Olaszország - álláskeresés

Ország: Olaszország
Hivatalos nyelvek: olasz
Államforma: parlamentáris köztársaság
Népesség: 59,7 millió
Főváros: Róma
Pénznem: euró (EUR)
EU- vagy EGT-tagság: EU
Országhívószám: +39
Nemzetközi internetes tartománynév: .it

Miért ez az ország?

Olaszországban minden megvan – irigylésre méltó éghajlat, változatos táj, történelem és műkincsek, nem beszélve a konyhaművészetről. Az emberek tudják, hogyan kell jól élni, virágzanak a családi, kulturális hagyományok, és mindez gyönyörű környezetben.

Olaszországban 2012 óta felívelőben van a munkaerő-felvétel. A friss megfigyelések szerint a kínálatban jelentősen nőtt a magas képzettséget igénylő állások aránya, különös tekintettel az informatikai, feldolgozóipari és építőipari szakemberekre, valamint az adminisztratív, pénzügyi és banki szakemberekre. A fizikai munkások és szakmunkások iránt nőtt a kereslet, az irodai és értékesítési munkatársak iránt viszont csökkent. Az idegenforgalom nagy aránya miatt Olaszországban sok állást hagyományosan idénymunkások töltenek be. A vállalatok az álláshelyek körülbelül 20%-át nehezen tudják betölteni.

Álláskeresés

Az álláskeresők Olaszországban rendszerint az interneten kezdik a munkakeresést. A helyi állami foglalkoztatási szolgálatoknak és a napilapoknak mindig van állásajánlatokat is tartalmazó weboldaluk. A Munkaügyi Minisztérium új honlapot hozott létre az állásajánlatoknak: http://www.cliclavoro. gov.it. Gyakori módszer az is, hogy a munkáltatóknak önéletrajzot küldenek egy spontán jelentkezéssel együtt. A módszerek közé tartozik még a helyi újságok megvásárlása, illetve a helyi állami foglalkoztatási szolgálat vagy munkaközvetítő magáncégek felkeresése.

Tanácsok az álláspályázathoz

Olaszországban a szokásos jelentkezési eljárás szerint e-mailben vagy postai úton be kell küldeni egy friss önéletrajzot, valamint egy motivációs levelet.

Elektronikus jelentkezés esetén világosan jelölje meg, melyik állásra jelentkezik, és az e-mail fiókja beállításaiban aktiválja azt a lehetőséget, hogy az elolvasáskor megerősítést kap.

Az írásbeli jelentkezések esetében nagyon fontos magának a motivációs levélnek az elrendezése, megjelenése. A motivációs levelet jobban meg kell szerkeszteni, mint az elektronikus jelentkezést.

Telefonon kérdezze meg, hogy megkapták- e a jelentkezését. Ha a jelentkezése felkelti a vállalat érdeklődését, akkor a munkáltató néhány napon belül megkeresi Önt. Ha nem így történik, az azt jelenti, hogy Önt nem választották ki. Az önéletrajzokat azonban gyakran hosszú időre megőrzik, így elképzelhető, hogy olyan állás ügyében kap telefonhívást, amire még az előző évben jelentkezett.

Ha spontán jelentkezik, ügyeljen arra, hogy a jelentkezés nyelvtanilag helyes legyen, jó fogalmazással, ugyanakkor nagyon motiválónak is kell lennie. Máskülönben hogyan tudná felhívni a munkáltató figyelmét egy olyan pozícióra, amit meg sem hirdetett?

Szoktak fényképet mellékelni az önéletrajzhoz?

Nem, de ha szeretne, mellékelhet fényképet.

Előnyt jelent a kézzel írt jelentkezés?

Nem, ne küldjön kézírásos levelet.

Mennyire elterjedt, illetve elfogadott az Europass-formátumú önéletrajz?

Kedvelik az Europass formátumú önéletrajzokat.

„Az EURES-nek köszönhetően sikerült szakmai gyakorlatra helyet szereznem egy design stúdióban, az észak-olaszországi Senigalliában. Egyúttal beiratkoztam egy olasz nyelvtanfolyamra, ami nagyon jó ötletnek bizonyult, mivel itt rengeteg emberrel találkoztam a világ minden tájáról, így a munkahelyen kívül is lettek új barátaim. Személyes szinten ugyancsak nagyon hasznos tapasztalat volt, hiszen megtanultam kézben tartani a mindennapi teendőket ebben a hazámtól nagyon eltérő országban, és mindezt egy idegen nyelven. Szakmailag nagyon jól bevált a gyakorlat, mert ezután hamarosan Dániában is el tudtam helyezkedni formatervezőként.” Ebba, egy álláskereső Svédországból

Telefonos érdeklődés

Ha először telefonon keresi meg a céget, legyen udvarias, ügyeljen a folyékony és helyes beszédre. Kérjen rögtön személyes találkozót, és ne felejtse el elkérni a személy elérhetőségeit sem.

A jelentkezéssel együtt az okleveleket is be kell küldeni?

Nem, de az interjúra vigyen mindent magával (Olaszországban szigorú a bürokrácia).

Kell referencia, ajánlólevél vagy erkölcsi bizonyítvány?

A jelölt számára mindig előnyt jelent, ha korábbi munkahelyi gyakorlatát, illetve meglévő szakismereteit és képességeit (korábbi munkáltatóktól, egyetemi tanároktól stb. származó) referenciákkal vagy ajánlólevelekkel alá tudja támasztani.

Jellemzően mennyi idő telik el az álláshirdetés megjelenése és a munkakezdés között?

Amint az újonnan felvett személy elérhető, munkába is állhat.

Felkészülés az interjúra

Ha az állás komolyan érdekli Önt, gyűjtsön információkat a vállalatról, illetve a munkáltatóról, és gondolja végig, ők vajon mit szeretnének hallani Öntől. Legyen barátságos, készséges és lelkes, ez még előnyére válhat.

Öltözködési javaslatok

Néhány vállalatnál öltözködési etikett van érvényben. Ugyanez érvényes az ékszerekre is. Az általános szabály az, hogy ha semmi közelebbit nem tud, válassza a hétköznapian elegáns öltözéket.

Ki lesz ott az interjún?

Az állástól függően ott lehet a munkáltató, az osztályvezető, a személyzeti tisztviselő vagy akár egy olyan személy, akit külön az ilyen interjúk lebonyolítására neveztek ki – tehát lehet egy ember, de lehet egy egész bizottság is. Az írásbeli teszteket általában csoportosan rendezik meg. A megbeszélések, tesztek időtartama rendszerint legfeljebb 1 óra.

Szokás kezet fogni?

Igen, ez a bevett szokás.

Jellemzően hogyan épül fel az interjú?

Az interjú elején általában a jelölt korábbi munkahelyi gyakorlatát beszélik meg. A légkör hivatalos. A kérdezőn/munkáltatón múlik, hogy oldottabbá teszi-e a légkört.

A munkáltató nemcsak az Ön beszéd- és viselkedésmódjára figyel, hanem arra is, hogy a megjelenése, ruházata megfelel-e az állásnak. Azt is be kell majd mutatnia, hogy miért érdekli az állás.

Miután a munkáltató ismerteti a feladatokat és az elvégzendő munkát, a jelentkező kérdéseket tehet fel a még tisztázatlan témákról. Ebbe beletartozhat a szerződés jellege és hossza, a fizetési feltételek és bármi egyéb.

Mikor lépi át egy kérdés a határt?

A jelentkező nyugodtan dönthet úgy, hogy nem válaszol a magánéletére vonatkozó kérdésekre. A munkáltató nem kérhet szigorúan magánjellegű információt.

Alku a fizetésről és a juttatásokról

Olaszországban az anyagi és a szerződéses feltételek megtárgyalására nincs mód. Ha elfogadja az állást, alá fog írni egy szerződést, amely tartalmaz minden információt, és meghatározza az anyagi feltételeket és a munkakörülményeket. A fizetés, a szabadságolások, a jutalmak stb. egyeztetése a munkáltatótól és a kollektív megállapodásoktól (CCNL) függ.

Olaszországban a nem kötelező juttatások leggyakoribb formája az étkezési utalvány, a vállalati mobiltelefon, illetve gépkocsi. A fizetésről és a törvényben nem előírt juttatásokról a humánerőforrásokért felelős munkatársak tárgyalnak.

Számítani kell próbamunkára?

A munkáltató adott esetben kérhet 1 napos próbamunkát vagy próbaidőt. Ezt megtagadhatja, ha az időszak hossza meghaladja a kötelezően előírtat (amely a konkrét kollektív szerződéstől függ).

Meddig tart a szokásos próbaidő?

Nincs szokásos próbaidő.

A munkáltató fedezi az interjún való részvétel költségeit?

Bizonyos esetekben, bizonyos állásoknál a jelöltnek felajánlhatják, hogy megtérítik az állásinterjúra való eljutás útiköltségeinek egy részét vagy egészét.

Mikor értesítenek az eredményről?

Ha megkapja az állást, akkor a hírt új munkáltatója fogja közölni Önnel. A munkáltatónak az interjún meg kell mondania, mennyi időre lesz szüksége a döntéshozatalhoz.

Visszajelzés és további lépések

Ha interjújáról utólagos tájékoztatást szeretne kapni, illetve további kérdéseket szeretne feltenni, akkor erre telefonon vagy e-mailben lehetősége van.

Mennyivel előbb kell odaérni az állásinterjúra?

A pontosság nagyon fontos. Ha valamiért nem tud elmenni a megbeszélt időpontban, erről a lehető leghamarabb értesítse a munkáltatót.

Az utolsó módosítás dátuma: 2014-11-25 16:00:43

© Európai Unió, 2014
Privacy Policy