Izland - álláskeresés

Ország: Izland
Hivatalos nyelvek: izlandi
Államforma: parlamentáris köztársaság
Népesség: 320 000
Főváros: Reykjavík
Pénznem: izlandi korona (ISK)
EU- vagy EGT-tagság: EGT
Országhívószám: +354
Nemzetközi internetes tartománynév: .is

Miért ez az ország?

Izland a természeti csodák szigete, tűzhányókkal, gleccserekkel, gejzírekkel és iszapvulkánokkal. Ne féljen a vikingektől: az izlandiak barátságosak, vicces és nyugodt emberek, fővárosuk, Reykjavík pedig egy falu bájával és biztonságos légkörével büszkélkedhet.

Izlandon mindig nagyon alacsony, 1% körüli volt a munkanélküliség. A pénzügyi válság és a bankok 2008-as összeomlása nyomán ez megváltozott, és 8% fölé emelkedett, bár azóta már csökkent. A gazdasági válság az idegenforgalomban fellendülést hozott, a valuta leértékelődésének köszönhetően. A szoftverfejlesztési ágazat növekedése abban mutatkozik meg, hogy szakképzett informatikai munkavállalókra nagy a kereslet, ezenkívül a fémiparban is hiány van szakképzett dolgozókból, többek között hegesztőkből és vasmunkásokból. Orvosokra szintén szükség lenne az országban, mivel az izlandi orvosok közül sokan külföldön vállaltak munkát.

Álláskeresés

Ha nem beszéli az izlandi nyelvet, legjobb, ha az EURES-en keresztül keres munkát. Az izlandi állások némelyike esetében online jelentkezési lapot kell kitölteni a http://www. vinnumalastofnun.is/eures címen. Más esetekben egyenesen a munkavállalónak küldheti az álláspályázatot. Ügyeljen arra, hogy az űrlapot a lehető legrészletesebben töltse ki.

Emellett ingyenesen regisztrálhat egy vagy akár több magánkézben lévő állásközvetítő ügynökségnél (ráðningarþjónustur), figyelheti a helyi lapokban megjelenő álláshirdetéseket vagy saját hirdetést adhat fel.

A szakmája szerinti szakszervezet (stéttarfélag) helyi egységével is felveheti a kapcsolatot: ők ismerik a szakma aktuális foglalkoztatási tendenciáit, és tanácsot adhatnak a keresés első lépéseihez.

Jó, ha tudja, hogy egy olyan kis közösségben, mint amilyen Izland, a szóbeszéd is nagyon hatékony, számos álláskereső családi kapcsolatokon, illetve személyes kapcsolati hálóján keresztül talál munkát.

Tanácsok az álláspályázathoz

Az álláspályázat legáltalánosabb módja, hogy küld egy önéletrajzot és egy motivációs levelet. Az önéletrajz nem lehet kétoldalasnál hosszabb, ellenben legyen lényegre törő és naprakész. A levélben írja meg, hogy miért érdekli Önt az adott állás, és miért Ön lenne a megfelelő személy a betöltésére.

Ha spontán módon jelentkezik, akkor próbálja jelentkezését közvetlenül a kiválasztási eljárásért majdan felelős személynek benyújtani. Ezzel jobb benyomást kelt.

Szoktak fényképet mellékelni az önéletrajzhoz?

Igen, az önéletrajzokban legtöbbször van fénykép. Gondosan válassza ki a fotót: csak Ön legyen rajta, és ne látsszon semmi a háttérben. A tengerparton vagy a múlt hétvégi bulin készült fényképeket nem jó ötlet erre használni.

Előnyt jelent a kézzel írt jelentkezés?

Egyáltalán nem: a kézírásos motivációs levelet általában amatőrségnek tekintik.

Mennyire elterjedt, illetve elfogadott az Europass-formátumú önéletrajz?

Az Europass típusú nyomtatványokat túl hosszúnak és nagyon részletesnek találják. Az önéletrajz esetében fontosabb, hogy rövid és áttekinthető legyen, legfeljebb két oldalban.

Telefonos érdeklődés

Ha telefonon szeretne jelentkezni, tartsa szem előtt, hogy az izlandiak nem kimondottan hivatalosak. Ettől függetlenül azért a beszélgetés elején mutatkozzon be, és mondja el, miért telefonált. Ügyeljen arra, hogy ne beszéljen túl hosszasan, és soha ne szakítsa félbe a beszélgetőpartnerét.

A jelentkezéssel együtt az okleveleket is be kell küldeni?

Izlandon gondoskodni kell az oklevelek egyenértékűségének megállapításáról és elismertetéséről. A munkáltatók így jobban meg tudják ítélni ismereteit és készségeit. Ez egyúttal jobb állásokhoz, magasabb fizetésekhez is hozzásegítheti Önt.

Az általános alapelv szerint az Ön hazájában adott szakma gyakorlására feljogosító érvényes bizonyítványok érvényesek az EGT más országaiban is. A magasabb végzettségeket, a 3 éves egyetemi tanulmányokat (BA, BSc, BS), a középiskolai végzettséghez társuló szakmai tanulmányokat az EGT területén mindenhol el kell ismerni.

Az elismerési eljárások koordinációja az Oktatásügyi, Tudományos és Kulturális Minisztérium alá tartozik. A saját területükhöz tartozó elismeréseket viszont az egyes minisztériumok kezelik, az orvosi és egészségügyi szakmák esetében például az Egészségügyi Minisztérium. A szükséges információk összegyűjtését érdemes a http://www.menntagatt.is webhelyen kezdeni – ez a képesítések elbírálásának és elismerésének nemzeti referenciapontja.

Kell referencia, ajánlólevél vagy erkölcsi bizonyítvány?

Az önéletrajzában nevezzen meg legalább két embert – például korábbi munkáltatót vagy tanárt –, aki kedvező referenciát tud adni. Ehhez előre kérje a beleegyezésüket. Tudniuk kell, hogy Ön milyen munkaerő, és igazolniuk kell, hogy a készségei, a munkához való hozzáállása megfelel annak, amit magáról állít.

Az ajánlólevelek hasznosak lehetnek, de a legtöbb munkáltató inkább maga szerzi be a referenciát. Az önéletrajzban mindazonáltal említse meg az ajánlóleveleket, és számítson rá, hogy az állásinterjún esetleg be kell mutatnia azokat.

Néhány munkáltató a helyi hatóságok által kiállított igazolást kér arról, hogy Ön büntetlen előéletű. Különösen gyakori ez az ápolási vagy takarítói munkakörökben, amelyek velejárója, hogy munka közben egyedül lesz, gyakran magánemberek otthonában vagy irodákban.

Jellemzően mennyi idő telik el az álláshirdetés megjelenése és a munkakezdés között?

Az alacsony képzettséget igénylő állások esetében a jelentkezőknek akár napokon belül, de legkésőbb egy hónapon belül munkába kell állniuk. A magasan képzett, szakértelmet igénylő pozícióknál több lehetőség van a tárgyalásra. Általában 1-3 hónap szokott eltelni.

Felkészülés az interjúra

Mielőtt interjúra indulna, végezze el a házi feladatot. Olvassa el a cég bemutatkozását a weboldalán, és gondolja ki a választ bármilyen felmerülő kérdésre. A kérdések között szerepelhet például: Melyek az erősségei és a gyenge oldalai? Milyen munkavállalónak mondaná magát? Miért hagyta ott a legutóbbi munkahelyét? Mutasson érdeklődést: igyekezzen a lehető legtöbbet megtudni a vállalatról és a meghirdetett állásról.

Öltözködési javaslatok

Öltözzön hétköznapian elegáns vagy hagyományos stílusban. Ne viseljen túl sok ékszert. A férfiak ékszerviselése – a jegygyűrűtől eltekintve – az izlandi társadalomban megütközést vált ki.

Ki lesz ott az interjún?

A munkáltató részéről egy–négy személyre lehet számítani. Általában igaz, hogy minél speciálisabb szakértelmet kíván az állás, annál többen vannak az interjún.

Szokás kezet fogni?

Az emberek mindig kezet fognak az olyan hivatalos alkalmakkor, mint az állásinterjúk. Figyeljen az erős kézfogásra és a szemkontaktusra. A gyenge kézszorítás nem jó belépő.

Jellemzően hogyan épül fel az interjú?

Az interjúk hossza általában 30 perc és egy óra között mozog. Nincs meghatározott szerkezetük. A legjobb, ha törekszik a teljes őszinteségre, és a szakismereteit nem becsüli sem túl, sem alá. Legyen udvarias, és próbálja megőrizni a nyugalmát.

Az interjú során a munkáltatók azt szeretnék megtudni, kicsoda is voltaképpen Ön. Ne lepődjön meg, ha a magánéletéről is kérdeznek. A nem szakmai jellegű kérdések általában az interjú kis részét teszik ki, és ezeket csak arra használják, hogy oldottabb legyen a légkör. A munkáltató az önéletrajzából már úgyis tudja a tapasztalataival kapcsolatos alapvető információkat. Használja ki ezt a lehetőséget arra, hogy részletesebben beszéljen a készségeiről, és arról, miért Ön a legjobb jelölt. Próbálja meggyőzni a munkáltatót arról is, hogy olyan pluszt hoz magával, ami javítani fog a vállalat minőségén, ezért pedig kész keményen megdolgozni.

Az állás jellegével kapcsolatban bármilyen kérdést nyugodtan feltehet, a fizetést érintőkkel azonban jobb várni addig, amíg biztos nem benne, hogy felvették – hacsak a munkáltató nem hozza fel a témát.

Az interjú végén a munkáltató általában elmondja, mikor lehet számítani az értesítésre. Ha nem így tesz, akkor valószínűleg nem sikerült felkelteni az érdeklődését. Ha a munkáltató a megadott időszakon belül nem kereste Önt, a legjobb egyszerűen megkeresni és visszajelzést kérni.

Bár a személyes megjelenés mindig előnyösebb, ha nem tud részt venni az állásinterjún, nézzen utána, hátha a munkáltató konferenciahívásként is le tudja azt bonyolítani. A videokonferenciák Izlandon is egyre népszerűbbek.

Mikor lépi át egy kérdés a határt?

Izlandon elég világos törvények vannak a megkülönböztetés ellen. A munkáltatók megkérdezhetik, hogy házas-e, illetve vannak-e gyermekei. Ezzel szemben nem kérdezhetik a szexuális irányultságáról, politikai nézeteiről vagy arról, tervez-e gyermeket. Ilyen kérdések esetén a legjobb udvariasan rámutatni, hogy ezek kényelmetlenül érintik, és a kérdések jogszerűségében sem teljesen biztos.

Alku a fizetésről és a juttatásokról

A fizetésről és a szerződés időtartamáról az interjún vagy az állás felajánlása után lehet tárgyalni. Az izlandi munkajog kimondja, hogy a szerződést a munkába állást követő 2 hónapon belül meg kell kötni. A szerződésben szerepelnie kell a fizetés összegének is. A fizetésről mindig lehet tárgyalni. Önnek évente egyszer joga van tárgyalni a munkáltatójával a fizetéséről.

A tárgyalás leggyakrabban a havi bér összegéről folyik. Ha olyan állásban dolgozik, amely gyakran jár túlórával, érdemes lehet órabérről tárgyalni. A fizetett szabadság és a jutalmak összege fix, így ezekről felesleges tárgyalást folytatni.

Számítani kell próbamunkára?

Próbamunkára általában nincs szükség, mert Izlandon felvenni éppolyan könnyű az embereket, mint kirúgni, és a munkába állás után nagyon rövid a felmondási idő. Fizetést viszont minden ledolgozott nap után kapnia kell.

Meddig tart a szokásos próbaidő?

Ha van próbaidő, általában 1–3 hónapig tart. Ha a munkáltató erre az időszakra nem szeretne fizetni, akkor ezt el kell utasítania, egyúttal tájékoztatnia kell a munkaügyi felügyeletet vagy a szakszervezetet is.

A munkáltató fedezi az interjún való részvétel költségeit?

Nagyon ritkán, csak magas képzettséget, speciális szakértelmet igénylő állások esetén elképzelhető. A munkáltató dönti el.

Mikor értesítenek az eredményről?

A munkáltatók nem szívesen hívják fel az embereket csak azért, hogy megmondják, nem őket választották. Érdemes ezért a jelentkezési határidő lejárta után 1 héttel megkeresni a munkáltatót, hogy tájékozódjon az állás betöltéséről. A gyakorlatban jól használható szabály, hogy ha a határidő lejárta után 1 hónappal nem vették fel, akkor nem is akarják foglalkoztatni.

Visszajelzés és további lépések

Ezen a téren érdemes Önnek kezdeményezni, és visszajelzést kérni a munkáltatótól. Ezzel megmutatja, hogy érdeklődő, és szükség esetén a kezébe veszi a dolgok irányítását.

Mennyivel előbb kell odaérni az állásinterjúra?

Az izlandiak nagyon pontosak, ha munkáról van szó. Emiatt nagyon fontos, hogy az állásinterjún időben jelenjen meg.

Az utolsó módosítás dátuma: 2014-11-26 09:53:30

© Európai Unió, 2014
Privacy Policy