinteni.

Alku a fizetésről és a juttatásokról

A szerződésről szóló tárgyalás kitérhet a munkába állás időpontjára, a bérre és a jutalmakra. A fizetés kérdéséről adott esetben lehet tárgyalni, ez azonban pozíciótól és vállalattól függ. A fizetéseket általában havi összegben adják meg. A díjazásba beletartozik a fizetett szabadság, amelyet az észtországi törvények szabályoznak. Az éves jutalmakról nem lehet külön tárgyalni.

A következő juttatások előfordulhatnak, de nem gyakoriak: szolgálati autó, útiköltség visszatérítése, edzőtermi tagság vagy uszodabérlet. A magánszférában ezekről az extrákról is lehet tárgyalni. A különjuttatásokról a közvetlen felettesével kell megállapodnia.

Számítani kell próbamunkára?

Nem, ez nem gyakori.

Meddig tart a szokásos próbaidő?

Négy hónapig, állami/kormányzati pozíciók esetében 6 hónapig.

A munkáltató fedezi az interjún való részvétel költségeit?

Nem, nem valószínű.

Mikor értesítenek az eredményről?

A legtöbb vállalat (60%) az állásinterjút követő 2 hét folyamán tájékoztatja a jelentkezési eljárás eredményéről. A többi (40%) semmilyen visszajelzést nem küld.

Visszajelzés és további lépések

A munkáltató esetenként Öntől várja, hogy érdeklődjön. Az interjú végén megkérdezheti, mikorra várhatja a visszajelzést. Ha az ígért időtartamon belül semmilyen visszajelzést nem kap, felhívhatja a munkáltatót, és rákérdezhet az eredményekre. Az interjú után küldhet egy e-mailt a munkáltatónak, amelyben megköszöni a lehetőséget – ezzel kimutatja, hogy valóban érdekli az állás, és a munkáltató is nagyobb eséllyel emlékszik majd Önre.

Mennyivel előbb kell odaérni az állásinterjúra?

Erősen ajánlott az állásinterjún pontosan megjelenni. Az elfogadható indok nélküli késés nem megengedhető. Célszerű pár perccel korábban érkeznie: ezzel mutatja, hogy pontos, és hogy érdekli az állás.

Az utolsó módosítás dátuma: 2014-11-25 14:45:39

© Európai Unió, 2014
Privacy Policy