Szlovénia - álláskeresés

Ország: Szlovénia
Hivatalos nyelvek: szlovén
Államforma: parlamentáris köztársaság
Népesség: 2,1 millió
Főváros: Ljubljana
Pénznem: euró (EUR)
EU- vagy EGT-tagság: EU
Országhívószám: +386
Nemzetközi internetes tartománynév: .si

Miért ez az ország?

Szlovénia gyönyörű vidékeinek és irigylésre méltó éghajlatának köszönhetően vonzó célpont a túrázók és síelők számára. Az Alpok déli részén fekvő országot napsütötte, vadvirágos alpesi rétek, enyhe klímájú mediterrán partszakasz, és a területének 58%-át borító dús erdők jellemzik.

Szlovéniát erős exportfüggősége miatt súlyosan érintette a világméretű recesszió. A javulás jelei a munkaerőpiac növekedésében mutatkoztak 2011-ben, de 2012-ben a gazdaság paraméterei újra romlani kezdtek. Gépész-, villamos- és elektronikai mérnökökre, egészségügyi dolgozókra, szoftverfejlesztőkre, vendéglátó-ipari alkalmazottakra, nehézgépjármű-vezetőkre és hegesztőkre még mindig van kereslet. Az álláskeresésben a munkatapasztalat nélküli bölcsész és társadalomtudományos végzettségűek, valamint a szakképzetlenek számíthatnak a leginkább nehézségekre.

Álláskeresés

A szlovéniai munkáltatók az állások online, a médiában vagy közvetítő cégeknél való meghirdetése mellett a foglalkoztatási szolgálatokat is kötelesek értesíteni minden megüresedő állásról. Ilyenkor azt is jelzik, ha nemzetközi munkavállalókat szeretnének felvenni az EGT-ből vagy tagsággal nem rendelkező országokból.

A szlovén foglalkoztatási szolgálat a hirdetőtábláin, honlapján, az EURES portálon és más csatornákon keresztül hirdeti az állásokat. Az álláskeresők regisztrálhatják magukat a foglalkoztatási szolgálat önéletrajz- adatbázisában, amelynek segítségével a munkáltatók kapcsolatba léphetnek az alkalmas jelöltekkel.

„A közelmúltban Mariborban megrendezett szlovén–osztrák határokon átnyúló foglalkoztatási napra több mint 6000 álláskereső látogatott el – a munkáltatók és a foglalkoztatási ügynökségek pedig 600-nál is több állásajánlatot mutattak be. A Koperben rendezett szlovén–olasz foglakoztatási napon részt vevő 2000 álláskereső a munkáltatók, munkáltatói szervezetek és foglalkoztatási hivatalok 46 képviselőjével találkozhatott.” Darja Grauf, EURES-tanácsadó, Szlovénia

Tanácsok az álláspályázathoz

Az álláspályázat legtöbb esetben egy motivációs levélből és egy önéletrajzból áll. A levélnek meg kell győznie a munkáltatót arról, hogy Önt érdemes behívni egy interjúra. A tapasztalatait és képesítéseit nem kell túl részletesen taglalnia, hiszen ezek az önéletrajzban úgyis benne vannak.

Az önéletrajz ne legyen hosszabb két, sőt, inkább egy A4-es oldalnál. A korábbi szolgálati időszakokat fordított időrendben kell feltüntetni. Ugyanez vonatkozik a végzettségeket és képzéseket felsoroló szakaszra is.

Az álláspályázatot általában szlovén nyelven kell írni, a külföldi munkavállalók azonban használhatnak más, elsősorban angol, német vagy olasz nyelvet is, különösen határon át történő ingázás esetében, illetve ha nemzetközi céghez jelentkeznek.

Ha spontán jelentkezik, vegye fontolóra az alább javasolt felütéseket.
  • „Régóta vagyok az Önök ügyfele, ebből kifolyólag úgy gondolom, jól ismerem a tevékenységi területüket. Ezért szeretnék csatlakozni az Önök cégéhez.”
  • „A közeljövőben talán szükségük lesz egy olyan kollégára, aki éppen az én gyakorlatommal, képességeimmel rendelkezik. Engedjék meg, hogy ezúton bemutatkozzam.”
A továbbiakban sorolja fel a szakmai képesítéseit, munkahelyi gyakorlatát, szakismereteit, eredményeit és a nyelvtudását. Fejtse ki, Ön szerint miért lehetne hasznos a cégnél.

Szoktak fényképet mellékelni az önéletrajzhoz?

Nem, bár bizonyos feladatkörökben hasznos lehet, például a marketing területén vagy ügyfélkapcsolati munkákban.

Előnyt jelent a kézzel írt jelentkezés?

Ez Szlovéniában nagyon ritka.

Mennyire elterjedt, illetve elfogadott az Europass-formátumú önéletrajz?

Elterjedt és elfogadott, különösen a külföldi pályázatoknál.

Telefonos érdeklődés

Amennyiben egy állás ügyében telefonál, legyen barátságos és nyugodt, gondolja ki előre a kérdéseit és az esetleges kérdésekre adandó válaszait is, és ügyeljen arra, hogy a beszélgetés optimista, biztató szavakkal záruljon.

Ha a jelentkező külföldön él, a munkáltató esetenként telefonon vagy Skype-on bonyolítja le az interjút. Elképzelhető, hogy az alkalmas jelöltekkel a munkaszerződés tartalmát is megvitatja, és ehhez áttekintésre e-mailben vagy faxon elküldi a szerződést a potenciális munkatársnak. Mindezek után sor kerülhet a jelölt szlovéniai útjának megszervezésére.

A jelentkezéssel együtt az okleveleket is be kell küldeni?

A végzettségeket és szakképesítéseket igazoló bizonyítványok másolatait általában csatolni kell, de kérés nélkül is csatolhatja.

Azt is jelezheti, hogy a dokumentumokat szükség esetén később elküldi. Az interjúra célszerű elvinni az eredeti dokumentumokat. A nyelvi kompetenciát, számítógépes jártasságot, munkahelyi gyakorlatot, versenyen elért eredményeket igazoló dokumentumok mind fontosak.

Kell referencia, ajánlólevél vagy erkölcsi bizonyítvány?

A referenciát el szokták várni. A korábbi munkáltató, tanár vagy mentor írhat egy ajánlólevelet, vagy megadhatja az elérhetőségeit, hogy a potenciális munkáltatók felhívhassák és megkérdezhessék az Önről alkotott benyomásáról. A munkáltatók örülnek az ajánlólevélnek, így ez nagyon hasznos lehet. Amennyiben erkölcsi igazolvány is szükséges, ennek szerepelnie kell az álláshirdetésben.

Jellemzően mennyi idő telik el az álláshirdetés megjelenése és a munkakezdés között?

Lehet 2 hét, egy hónap vagy akár több is.

Felkészülés az interjúra

A toborzó a gyakorlatra, a motivációra és a személyközi szociális készségekre fog figyelni. Gyakran használnak pszichológiai, intelligencia-, alkalmassági és pszichometriai teszteket, különösen a magas iskolai végzettséget igénylő állásoknál.

A jelölteknek: készíteniük kell egy listát az eddigi eredményeikről; alaposan ismerniük kell a munkáltató működési területét; beszélniük kell a máshol végzett munkájuk révén szerzett kompetenciáikról és gyakorlati tapasztalataikról; meg kell nevezniük egy reális munkahelyi célt; a fenti gondolatokat világosan és hatékonyan kell kommunikálniuk.

A jelölteknek fel kell készülniük a középés hosszú távú karriercéljaikra vonatkozó kérdésekre. Fontos, hogy legyen egy világos önfejlesztési terve. A szlovén toborzók némelyike a fizetési igényének közlését is Öntől várja.

Öltözködési javaslatok

Viseljen üzleti stílusú ruhát, legyen ápolt és tiszta. Ügyeljen a jó állapotú cipőre és az ízléses frizurára.

Ki lesz ott az interjún?

A teszteket általában csoportosan szokták megírni, és ezekkel egy pszichológus foglalkozik. Előfordul, hogy először egy csoportos ülést is rendeznek, ahol bemutatják a vállalatot és a pozíciókat. A munkáltatónak általában elég egy interjú ahhoz, hogy dönteni tudjon a jelöltről, de esetenként további interjúkat is kérhetnek. Az interjú általában nagyjából 15–45 percig tart.

Szokás kezet fogni?

Igen, az állásinterjú kezdetén és végén fogjon kezet.

Jellemzően hogyan épül fel az interjú?

A bemutatkozások után röviden ismertetik a vállalatot és a pozíciót. A munkáltató ezután kérdezgeti a jelöltet, hogy tisztázza a pályázati dokumentumokban szereplő információkat. Ez az a pont, amikor a jelölt bemutathatja az álláspályázattal másolatban beküldött dokumentumok eredeti példányát. Ennek a résznek a végén az álláskereső felteheti az esetleg felmerülő kérdéseit. Az interjú lezárásaképpen a kérdező rendszerint tájékoztatja a jelöltet a felvételi eljárás további lépéseiről. A légkör általában üzleti jellegű.

Mikor lépi át egy kérdés a határt?

A jelöltnek csak a megpályázott állás szempontjából jelentőséggel bíró kérdésekre kell válaszolnia.

Alku a fizetésről és a juttatásokról

Íratlan szabály, hogy az interjú során a fizetés kérdését a munkáltatónak kell szóba hoznia, nem az álláskeresőnek. Ön ezután megnevezheti az Önnek megfelelő fizetési sávot (minimumot és maximumot).

A fizetés az alapbérből, a munkahelyi teljesítmény szerint járó részből és a külön pénzjuttatásokból áll. A fizetést havi összegben adják meg. A fizetett szabadságot és az éves jutalmakat a felsorolt illetmények már tartalmazzák.

A munkáltatók az alkalmazottjaikat a munkakezdéstől számított 8 napon belül kötelesek bejelenteni a nyugdíj-, rokkantsági, egészségügyi és munkanélküli biztosítási rendszerbe. A munkavállalónak a munkába állást követő 15 napon belül kötelesek átadni a bejelentési dokumentum fénymásolatát.

Számítani kell próbamunkára?

Igen, elképzelhető, hogy felkérik próbamunkára.

Meddig tart a szokásos próbaidő?

Változó, de általában 3–6 hónap között alakul.

A munkáltató fedezi az interjún való részvétel költségeit?

Nem, Szlovéniában ez nem gyakori.

Mikor értesítenek az eredményről?

A munkáltatók általában megmondják a jelölteknek, hogy mikor fogják tudatni velük a döntést.

Visszajelzés és további lépések

Ha a munkáltató egy héten belüli döntést ígért, akkor Ön 1 hét után felhívhatja, de előbb nem. Miután megszületett a döntés, nem szoktak visszajelzésért telefonálni.

Mennyivel előbb kell odaérni az állásinterjúra?

A pontosság fontos. Érkezzen 5–10 perccel hamarabb.

Az utolsó módosítás dátuma: 2014-11-26 13:18:30

© Európai Unió, 2014
Privacy Policy