Liechtenstein - álláskeresés

Ország: Liechtenstein
Hivatalos nyelvek: német
Államforma: alkotmányos monarchia
Népesség: 36 800
Főváros: Vaduz
Pénznem: svájci frank (CHF)
EU- vagy EGT-tagság: EGT és EFTA
Országhívószám: +423
Nemzetközi internetes tartománynév: .li

Miért ez az ország?

A Német-római Birodalom utolsó maradványát, Liechtensteint 1719-ben alapították. Az országot szoros kötelékek fűzik Svájchoz. Hírnevét mindenekelőtt az alacsony adóknak és magas fizetéseknek köszönheti, emellett itt találjuk a kereskedelmi és banki világ egyik központját, de Európán belül az ipari koncentráció is ebben az országban a legmagasabb. Az ország maga nem nagy – mindössze 25 km hosszú és 6 km széles –, ám a főváros, Vaduz gyönyörű hegyvidékével népszerű kikapcsolódási lehetőséget kínál a kirándulók és kerékpárosok, illetve telente a síelők számára.

2012-ben egész Európában itt volt a legalacsonyabb a munkanélküliségi ráta (átlagosan 2,4%, a fiatalok körében 2,75 %). A munkaerőpiacon mesteremberekből és szakképzett technikusokból van hiány.

Álláskeresés

A liechtensteini álláskereséshez a leghasznosabb weboldal az Arbeitsmarkt Service Liechtenstein (http://amsfl.li). Az állami munkaerő-piaci szolgálat további felvilágosítást tud adni.

Tanácsok az álláspályázathoz

Liechtensteinben az írásbeli jelentkezés a legjellemzőbb. Ha e-mailben jelentkezik, lehetőség szerint használjon PDF-fájlokat. Küldje el az egész pályázati anyagát: a motivációs levelet, a fényképes önéletrajzot, a referenciákat és az ajánlóleveleket, az okleveleket, valamint az állás szempontjából releváns egyéb dokumentumokat. Az elérhetőségeit se felejtse el feltüntetni.

A jelentkezés után állásinterjúra szóló meghívást, illetve (írásbeli) elutasítást fog kapni. Az interjú után számítson egy tesztre vagy felmérésre. A szerződés aláírásának ideje egy–három interjú után érkezik el.

Szoktak fényképet mellékelni az önéletrajzhoz?

Igen, mindenképpen ajánlott fényképet csatolni az önéletrajzhoz.

Előnyt jelent a kézzel írt jelentkezés?

Nem, kézzel írott jelentkezést csak a munkáltató kifejezett kérésére küldjön.

Mennyire elterjedt, illetve elfogadott az Europass-formátumú önéletrajz?

Nem elterjedt, ehelyett inkább használja a svájci önéletrajz-formátumot. Itt talál hozzá önéletrajzmintát: http://www.amsfl.li.

Telefonos érdeklődés

Amikor felhívja a munkáltatót, kérje a hirdetésben megjelölt kapcsolattartó személyt. Ne tegyen fel túl sok kérdést, szorítkozzon a tárgyra. Fogja rövidre a hívást.

A jelentkezéssel együtt az okleveleket is be kell küldeni?

Javasolt beküldeni, de legalább az interjúra vigye el azokat.

Kell referencia, ajánlólevél vagy erkölcsi bizonyítvány?

Az ajánlólevelek és a referenciák a toborzó számára nagyon fontosak, de ezeket csak kérésre adja át.

Jellemzően mennyi idő telik el az álláshirdetés megjelenése és a munkakezdés között?

1–3 hónap.

Felkészülés az interjúra

A jelentkezőknek érdemes minél többet megtudni a kiszemelt vállalatról: szerezzen információt a cégről, forgalmáról, méretéről, az ágazatról, a földrajzi helyzetéről, a szervezeti kultúráról stb.

Készüljön fel olyan kérdésekre, mint például: Miért éppen a mi cégünknél szeretne dolgozni? Mit tud a mi vállalatunkról? Ha kérdéseket szeretne feltenni, ezeket írja össze előre. Vigyázzon, hogy milyen személyes vagy szakmai jellegű információk érhetők el Önről az interneten, mert ezeket a munkáltató is megtalálhatja.

Öltözködési javaslatok

Az öltözködésével igazodjon a vállalathoz és a szerephez. Általában véve kerülje az élénk színeket és a kihívó ruhákat, bánjon takarékosan a sminkkel és az ékszerekkel.

Ki lesz ott az interjún?

Az interjút általában egy–három fő bonyolítja le, köztük a HR-osztály legalább egy képviselője és a leendő felettese.

Szokás kezet fogni?

Igen, Liechtensteinben szokás a kézfogás.

Jellemzően hogyan épül fel az interjú?

Az interjúk 1–2 órát vesznek igénybe. A tesztekkel, felmérésekkel elmehet még néhány óra.

Strukturált (állandó kérdésekre épülő – így a jelölteket könnyű összehasonlítani), laza szerkezetbe foglalt, valamint szerkezet nélküli interjúk egyaránt előfordulnak. A leggyakoribbak a laza szerkezetbe foglalt interjúk. Lehetséges szerkezetük például a következő: bemutatkozás; a vállalat bemutatása; a jelentkezőnek feltett kérdések (az állásról, a végzettségről, az érdeklődési körökről, a kiegészítő tanulmányokról, a szakismeretekről, a csapatszellemről stb.); hobbik és nem szakmai jellegű tevékenységek; személyes célok; szerződési tárgyalások; összefoglalás; a következő lépések.

A légkör jellemzően együttműködő, nyílt és őszinte. A nem szakmai és a szakmai jellegű kérdések fele-fele arányban fordulnak elő. Fontos, hogy bizonyítsa motiváltságát. A munkáltató igyekszik minél többet megtudni a jelöltek motiváltságáról, tudásáról és készségeiről, de emellett a személyiségéről is.

Az első interjú végén felteheti az esetleges kérdéseit. A fizetéssel kapcsolatos kérdések megbeszélésére általában a második interjú ad alkalmat.

Mikor lépi át egy kérdés a határt?

A tervezett várandósságra, betegségekre, vallási vagy politikai hovatartozásra vonatkozó kérdéseket nem szabad megválaszolni – feltéve, hogy az állás szempontjából lényegtelenek.

Alku a fizetésről és a juttatásokról

A juttatásokról lehet tárgyalni. A tárgyalást általában a személyzeti vezetővel kell lefolytatni. Érdemes esetleg először megkeresni a szakszervezetet, hogy tájékozódjon a leendő foglalkozására jellemző fizetési sávról. A fizetéseket szokásos esetben havi vagy éves alapon határozzák meg. Ez tartalmazza a fizetett szabadságot, a jutalmakat viszont nem, legalábbis az állandó fizetés nem. A leggyakoribb nem kötelező juttatások a következők: étkezési utalványok, szolgálati gépkocsi, mobiltelefon, sportutalványok, vállalati étterem, laptop stb.

Számítani kell próbamunkára?

Az 1 napos próbamunka nem gyakori, de bizonyos helyzetekben hasznos lehet. A próbamunkát meg lehet tagadni, bár a jelölt számára is hasznos lehet, ha megismeri az állást.

Meddig tart a szokásos próbaidő?

Egytől legfeljebb három hónapig.

A munkáltató fedezi az interjún való részvétel költségeit?

Igen, de ezt előre kérdezze meg.

Mikor értesítenek az eredményről?

Az interjú végén a munkáltató tájékoztatja a döntéshozatal határidejéről, illetve a további lépésekről. Ha nem így lenne, kérdezzen rá ezekre.

Visszajelzés és további lépések

Az interjú után telefonon kérhet visszajelzést.

Mennyivel előbb kell odaérni az állásinterjúra?

Általában 10 perccel korábban szokás odaérni. Érkezéskor be kell jelentkezni.

Az utolsó módosítás dátuma: 2014-11-26 10:15:52

© Európai Unió, 2014
Privacy Policy