Egyesült Királyságé - álláskeresés

Hivatalos nyelvek: angol
Államforma: alkotmányos monarchia
Népesség: 63,9 millió
Főváros: London
Pénznem: font sterling (GBP)
EU- vagy EGT-tagság: EU
Országhívószám: +44
Nemzetközi internetes tartománynév: .uk

Miért ez az ország?

Az Egyesült Királyságé a világ egyik legnagyobb gazdasága. A GDP több mint 70%-át a szolgáltatási szektor adja, bár nagyon fontos még a gépjárműipari, a repülőgép-gyártási és a gyógyszeripari ágazatok termelése is.

A világválság és a magas államadósság megterhelte az államháztartást, és ez a köz- és a magánszférában is sok munkahely megszűnéséhez vezetett. Gépjárműmérnökök, villamosmérnökök, környezetmérnökök, energiaipari mérnökök és technikusok, japán, thai és kelet-ázsiai konyhában jártas szakácsok, kórházi szakorvosok és műtősnővérek, bizonyos informatikai szakemberek, nehézgépjármű- és autóbuszvezetők iránt azonban így is van kereslet. Az egészségügyi ellátásban szintén akadnak betöltetlen gondozói állások, és hiány van gyermekekkel és családokkal foglalkozó szociális munkásokból is.

Álláskeresés

A legtöbb munkáltató a vállalat saját weboldalán vagy álláskereső weboldalakon (ilyen például a Monster vagy a fish4jobs) hirdeti meg az állásokat. Sokan használják a fejvadász cégeket is, amilyen például az Adecco és a Reed. A kormány honlapján (http://www.gov.uk) és az EURES portálon szintén lehet álláshirdetéseket találni. A magas szakképzettséget igénylő állások egy részét az olyan országos napilapokban hirdetik meg, mint a The Guardian és a The Times. Egyes ágazatokban, például az építőiparban és a kertészetben gyakran szóbeszéd útján lehet értesülni az állásokról.

Tanácsok az álláspályázathoz

Fontos szabály, hogy gondosan tartsa be az utasításokat. A munkáltató esetenként egy telefonszámot vagy e-mail címet is megad, ahol részletesebben lehet tájékozódni az állásról. Ezt az első kapcsolatfelvételt ne használja bemutatkozásra, hacsak nem kérik.

Viszonylag gyakori jelenség, hogy a munkáltatók csak korlátozott számban fogadják a jelentkezéseket, és ha elérik ezt a számot, lezárják a hirdetést. Érdemes ezért kellő időben, de mindenképpen a határidő előtt elküldeni a pályázatát.

A jelentkezési lap kitöltésekor ne felejtse el azt elmenteni és egy kompatibilis fájlformátumban elküldeni. Tüntesse fel a hirdetés hivatkozási számát, és gondosan olvassa át a kitöltött űrlapot. Futtassa végig a helyesírás-ellenőrzőt, lehetőleg ne amerikai, hanem brit szótárral, és külön figyeljen a nyelvtanra és a mondatszerkesztésre. Ha a pályázati eljárásban önéletrajzot és motivációs levelet kérnek, a levél legyen rövid (A4-es lapon egy oldal) és tényszerű. Az első bekezdésben írja le a levél célját, a másodikban jelezze, hogy milyen megfelelő készségekkel és gyakorlattal rendelkezik, a harmadikban adja meg az elérhetőségét az állásinterjúhoz és jelezze a már meglévő kötelezettségeivel kapcsolatos fontos tudnivalókat, végül fejezze be egy rövid mondattal, miszerint várja a válaszukat. Törekedjen arra, hogy a hirdetésben szereplő kulcsszavak a jelentkezésében is benne legyenek.

Szoktak fényképet mellékelni az önéletrajzhoz?

Nem, és a születési dátumot sem szokták feltüntetni.

Előnyt jelent a kézzel írt jelentkezés?

Nem, a kézírásos jelentkezés kerülendő, kivéve, ha a hirdetésben külön kérik.

Mennyire elterjedt, illetve elfogadott az Europass-formátumú önéletrajz?

Az Europass-formátumú önéletrajzot a brit munkáltatók többnyire nem méltányolják. A brit álláspiacra szánt önéletrajz megírásához sok honlapon kaphat hasznos tanácsokat, ilyen például a National Careers Service, a Prospects AC és a Monster.

Telefonos érdeklődés

Csak akkor telefonáljon, ha ezt kérik, és ha a készségei, tapasztalatai megegyeznek azzal, amit a munkáltató keres. Előfordul, hogy a munkáltató előzetes telefonos interjút tart. Ilyen esetben a munkáltató egy előre egyeztetett időpontban fog telefonálni. A telefonos interjúra ugyanolyan alaposan készüljön fel, mintha személyes interjúra menne.

A jelentkezéssel együtt az okleveleket is be kell küldeni?

Nem, ezeket rendes esetben egy későbbi szakaszban fogják kérni.

Kell referencia, ajánlólevél vagy erkölcsi bizonyítvány?

A referenciát adó személyek elérhetőségét a jelentkezési lapon vagy az önéletrajzban kell felsorolni. A munkáltató az Ön által közölt információkat ellenőrizni fogja a referenciát adó személynél. Legjobb, ha a legutóbbi munkáltatóját veszi igénybe, de győződjön meg arról, hogy az illető tud angolul válaszolni. Ajánlólevélre általában nincs szükség.

A biztonsági ágazatban betöltött és a kiszolgáltatott személyekkel (gyermekekkel, idősekkel) végzett munkával járó állásokban szükség van a büntetlen előélet igazolására (ellenőrzés a „Disclosure and Barring Service”-nél).

Jellemzően mennyi idő telik el az álláshirdetés megjelenése és a munkakezdés között?

Általában 4–6 hét.

Felkészülés az interjúra

A toborzók elvárják a jelentkezőktől, hogy rövid időn belül el tudjanak menni egy interjúra. Elvárják a jelentkezőktől azt is, hogy motiváltak legyenek, az angol nyelvet pedig elég jól beszéljék a hatékony kommunikáció érdekében. Ez utóbbi feltétel alól kivételek az olyan alacsony képzettséget igénylő munkák, mint például a gyümölcsszedés, amelyeknek esetében az interjú esetleg a jelentkező anyanyelvén zajlik le, különösen ha arra még az anyaországban kerül sor. A jelentkezőnek udvariasnak, pontosnak, jól öltözöttnek kell lennie, és világosan kell fogalmaznia.

A munkáltatókat és a toborzókat törvény kötelezi arra, hogy mielőtt állást kínálnának, minden esetben ellenőrizzék a jelentkező személyazonosságát. A jelentkezőnek ezért az interjúra magával kell vinnie az útlevele vagy nemzeti személyazonossági igazolványa eredeti példányát, hogy azzal igazolja, hogy egy EGT-ország (vagy Svájc) állampolgára vagy egy ilyen állampolgár hozzátartozója.

Öltözködési javaslatok

Ajánlott az üzleti viselet (öltöny). A férfiaknak nyakkendőt kell viselniük, a nőknek pedig csakis visszafogott sminket és ékszereket. Bármit vesz fel, ügyeljen arra, hogy a ruha legyen tiszta és vasalt.

Ki lesz ott az interjún?

Az interjút általában két-három tagból álló bizottság vezeti le; köztük lehet a betöltetlen álláshelyért közvetlenül felelős vezető és a HR-osztály egy képviselője.

Szokás kezet fogni?

Az interjúztató bizottság tagjaival illik kezet fogni.

Jellemzően hogyan épül fel az interjú?

A légkör hivatalos jellegű, de barátságos. A jelöltnek figyelmesnek kell lennie, készségesen kell válaszolnia, saját jelentkezéséhez pozitívan kell viszonyulnia. Próbálja megőrizni a nyugalmát, a kérdésekre válaszoljon magabiztosan, a lehető legkimerítőbben.

A munkáltató olyan példákat vár, amelyek bizonyítják, hogy a jelentkező alkalmas az állásra. Fontos tényező a pontosság, a megjelenés és a motiváció is.

Az interjúk többnyire egyfordulósak, de néha a jelentkezők technikai vagy problémamegoldó képességeit mérő tesztekkel egészülnek ki. Az interjú általában nem tart tovább 30–40 percnél. A tesztek 20–30 percesek. A jelentkezők megjelenését, testtartását és figyelmességét nem lehet pontozni, ugyanakkor ezekkel óhatatlanul keltenek valamilyen benyomást, ezért fontosak.

Tekintve, hogy a hangsúly a kompetencián, az állás profiljának való megfelelésen van, nem szakmai jellegű témák alig vagy egyáltalán nem kerülnek szóba. A jelentkezési lapnak, illetve az interjúztatóknak adott válaszoknak egyértelmű motiváltságot kell tükrözniük. A munkán kívüli érdeklődési köréről csak akkor beszéljen részletesebben, ha valamelyik kérdésre válaszolva így tud példát adni arra, hogy képes volt valamilyen konkrét feladat elvégzésére.

Gyakran kérik azt is, hogy a jelölt mondjon példát arra, amikor egy bizonyos helyzetbe került, és mondja el, hogyan oldotta meg. Elképzelhető, hogy arra kell példát mondania, amikor valami balul sült el, azzal együtt, hogy Ön hogyan hozta helyre a hibát, illetve kérhetik gyenge pontjainak bemutatását is Öntől. Ilyen esetben mutassa meg, hogy már tudja, hogyan kezelheti gyenge pontjait.

Az interjú vége felé megkérdezik a jelentkezőtől, hogy van-e kérdése. Előre készüljön fel egy-két kérdéssel, például hogy milyen előrelépési lehetőségek vannak a vállalaton belül, vagy hogy milyen típusú képzéseket kínál a vállalat.

Mikor lépi át egy kérdés a határt?

A munkáltatók nem alkalmazhatnak nem, faj, fogyatékosság, vallás, szexuális irányultság vagy életkor alapján történő megkülönböztetést. A munkáltatók és a toborzók felelősséggel tartoznak azért, hogy kérdéseik ne legyenek diszkriminatívak, és ne kérjenek Öntől a munkától független magánügyeire vonatkozó információkat. Ennek ellenére elképzelhető, hogy nyilatkoznia kell arról, ha korábban valamilyen bűncselekményért elítélték.

Alku a fizetésről és a juttatásokról

Hacsak az álláshirdetésben nem utal ennek ellenkezőjére, nem valószínű, hogy a munkáltató a szerződéses feltételek terén akár a legcsekélyebb rugalmasságot is tanúsítaná. A legjobb hozzáállás, ha megbízik a munkáltató ajánlatában, és csak a kielégítő fizetési és munkavállalási feltételeket kínáló állásokra jelentkezik.

A szerződésről általában a magasan képzett, magas fizetéssel járó állások esetében lehet tárgyalni. A jelentkezőnek a fizetési igényeit alá kell támasztania azzal, hogy igazolja, azok összhangban állnak a piaci árfolyamokkal, illetve szakismeretével és gyakorlatával. Miután bizonyos időt már eltöltött a vállalat alkalmazásában, kérhet fizetésemelést, amennyiben úgy tűnik, az Ön fizetése nem igazodik más, hasonló munkát végző munkavállalókéhoz. A fizetést rendes esetben évente felülvizsgálják. A javadalmazást rendszerint az éves bruttó jövedelemben adják meg, amely magában foglalja a szabadságokra járó fizetést is. Az iparosmunkák, például az ács vagy a kőműves szakma esetében gyakran órabérben adják meg a fizetést.

A leggyakoribb nem kötelező juttatások a következők: rugalmas munkarend, magánorvosi egészségügyi ellátás vagy egészségbiztosítás, utazási támogatás, londoni szorzó (az országos átlagnál magasabb fizetés a fővárosban végzett munka után), céges gépkocsi használata, támogatott étkezés az irodai étkezdében, hozzájárulás az edzőtermi, sportklubtagsági díjhoz, pénzjutalmak.

Számítani kell próbamunkára?

A próbamunka nem jellemző. Inkább olyan próbaidőt szoktak alkalmazni, amelynek a letelte után már a teljes összegű fizetés jár.

Meddig tart a szokásos próbaidő?

3–6 hónap között alakul.

A munkáltató fedezi az interjún való részvétel költségeit?

Nem, általában nem.

Mikor értesítenek az eredményről?

Amennyiben eljutott az interjú szakaszáig, a munkáltatók és a toborzók általában az interjútól számított 1–3 héten belül jelezni fogják, hogy megkapta-e az állást.

Visszajelzés és további lépések

Ha kudarcot vall, az írásos értesítésben esetleg talál visszajelzést az interjún nyújtott teljesítményéről. Ellenkező esetben ezt telefonon vagy írásban kérheti a munkáltatótól.

Mennyivel előbb kell odaérni az állásinterjúra?

Érkezzen meg az interjú előtt 15–20 perccel. Számítson rá, hogy a munkáltató pontos lesz.

Az utolsó módosítás dátuma: 2014-11-26 13:48:48

© Európai Unió, 2014
Privacy Policy