Finnország - álláskeresés

Ország: Finnország
Hivatalos nyelvek: finn, svéd
Államforma: elnöki köztársaság
Népesség: 5,4 millió
Főváros: Helsinki
Pénznem: euró (EUR)
EU- vagy EGT-tagság: EU
Országhívószám: +358
Nemzetközi internetes tartománynév: .fi (Finnország szárazföldi területei)/.ax (Åland-szigetek)

Miért ez az ország?

Az életminőség, az oktatási színvonal és a gazdasági versenyképesség globális statisztikáiban Finnország feltűnően sokszor szerepel az első helyek valamelyikén. A finnek legkedvesebb időtöltése a szaunázás, de szívesen rendeznek hóbortos világbajnokságokat is, többek között feleségcipelésben, léggitározásban vagy szúnyogfogdosásban. Az ország lakói könnyen kimenekülhetnek a természetbe, legyen az erdő, tó, vagy a 180 000 sziget valamelyike.

A híres finn versenyképesség ellenére az elmúlt időszak gazdasági bizonytalansága a foglalkoztatást is visszavetette. A szolgáltató szektorban még így is szükség van szakképzett munkaerőre, például ápolókra, orvosokra, pszichológusokra, fogorvosokra, óvodapedagógusokra, gyógypedagógusokra, szociális munkásokra, könyvelőkre, eladókra és telemarketingesekre, valamint takarítókra.

Álláskeresés

Az állásokat a munkaügyi kormányzat honlapján, magánkézben lévő álláskereső portálokon és újságokban hirdetik meg. Az EURES portálon minden ilyen forrás linkje megtalálható.

Tanácsok az álláspályázathoz

Ügyeljen arra, hogy a jelentkezést figyelmesen töltse ki – ha nem teljes, előfordulhat, hogy a jelentkezését egyáltalán nem veszik figyelembe. Nem kizárt, hogy a munkáltató akár több száz jelentkezést is kap. Igyekezzen pozitívan kitűnni a tömegből.

A motivációs levél ne legyen hosszabb egy oldalnál. Röviden mutassa be, miért Ön lenne az ideális jelölt. Nevezzen meg egy vagy két referenciát, és adja meg az elérhetőségüket; elképzelhető, hogy a munkáltató telefonon meg akarja majd kérdezni tőlük (akár még az interjú előtt), milyen alkalmazott Ön. Ne felejtse el aláírni a levelet.

Az önéletrajz ne legyen hosszabb két A4-es oldalnál.

Mielőtt spontán jelentkezne, nézze meg a vállalat honlapját, hogy tudja, milyen karrierlehetőségekre számíthat, és a munkáltató hogyan szokott új munkatársakat felvenni. Ha van elektronikus jelentkezési lap a spontán jelentkezőknek, használja azt. Ha nincs, e-mailben vagy telefonon keresse meg a munkáltatót. Ha először e-mailben veszi fel a kapcsolatot, akkor nagyjából 1 héttel később hívja fel a vállalatot, és kérdezze meg, hogy a felvételért felelős személyek megkapták-e a jelentkezését, és volt-e idejük megnézni.

A vállalatok, különösen a kisebbek nem feltétlenül rendelkeznek az állások meghirdetéséhez, a jelentkezések kezeléséhez, az interjúk megszervezéséhez stb. elegendő munkaerővel, ezért az ilyen munkáltatókat érdemes közvetlenül megkeresni egy spontán jelentkezéssel.

Szoktak fényképet mellékelni az önéletrajzhoz?

Nem, de néhány esetben lehetséges.

Előnyt jelent a kézzel írt jelentkezés?

Nem, egyáltalán nem használnak kézírásos jelentkezést.

Mennyire elterjedt, illetve elfogadott az Europass-formátumú önéletrajz?

Országon belüli pályázathoz ritkán használják, de nemzetközi jelentkezéshez használható.

Telefonos érdeklődés

Néhány munkáltató elvárja, hogy a jelentkezők leveleik beküldése előtt telefonon vagy e-mailben kérjenek részletesebb felvilágosítást. Úgy tekintik, hogy ez a kapcsolatfelvétel is az érdeklődés kifejezése. Más munkáltatóknak ugyanakkor nincs idejük sem telefonhívások, sem e-mailek fogadására, így az álláskeresőktől sem várják el a kapcsolatfelvételt.

Amennyiben telefonál, előtte készüljön fel. Gondolja át alaposan, miért jelentkezik a pozícióra, és miért Önt kellene választaniuk. Beszéljen érthetően, próbáljon nyugodtnak tűnni.

A jelentkezéssel együtt az okleveleket is be kell küldeni?

Csak akkor csatolja okleveleinek másolatát, ha ezt az álláshirdetésben külön kérik. A diplomák eredetijeit vigye magával az interjúra, hátha a munkáltató szeretné alaposan szemügyre venni.

Kell referencia, ajánlólevél vagy erkölcsi bizonyítvány?

A jelentkezésében vagy az önéletrajzában meg kell említenie néhány olyan referenciát adó személyt, akikkel a munkáltató fel tudja venni a kapcsolatot. Ügyeljen arra, hogy ezek a személyek hajlandóak legyenek ajánlani Önt, mivel a referenciát általában kikérik. Néhány munkáltató azt kéri a jelentkezőktől, hogy az esetleges ajánlólevelekről csatoljanak egy másolatot a jelentkezéshez.

Az interjúra mindenképpen vigye el a leveleket, mivel a munkáltatók közül sokan szeretik alaposabban áttanulmányozni ezeket. A hirdetésben általában külön jelzik, ha bizonyítania kell, hogy büntetlen előéletű. Ezt csak a sikeres jelölteknek kell megtenniük.

Jellemzően mennyi idő telik el az álláshirdetés megjelenése és a munkakezdés között?

Változó, mindenesetre a nemzetközi felvételek általában tovább tartanak.

Felkészülés az interjúra

A munkáltató mindenekelőtt a motivációjáról fogja kérdezni: miért jelentkezett az állásra, és miért gondolja, hogy éppen Önt kellene választani. Készüljön fel az állás iránti motivációjának világos kifejtésére, szakmai és személyes erősségeiről pedig készítsen listát.

Ha jó benyomást akar kelteni, az interjú előtt látogasson el a vállalat weboldalára, hogy alaposan megismerje a cégre vonatkozó alapvető tényeket.

Öltözködési javaslatok

Öltözzön rendezetten, a helyzetnek megfelelően. A hétköznapian elegáns stílus elegendő, az üzleti világban azonban a férfiak jellemzően öltönyt viselnek. A kellemes, rendezett megjelenés érdekében egyszerű ékszereket viseljen.

Ki lesz ott az interjún?

Rendes esetben a vállalat részéről legalább ketten vesznek részt az interjún.

Szokás kezet fogni?

Igen, fogjon kezet minden jelenlévővel.

Jellemzően hogyan épül fel az interjú?

A munkáltató általában 3–10 jelöltet hív be interjúra. A döntést esetenként már egy interjú után meghozzák, de további interjúkat vagy alkalmassági vizsgákat is tarthatnak.

Az üdvözlést követően a munkáltató bemutatja az állást és a vállalatot. Ezután Ön is mutatkozzon be érthetően, és nézzen mindenkinek a szemébe. Mielőtt megkezdődnek a kérdések, általában szólnia kell pár szót magáról – miért jelentkezett az állásra, és miért gondolja, hogy a választásnak éppen Önre kell esnie. A megbeszélés végén felteheti mindazokat a kérdéseit, amelyekre menet közben nem kapott választ.

Az interjúztatók általában lazák. Ezzel együtt ne lepődjön meg azon se, ha néha csend van – elképzelhető, hogy a kérdezők jegyzetelnek.

Az interjú során ne veszítse el a nyugalmát, beszéljen érthetően. Vázolja fel az eredményeit, ugyanakkor ügyeljen arra, hogy ne legyen elbizakodott. Fontos, hogy kimutassa az állás iránti érdeklődését: ennek eszköze az aktivitás, a teljes figyelem, valamint az, hogy pontosítást kér, ha nem érti teljesen, mire gondol a munkáltató. A kérdezőt mindazonáltal ne szakítsa félbe. Mindenekelőtt legyen őszinte, és ne kritizálja korábbi munkáltatóit.

Ha pszichológiai vagy alkalmassági tesztek elvégzésére kérik fel, ezt akár jó jelnek is tekintheti, ez ugyanis arra utal, hogy Ön a legjobb jelöltek közé tartozik. A tesztekre nem igazán lehet felkészülni, így a legjobb, amit tehet, hogy alszik egy jót, és ügyel az őszinteségre. Ne próbáljon meg úgy tenni, mintha valaki más lenne.

A munkáltatónak fontos megismernie az Ön szakmai hátterét és képességeit. Ezzel együtt az Ön személyiségét is meg akarja ismerni: melyek az erős, illetve gyenge oldalai, milyen alkalmazottként írná Önt le az előző munkáltatója. Elképzelhető, hogy azt is el kell mondania, hogyan tűri a stresz-szt, a határidőket, illetve hogyan kezeli a nehéz helyzeteket.

Mikor lépi át egy kérdés a határt?

A megkülönböztetés elleni törvény tiltja a kor, etnikai vagy nemzetiségi származás, állampolgárság, anyanyelv, felekezeti hovatartozás, politikai elkötelezettség, egészségi állapot, fogyatékosság, szexuális irányultság vagy egyéb személyes jellemzők alapján történő megkülönböztetést. A jelentkezőknek nem kell megválaszolniuk a vallási és politikai meggyőződésükkel, betegségeikkel, terhességükkel, családtervezésükkel vagy szakszervezeti tevékenységükkel foglakozó kérdéseket. Amennyiben az állással járó feladatok ellátásához feltétlen szükség van a jó fizikai állapotra, a munkáltatók tehetnek fel az egészségi állapotra vonatkozó konkrét kérdéseket.

Alku a fizetésről és a juttatásokról

Finnországban a szerződések kollektív munkaügyi megállapodásokon alapulnak. Szinte minden szakterületnek megvan a saját munkaügyi megállapodása. A fizetésről ennek ellenére időnként lehet tárgyalni. Ha ez a helyzet, akkor ezt megemlítik az álláshirdetésben, és a jelölteket külön kérik, hogy a pályázatban jelezzék fizetési igényüket.

A fizetést rendszerint órabérben vagy havi összegben adják meg. A szabadságokra járó kifizetéseket törvényi előírások határozzák meg. Bizonyos szakterületeken, nagyvállalatoknál (különösen az igazgatói pozíciókban) az éves jutalmakról is lehet tárgyalni, amelyek rendszerint teljesítményalapúak.

Finnországban nagyon gyakoriak a különjuttatások, például az étkezési utalványok, sport- és kulturális kedvezménykártyák, a foglalkozás-egészségügyi ellátás. Néhány vállalatnál a lízingelt gépkocsi is beletartozhat a juttatásokba. A juttatások némelyikéről lehet tárgyalni. Kérdezze meg az új felettesét, hogy kivel kell megegyeznie ezekről a pluszjuttatásokról.

Számítani kell próbamunkára?

Gyakori a próbamunka, de nem minden pozícióban.

Meddig tart a szokásos próbaidő?

A próbaidő rendes esetben nem tart tovább 4 hónapnál.

A munkáltató fedezi az interjún való részvétel költségeit?

Valószínűleg nem, de néhány pozíció esetében lehet tárgyalni róla.

Mikor értesítenek az eredményről?

A munkáltató az interjú végén rendszerint elmondja, mikorra várhatja az eredményeket vagy a visszajelzést.

Visszajelzés és további lépések

Ha nem hívják be interjúra, a jelentkezési határidő lejárta után nagyjából 2 héttel megkeresheti a munkáltatót.

Ha a munkáltató az interjú után 1–2 héttel nem keresi meg Önt, akkor telefonon vagy e-mailben érdeklődhet az eredményekről. Ha nem Önt választották, megkeresheti a munkáltatót, és visszajelzést kérhet az állásinterjújáról és a pályázatáról.

Mennyivel előbb kell odaérni az állásinterjúra?

Finnországban elvárás a pontosság, úgy a jelölt, mint a munkáltató részéről.

Az utolsó módosítás dátuma: 2014-11-26 13:35:08

© Európai Unió, 2014
Privacy Policy