Belgium - álláskeresés

Ország: Belgium
Hivatalos nyelvek: holland (északon), francia (délen), német
Államforma: alkotmányos monarchia
Népesség: 11,2 millió
Főváros: Brüsszel
Pénznem: euró (EUR)
EU- vagy EGT-tagság: EU
Országhívószám: +32
Nemzetközi internetes tartománynév: .be

Miért ez az ország?

Belgium gazdag, soknyelvű ország, az uniós intézmények és más nemzetközi szervezetek székhelye. A holland nyelvű északi flamand részen találhatók a part menti üdülőhelyek, Bruges és Gent történelmi városa, valamint Antwerpen, ez a nyüzsgő kikötőváros. A francia nyelvű déli részre, Vallóniára a sűrű erdők, távoli fenyérek és általában véve a nyugodtabb életstílus a jellemző. Brüsszel a két kultúra olvasztótégelye, nagy nemzetközi közösség.

Régiónként változik, hogy mekkora a munkaerőhiány, különösen Vallóniában és Brüsszelben sok a betöltetlen állás. Ez részben abból ered, hogy az álláskeresők profilja nem egyezik a munkáltatók elvárásaival. A legtöbb állás a szolgáltatási szektorban vagy a közszférában van. Állandó a kereslet ezenkívül az egészségügyi, informatikai, alapfokú oktatási szakemberekre, háztartási takarítószemélyzetre, értékesítőkre és irodai dolgozókra.

Álláskeresés

A belgiumi elhelyezkedéshez jó, ha beszéli a két legelterjedtebb nyelvet, a hollandot és/vagy a franciát. Németül csak Belgium kis részében beszélnek. A főváros, Brüsszel kétnyelvű: az itteni állások többségéhez hollandul és franciául is kell tudni. Ettől függetlenül sokszor az angolul tudóknak is sikerül elhelyezkedni Belgiumban, főleg Brüsszelben. Az angolul beszélőknek szóló álláslehetőségek itt találhatók: http://jobsinbrussels.com.

Belgiumban négy állami foglalkoztatási szolgálat van a különböző régiók és nyelvi közösségek számára.

A fővárosban, Brüsszelben az Actiris (kétnyelvű, holland/francia): http://www.actiris. be

Vallóniában a Le Forem (déli és francia nyelvű régió): http://www.leforem.be

Flandriában a VDAB (északi és holland nyelvű régió): http://www.vdab.be

Belgium keleti részén, a német nyelvű területeken az ADG: http://www.adg.be

Az EURES portál Linkek részében további álláskereső oldalak és álláshirdetéseket tartalmazó napilapok linkjei is megtalálhatók. Lásd még a nemzetközi mobilitással és Belgiummal foglalkozó http://www.bijob.be weboldalt.

Tanácsok az álláspályázathoz

A munkáltatók többnyire az önéletrajz és a motivációs levél alapján választanak a jelöltek közül. Ha e-mailben jelentkezik, használjon „profi” e-mail címet. Egyértelműen jelezze az e-mailben, hogy jelentkezni szeretne, és ügyeljen a formátumra mind a motivációs levél, mind az önéletrajz esetében. A motivációs levél megírásakor alkalmazza az elfogadott belga szabványokat (BIN-normen, ha ismert).

Szoktak fényképet mellékelni az önéletrajzhoz?

Nem, nem tanácsos.

Előnyt jelent a kézzel írt jelentkezés?

Nem, a jelentkezések többségét e-mailben küldik el.

Mennyire elterjedt, illetve elfogadott az Europass-formátumú önéletrajz?

Az országos formátum kedveltebb, de az Europass-formátumot is egyre többen használják.

Telefonos érdeklődés

Ha telefonon hívja fel a munkáltatót, röviden és világosan mutatkozzon be, használja az elvárt nyelvet. Ha nem hirdetésre, hanem spontán jelentkezik, mutatkozzon be, és közölje világosan, milyen pozícióra szeretne jelentkezni.

A jelentkezéssel együtt az okleveleket is be kell küldeni?

Nem, ezekre ebben a szakaszban általában nincs szükség. A szerződés aláírásakor azonban lehet, hogy be kell nyújtani azokat, ezért legyen kéznél az oklevél lefordított példánya.

Kell referencia, ajánlólevél vagy erkölcsi bizonyítvány?

Belgiumban nem használnak referenciát vagy ajánlólevelet. Előfordulhat, hogy ilyet követelnek meg, de ez nem gyakori. Bizonyos állások esetében kérhetnek erkölcsi bizonyítványt is.

Jellemzően mennyi idő telik el az álláshirdetés megjelenése és a munkakezdés között?

Hat hét, de bizonyos állások (például olyan munkahelyek, ahol a jelentkezőkből hiány van) esetében ez sokkal rövidebb is lehet.

Felkészülés az interjúra

Ha profilja felkelti a munkáltató érdeklődését, akkor a továbbiakban egy vagy több állásinterjúra, ezenkívül felmérésekre, pszichológiai és készségtesztekre kerülhet sor.

Alaposan készüljön fel: nézzen utána a vállalatnak, gondolja át, miért szeretne ennél a munkáltatónál és ebben az ágazatban dolgozni, és gyakorolja az idegen nyelvű kérdések megválaszolását.

Az állásinterjúk inkább a tárgyalások egy formájának, semmint kikérdezésnek tekinthetők. A munkáltató számára meghatározó az Ön hozzáállása, öntudatossága, udvariassága és megjelenése. Ön a vállalatot fogja képviselni, tehát bele kell illenie a csapatba.

Öltözködési javaslatok

Igyekezzen úgy öltözni, ahogy a megpályázott pozícióban dolgozó személyhez illik, a szerephez képest ne legyen se túl-, se alulöltözött. Az ékszereknek vagy a parfümnek illeszkednie kell a ruházathoz. Ne felejtse el, hogy megjelenése a személyiségét tükrözi.

Ki lesz ott az interjún?

Az első interjút általában egy pszichológus bonyolítja le. Ezután elképzelhető, hogy a közvetlen felettesével vagy akár leendő kollégái egyikével lesz interjúja. Az utolsó interjút – ahol tárgyalnak a fizetésről stb. – a humánerőforrás-osztály egyik képviselője intézi. Az egyes interjúknál 45 perccel, a teszteknél fél nappal számoljon.

Szokás kezet fogni?

Igen, Belgiumban ez általános szokás.

Jellemzően hogyan épül fel az interjú?

Az interjúk általában az interjúvezetők bemutatkozásával veszik kezdetüket. Ezután a jelöltet kérik meg a bemutatkozásra. Az interjúvezető a nagyon általános jellegű kérdésektől halad a kifejezetten részletes kérdések felé. A jelölt az interjúk végén további kérdéseket tehet fel. Az interjú lezárásakor megbeszélik a gyakorlati részleteket, azaz a döntéshez szükséges időt és a visszajelzést.

A hangulat jellemzően hivatalos, szakmai jellegű. Úgy az interjú előtt, mint az után viselkedjen szakmai stílusban. Csak olyan témákról beszéljen, amelyek számot tarthatnak a munkáltató érdeklődésére. Figyeljen arra, hogy az interjúvezetők hogyan mutatkoznak be; a keresztnevüket csak akkor használja, ha ők is azt használták. Jó, ha tudja, hogy az állásinterjúk hangulata nem mindig tükrözi a vállalati kultúrát.

Mikor lépi át egy kérdés a határt?

Nem köteles válaszolni a vallására, nemére, családalapítási terveire stb. vonatkozó kérdésekre. Ha a kényes kérdésekre nem hajlandó válaszolni, ez akár jó pont is lehet, hiszen azt bizonyítja, hogy Ön öntudatos személyiség. Ha úgy érzi, hogy megkülönböztetés érte, hivatalosan is panaszt tehet.

Alku a fizetésről és a juttatásokról

A bértárgyalások általában a toborzási eljárás utolsó szakaszában zajlanak, amikor a jelentkezőnek lehetősége van kérdéseket feltenni. A bért rendszerint bruttó összegben nevezik meg, a szerződés típusától függően havi vagy órabérben. Nyugodtan kérdezzen rá, hogy pontosan mit tartalmaz a fizetési csomagja. Az éves fizetésen belül lehet tárgyalni a 13., sőt akár a 14. havi fizetésről is. Ezeket a meghirdetett fizetés nem tartalmazza. Bértárgyalásokra csak a magánszektorban van lehetőség.

A legfontosabb nem kötelező juttatások a következők: étkezési utalvány, kórházi biztosítás, szolgálati autó, mobiltelefon, számítógép, az ingázók bejárási költségeinek visszatérítése. A tárgyalást a jelentkező és a humánerőforrás-osztály képviselője folytatja.

Számítani kell próbamunkára?

Jogi szempontból 1 napos próbamunkára nincs lehetőség, kivéve, ha ezt egy munkaerő- kölcsönző cég megszervezi (ami azt jelenti, hogy Ön fizetést kap arra az egy napra). Munkahelyi gyakorlati tesztek elképzelhetők, ezek azonban nem lehetnek hosszabbak annál, mint amire az Ön készségeinek kipróbálásához szükség van.

Meddig tart a szokásos próbaidő?

Munkavállalók esetében 7–14 nap; alkalmazottak esetében 1–12 hónap.

A munkáltató fedezi az interjún való részvétel költségeit?

Az útiköltséget a munkáltatók jellemzően nem térítik meg.

Mikor értesítenek az eredményről?

Ez az állástól és a munkáltatótól függ.

Visszajelzés és további lépések

Ha a munkáltató azt ígérte, hogy 1 héten belül visszajelez, ennél előbb ne telefonáljon. Ha 2 hét után sem kapott hívást, már oda lehet telefonálni és visszajelzést kérni.

Mennyivel előbb kell odaérni az állásinterjúra?

Legyen mindig pontos. Próbáljon 5 perccel korábban odaérni. Ha a forgalmi viszonyok, vonatkésések stb. miatt várhatóan késni fog, tájékoztassa a munkáltatót. Amikor állásinterjúra indul, feltétlenül legyen Önnél a kapcsolattartó telefonszáma.

Az utolsó módosítás dátuma: 2014-11-25 13:53:03

© Európai Unió, 2014
Privacy Policy