Írország - álláskeresés

Ország: Írország
Hivatalos nyelvek: angol, ír
Államforma: köztársaság
Népesség: 4,6 millió
Főváros: Dublin
Pénznem: euró (EUR)
EU- vagy EGT-tagság: EU
Országhívószám: +353
Nemzetközi internetes tartománynév: .ie

Miért ez az ország?

Írország lenyűgöző nyugati partvidékének, a főváros, Dublin pezsgő életének és a méretéhez képest kiemelkedő zenei és irodalmi kultúrájának köszönhetően régóta vonzza a látogatókat. Az elmúlt években gyors ütemű modernizálódás zajlott, az ország legendás vendégszeretetén és egyedülálló, a globalizáció hatásaival dacoló helyi báján azonban ez mit sem változtatott.

Írországot súlyosan érintette a 2007-ben kezdődött gazdasági válság, amely különösen az építőiparban, a feldolgozóiparban és a szolgáltató ágazatokban okozott tömeges leépítéseket. A vendéglátó- és az élelmiszeriparban, illetve az IKT-szektorban viszont tovább tartott a növekedés. A húzóágazatok közé tartozik még a biotechnológia és a gyógyszeripar, az orvosi eszközök, a környezetbarát energia és a pénzügyi szolgáltatások területe. Az EURES portálról kiderül, hogy az ír tudományos, műszaki, informatikai, pénzügyi, értékesítési és marketingcégeknél milyen konkrét szakismeretekre van kereslet.

Álláskeresés

A legtöbb álláshirdetésben vagy önéletrajz és motivációs levél beküldését, vagy egy jelentkezési lap kitöltését kérik a jelöltektől.

Tanácsok az álláspályázathoz

A munkáltató első benyomását az önéletrajz és a motivációs levél fogja meghatározni, ezért ezekkel kell bizonyítania, hogy jól megfelel a munkaköri követelményeknek. Ha az ír munkaerőpiacon szeretne elhelyezkedni, tudnia kell, melyek az adott állás betöltéséhez szükséges készségek, és példákat kell hoznia arra, hogy ezeket a készségeket hogyan fejleszti.

Az önéletrajzhoz mindig jó minőségű papírt használjon. Fekete tintával fehér papírra nyomtassa. A motivációs levélhez ugyanazt a sablont/stílust/anyagokat használja. Az önéletrajzra tekintsen marketingeszközként, amely segít meggyőzni a munkáltatót arról, hogy érdemes Önt behívnia.

Szoktak fényképet mellékelni az önéletrajzhoz?

Nem, csak ha kifejezetten kérik.

Előnyt jelent a kézzel írt jelentkezés?

Nem, Írországban nem részesítik előnyben a kézírásos motivációs levelet.

Mennyire elterjedt, illetve elfogadott az Europass-formátumú önéletrajz?

Az Europass-formátumú önéletrajzot Írországban nem sokan használják. Az ír munkáltatók jellemzően jobban szeretik az általános formátumot, bár az Europass-formátumú önéletrajzot is elfogadják. Ne feledje, hogy az önéletrajzzal fel szeretné hívni a munkáltató figyelmét. Legyen egyedi, szem előtt tartva, hogy az önéletrajz célja, hogy a szakismereteit eladja a potenciális munkáltatónak.

Telefonos érdeklődés

A munkáltatót kizárólag amiatt szokás telefonon felhívni, hogy jelentkezési lapot kérjen vagy érdeklődjön a jelentkezés módjáról.

A jelentkezéssel együtt az okleveleket is be kell küldeni?

Ha a pályázati folyamat keretében önéletrajzot és motivációs levelet kell küldenie, az önéletrajzzal együtt küldje be a releváns képesítések fénymásolatát is. Az elektronikus jelentkezési lapok esetében világosan tüntesse fel valamennyi képesítését, és jelezze, hogy kérésre a bizonyítványokat is bemutatja. Előfordul, hogy a jelentkezőtől azt kérik, hogy az interjúra hozza be az oklevelek eredeti példányát.

Kell referencia, ajánlólevél vagy erkölcsi bizonyítvány?

Írországban igen elterjedt a referenciák – rendszerint kettő – használata. Ezek egyike személyes, az Ön jelleméről stb. szól, míg a másikat az előző munkáltatója írja meg a munkájáról. A munkáltatók a referenciát adókkal csak akkor veszik fel a kapcsolatot, ha fel akarják ajánlani Önnek az állást. A jelölteknek előzetesen egyeztetniük kell a referenciát adó személyekkel, mielőtt szerepeltetik őket a jelentkezésben. Jó referencia lehet például a korábbi munkáltató, egy pap, egy lelkész vagy a Garda (rendőrség) tagja. Az elvárások szerint nekik írásban vagy telefonon kell referenciát adniuk a munkáltató számára a jelentkező nevében.

A jó erkölcsöt minden állás megköveteli a jelentkezőktől, ezzel együtt is léteznek azonban bizonyos állások – pl. gyermekgondozás, ápolás –, ahol a jellemesség erősebb bizonyítékára van szükség. Ezek közül némelyik előírja, hogy a Gardától kell referenciát beszerezni.

Jellemzően mennyi idő telik el az álláshirdetés megjelenése és a munkakezdés között?

Átlagosan legfeljebb 6 hét, de néhány állást akár már a meghirdetés utáni napon be is töltenek.

Felkészülés az interjúra

A felkészülés az interjú kulcsa, és a munka valójában már ezzel elkezdődik. Fontos, hogy mielőtt interjúra megy, minél többet megtudjon a vállalatról. Ez segít felkészülni a kérdések megválaszolására, illetve összegyűjteni az interjúztatónak szánt kérdéseit. A felkészülésnek fontos része, hogy időt kell szánni az állás leírásának elemzésére, és át kell látni, hogy a vállalat mit vár a jelöltektől. Állítson össze egy listát a munkáltató által elvárt és a munkakör sikeres betöltéséhez elengedhetetlen készségekből, ismeretekből, szakmai és személyes tulajdonságokból. Írja össze a saját karriercéljaira, hosszú távú terveire, múltbeli sikereire, munkahelyi erősségeire és gyenge pontjaira vonatkozó kérdések és válaszok listáját. Ne felejtse otthon az önéletrajzát és azoknak az embereknek a nevét, akik referenciával tudnak szolgálni.

Öltözködési javaslatok

Íratlan szabály az ízléses, rendezett öltözék; testékszer az arcon se legyen.

Ki lesz ott az interjún?

Az interjút általában két-három ember bonyolítja le. A tesztelést egy vagy több fő végezheti. Az interjúk rendes esetben körülbelül 40 percig tartanak.

Szokás kezet fogni?

Az interjú szinte mindig üdvözléssel és kézfogással kezdődik, amikor tehát az interjúztató a kezét nyújtja, fogjon vele kezet.

Jellemzően hogyan épül fel az interjú?

Az interjúkat általában egy magánirodában tartják meg. A kérdezők egyike felveszi az elnök szerepét, bemutatkozik, majd bemutatja a bizottságot és az interjú menetét. Rendes esetben nagyon hivatalos légkörre számíthat, és a jelentkezőtől is elvárják, hogy ugyanilyen módon, tisztelettel kezelje a folyamatot. Az interjú legnagyobb részben a szakmai témákra helyezi a hangsúlyt, a nem szakmai jellegű kérdések az időnek talán 10%-át töltik ki. A jelölteknek meg kell mutatniuk, hogy milyen okból és milyen szándékkal pályázták meg az állást. A válaszokat ajánlatos világosan és tömören megfogalmazni, kerülve a szakzsargont vagy mozaikszókat.

A jelentkező kérdéseket is feltehet, ha azonban a folyamatnak egy második interjú is a része, akkor kérdéseivel meg kell azt várnia.

Mikor lépi át egy kérdés a határt?

Írországban igen szigorú törvények vannak a megkülönböztetés ellen – ezek szolgálnak az eljárás alapjául. Diszkriminatívnak tekinthető kérdéseket nem tehetnek fel Önnek, de ha mégis, megtagadhatja a választ például a „Hány éves?” kérdésre. A legtöbb személyes ügyet, pl. kor, vallás, szexuális irányultság stb. szigorúan magánjellegűnek kell tekinteni.

Alku a fizetésről és a juttatásokról

A díjazási csomag meghatározása általában megelőzi a folyamatot. Emiatt a pénzügyi és egyéb tárgyalások mozgástere igen szűk.

A díjazást órabérben, heti, havi vagy éves összegben határozzák meg. A szakmai és egyházi állásokban általában az éves fizetést adják meg, míg az építőipari, kiskereskedelmi, szálloda- és vendéglátó-ipari állásokban órabérben számolnak.

A szabadságot, a juttatásokat, valamint az egyéb nem kifizetés jellegű tételeket a megjelölt fizetés magában foglalja. A fizetésről és a különjuttatásokról általában a személyzeti tisztviselő/vezető tárgyal.

Számítani kell próbamunkára?

Elképzelhető, hogy a munkáltató 3–6 hónap próbamunkát kér.

Meddig tart a szokásos próbaidő?

A próbamunka alternatívája, a próbaidő legfeljebb 1 év lehet, de a hossza azon belül szabadon választható. A folyamat addig tart, amíg Ön értesítést nem kap annak sikeréről vagy sikertelenségéről.

A munkáltató fedezi az interjún való részvétel költségeit?

Elfogadható azt kérni a munkáltatótól, hogy fedezze az interjún való részvétel költségeit, manapság azonban számítani kell arra a válaszra, hogy nem fér bele a költségvetésbe. Ebben az esetben Önnek kell eldöntenie, hogy vállalja-e a költségeket.

Mikor értesítenek az eredményről?

A munkáltató az első interjún elmondja, hogy mi lesz az eljárás folytatása.

Visszajelzés és további lépések

A munkáltatók a sikertelen jelölteknek kérésre adnak visszajelzést.

Mennyivel előbb kell odaérni az állásinterjúra?

Előre tervezze meg az utazását, és legalább az állásinterjú kezdete előtt 10 perccel érkezzen meg. A munkáltatók nem viselik el az olyan jelölteket, akik nem jelennek meg időben az interjún, ez ugyanis arra utalhat, hogy munkavégzésük is problémás lehet.

Az utolsó módosítás dátuma: 2014-11-25 14:53:16

© Európai Unió, 2014
Privacy Policy