Magyarország - álláskeresés

Ország: Magyarország
Hivatalos nyelvek: magyar
Államforma: parlamentáris köztársaság
Népesség: 9,9 millió
Főváros: Budapest
Pénznem: magyar forint (HUF)
EU- vagy EGT-tagság: EU
Országhívószám: +36
Nemzetközi internetes tartománynév: .hu

Miért ez az ország?

Magyarország kultúráját és nyelvét tekintve Közép-Európában egyedülálló. A Duna két partján terül el a nyüzsgő és gyönyörű főváros, Budapest, amely az építészet és a kultúra szerelmesei számára egyaránt számtalan lehetőséget kínál. Az ország nevezetessége ezenkívül, hogy Izland után itt találjuk a legtöbb termálvizet a világon, ennek köszönhetően a fürdőkultúra is a magyarok meghatározó vonásai közé tartozik.

Az utóbbi két évtizedben nagyarányú külföldi befektetések érkeztek az országba, ezen belül azonban az elmúlt években a textil- és élelmiszeriparról a luxusjárművek gyártására, a megújuló energiarendszerekre, a felső kategóriás turizmusra és az informatikára került át a hangsúly. A pénzügyi válság kezdetén a munkanélküliség is megemelkedett. A legtöbb új állást jelenleg szalag mellett dolgozó összeszerelő munkásoknak, fémmunkásoknak és technikusoknak, valamint szállodai és vendéglátó-ipari dolgozóknak kínálják.

Álláskeresés

Magyarországon az állások legnagyobb részét személyes ismeretség révén töltik be. A meghirdetett állásokat az újságokban és az internetes álláskereső oldalakon lehet megtalálni.

Tanácsok az álláspályázathoz

A legjellemzőbb módszer a motivációs levéllel ellátott önéletrajzok beküldése, de a fizikai munkák esetében az első lépésben gyakran elég telefonon felhívni a munkáltatót. A nagyobb vállalatoknál előfordul, hogy külön jelentkezési lapot kell kitölteni (esetenként online).

A jelentkezőknek megfelelően fel kell készülniük, azaz előre meg kell ismerniük a vállalat tevékenységeit és profilját, illetve tájékozódniuk kell az állásról, hogy el tudják dönteni, valóban érdekli-e őket az állás, és mit is jelent pontosan a gyakorlatban.

Az elektronikus jelentkezések esetében vagy az online űrlapot kell használni (ha van), vagy be kell küldeni a hirdetésben előírt dokumentumokat (és csak azokat).

Szoktak fényképet mellékelni az önéletrajzhoz?

Igen, általában fénykép is van benne.

Előnyt jelent a kézzel írt jelentkezés?

Nem, ne küldjön kézírásos jelentkezést, csak ha külön kérik.

Mennyire elterjedt, illetve elfogadott az Europass-formátumú önéletrajz?

Nem sokan használják, de általánosan elfogadott.

Telefonos érdeklődés

Miután elküldte a jelentkezést, valamivel később érdemes lehet odatelefonálni, hogy jelezze az érdeklődés komolyságát. Ez arra is jó, hogy jobban emlékezzenek majd a nevére a vállalatnál.

Készüljön fel az esetleges telefonos kapcsolatfelvételre is, mivel választ kell kapnia a kérdéseire (ne felejtse el őket), ugyanakkor a spontán válaszra is képesnek kell lennie. Ügyeljen arra is, hogy tájékoztassák a következő lépés mibenlétéről.

A jelentkezéssel együtt az okleveleket is be kell küldeni?

Kérés esetén küldjön másolatot. Az interjún vagy legkésőbb a szerződés aláírása előtt valószínűleg be kell mutatnia az okleveleket. A dokumentumok eredetiségével kezdetben nem sokat foglalkoznak, de bizonyos (pl. orvosi) pozíciók esetében ezt is ellenőrizni kell, mielőtt a szerződést aláírnák.

Kell referencia, ajánlólevél vagy erkölcsi bizonyítvány?

A referencia Magyarországon nem gyakori, de ha a területhez kapcsolódik, hasznos lehet például egy írásbeli nyilatkozat a korábbi foglalkoztatásáról és egy értékelés a képességeiről. A munkáltató az előző munkáltatóját is felhívhatja, amennyiben Önnek nincs ez ellen kifogása.

Az ajánlólevelek használata nem gyakori, mindazonáltal jó benyomást kelthetnek, ha ismert, jó nevű vállalattól származnak, különösen ha a terület is azonos. Bizonyos állásokban szükség van az erkölcsi bizonyítványra (még ha felesleges is), ezt viszont mindig feltüntetik a hirdetésben.

Jellemzően mennyi idő telik el az álláshirdetés megjelenése és a munkakezdés között?

A munkáltató általában már a jelentkezési határidő után pár héttel meghozza a döntést, bár ez a pozíciótól és a jelentkezők számától is függ. Előfordulhat, hogy hónapok telnek el a jelentkezéstől a munkába állásig.

Felkészülés az interjúra

A munkáltatók az interjú során mindenekelőtt az Ön személyiségét, elkötelezettségét kívánják megismerni. Arra is kíváncsiak, hogyan reagál szakmai helyzetekben vagy váratlan körülmények esetén.

Öltözködési javaslatok

Az öltözködési szabályokat az állás határozza meg, de jellemző a hivatalos stílus (öltöny, kosztüm stb.). A visszafogott ékszerek elfogadottak, de csak nőknél.

Ki lesz ott az interjún?

Az interjún jellemzően egy–három fő van jelen.

Szokás kezet fogni?

Általában igen, fogjon kezet az interjúztatókkal.

Jellemzően hogyan épül fel az interjú?

Az interjú általában 1/2 órás, bár néhány vállalat több interjút, tesztet (pl. egy szakmait, egy személyeset stb.) is lebonyolít. Az interjúk felépítése változó, a légkör viszont szinte mindig hivatalos (még ha barátságos is). Legyen inkább visszafogott, kivéve, ha a munkáltató részéről fesztelenebb hozzáállást tapasztal. Tartalmi szempontból az interjúk fő témája az állás, de egyre gyakoribb, hogy a személyiségre, a készségekre és hozzáállásra, az intelligenciára és az általános viselkedésre is kitérnek. Mindig próbálja „eladni” magát, fejtse ki a motivációját és azt, miért Önt kellene választaniuk – de természetesen anélkül, hogy túlságosan rámenős lenne. Az interjú során gyakran támaszkodnak az önéletrajzra, azt pedig szinte mindig megkérdezik a jelöltektől, hogy miért hagyták ott előző munkahelyüket, és hogy melyik az öt legjobb és legrosszabb tulajdonságuk.

Az állással kapcsolatban bármilyen kérdést feltehet, de nem szerencsés rögtön a fizetésről érdeklődni – ezt a témát rendes esetben a munkáltató hozza fel. Arra azonban készüljön fel, hogy szóba kerülhetnek az anyagi elvárásai, ebben az esetben pedig mindig jobb, ha inkább tartományt ad meg, nem pontos összeget. Manapság a jelentkezőnek kell megszabnia az irodai alkalmazottként végzett munkája árát.

Mikor lépi át egy kérdés a határt?

Magyarországon megkülönböztetés elleni jogszabályok vannak érvényben, ami azt jelenti, hogy Ön nem köteles saját magáról „kényes” (vallását, politikai elkötelezettségét, szexuális irányultságát, tervezett várandósságát stb. érintő) információkat kiadni a munkáltatóknak. Ha nem biztos abban, hogy egy kérdés kapcsolódik-e az álláshoz, nyugodtan kérdezzen vissza, hogy miért fontos ez az információ.

Alku a fizetésről és a juttatásokról

A szerződéskötési tárgyalásokra általában a jelentkezési eljárás végén kerül sor. A fizetésről szabad tárgyalnia, ezt azonban mindig meg kell indokolnia. Tartsa szem előtt, hogy bizonyos területeken (pl. a közalkalmazottak esetében) a béreket törvény határozza meg. A fizetéseket havi összegben adják meg, a szerződésben pedig szerepelnie kell a szabadságra való jogosultságoknak is (ennek minimumát törvény rögzíti). A jutalmakról külön kell tárgyalni, ha azonban a keresetnek jelentős részét teszik ki, ennek szerepelnie kell a szerződésben. A díjazás és a nem kötelező juttatások kérdését az igazgatóval kell megbeszélni.

Számítani kell próbamunkára?

Igen, szinte minden esetben.

Meddig tart a szokásos próbaidő?

A próbaidő általában 3 hónapos vagy 3 hónapra meghosszabbítható, ha annál rövidebb. Ha a vállalatnál kollektív szerződés van érvényben, akár 6 hónap is lehet.

A munkáltató fedezi az interjún való részvétel költségeit?

Az interjún való részvétel kapcsán felmerülő költségeket szinte soha nem térítik vissza.

Mikor értesítenek az eredményről?

Általában néhány héten belül, de néha egykét hónapba is beletelik.

Visszajelzés és további lépések

Visszajelzést nem szokás kérni – vagy az állást kapja meg, vagy az elutasítást.

Mennyivel előbb kell odaérni az állásinterjúra?

Feltétlenül legyen pontos. Ha késik, lehetőség szerint értesítse a munkáltatót. Az állásinterjún való megjelenését vissza kell igazolnia. Szükség esetén kérhet új időpontot, másodszorra azonban mindenképpen meg kell jelennie.

Az utolsó módosítás dátuma: 2014-11-26 11:21:13

© Európai Unió, 2014
Privacy Policy